<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megvannak a 2023-as költségvetés alapszámai, el is fogadta a parlament. Szigorításokat ígért a jegybank pár napja kinevezett új elnöke.

Jövőre legalább 38, de inkább 40 milliárd dollár kell ahhoz, hogy finanszírozható legyen Ukrajna – adta meg az alaphangot a néhány napja kinevezett új jegybankelnök első nyilatkozatában. Andrij Pisnij a helyi Oscsadbank első embere volt és már a háború előtt szóba került a neve, pár napja hivatalosan is ő lett az Ukrán Nemzeti Bank vezetője. Elődje egészségügyi okokra hivatkozva maga kérte a felmentését.

Az újjáépítésre legalább 20 milliárd hrivnyát szánnak jövőre. Fotó: MTI/AP/Leo Correa
Az újjáépítésre legalább 20 milliárd hrivnyát szánnak jövőre. Fotó: MTI/AP/Leo Correa

Az ukrán főbankár szigorú pénzpolitikát ígért és kijelentette, hogy a hrivnya dollárhoz mért árfolyama – sajnos – tükrözi a háború miatt szenvedő ország gazdaságának állapotát. Szerinte az év végére 37 hrivnya lesz egy dollár, jövőre 42 dolláros átlagárral számolnak, 2023 végére viszont már 50 hrivnyával. A jegybank júliusban hajtott végre egy 25 százalékos leértékelést, akkor érte el az árfolyam a 35-36 hrivnyás árfolyamot. Az idei év egészére nézve várhatóan 32-33 hrivnyás átlagár jöhet ki, mert a nyáron többhetes javulás volt.

A mostani 25 százalékos alapkamaton viszont egyelőre nem kíván változtatni a központi bank vezetője. Az idei infláció várhatóan 26-28 százalékos, a jövő évi pedig vélhetően kicsit több mint 30 százalékos lesz. Természetesen a háború menete sokat módosíthat ezeken a számokon.

A fogyasztói árak 1,9 százalékkal nőttek szeptemberben augusztushoz képest és 21,8 százalékkal emelkedtek az év eleje óta. Tavaly szeptemberhez képest 24,6 százalékos volt az infláció. Szeptemberben 1,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a legnagyobb mértékben, 22,7 százalékkal a tojás. A zöldségfélék 10,4 százalékkal kerültek többe, mint augusztusban. A szeszes italok és dohánytermékek ára 1,1 százalékkal, a ruházati cikkek és lábbelik ára pedig 9,8 százalékkal nőtt. A rezsi 0,9 százalékkal, a háztartási cikkek és háztartási gépek 2,8 százalékkal, a közlekedés 0,4 százalékkal drágult.

A jegybank új elnöke szerint a deficit eltüntetéséhez legalább 30 milliárd dollár szükséges, erről folyamatos az egyeztetés a nemzetközi pénzintézetekkel, viszont a Nemzetközi Valutaalap nélkül semmiképp sem tudnak előre lépni. Üdvözölte egyúttal a pénzügyminiszter bejelentését, miszerint leállnak a pénznyomtatással, viszont úgy vélte, hogy ez csak akkor lehet sikeres politika, ha a külföldi partnerek és donorok időben és még nagyobb mértékben támogatják az országot. 

Közben a Verhovna Rada (Legfelsőbb Tanács), az ország parlamentje első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetés alapszámait, amelyekből egyértelmű, hogy kifejezetten nehéz év elé néz az ország. A bevételek 45 százalékát fogják a biztonságra és a védelemre fordítani. Szociális kiadásokra 16 százalékot szánnak, mintegy 7 százalék megy az egészségügyre, 6,2 százalék az oktatásra. 

Az egészségügy különösen nagy figyelmet kapott, miután több képviselő kevesellte a betervezett 143 milliárd hrivnyát (1 hrivnya=12 forint). Ez egyébként legalább 10 milliárd hrivnyával kisebb összeg, mint idén. A felszólalók erőteljesen követelték, hogy „találják meg” ezt a pénzt  költségvetésben, vagyis vegyenek el valahonnan.

A felszabadított területek veszteségeinek ellensúlyozására közel 24 milliárd hrivnyát, míg az újjáépítésre közel 20 milliárd hrivnyát költenek. Ezen felül jelentős összegekkel támogatják a vállalkozások újraindítását részben vissza nem térítendő segítséggel, részben pedig kedvezményes hitelekkel. Smigal kormányfő mindezt azzal kommentálta, hogy 

„háborús költségvetés ez, sok tényező változhat, ami rugalmasságra kényszerít minket, de az alap értékek és arányok nem változnak”.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG