<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A bíróság keresztbe feküdt az alkoholtilalmi rendeletnek. Az oktatásban ugyanakkor újabb szigorítás jöhet a koronavírus-járvány miatt.

München vezetése még múlt pénteken döntött úgy – korábbi terveit valóra váltva –, hogy egy hétre megtiltja az alkoholfogyasztást a város nyilvános terein, például az utcákon és a parkokban éjjel 11 óra és reggel 6 óra között.

Sör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLANDSör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLAND

Túlzott szigor 

A döntés előzménye az volt, hogy a belváros egy része partizónává változott a vírusválság idején: jelentős tömegek gyűltek össze például a Gärtnerplatzon, az Englischer Gartenben és az Isar-folyó partján. Ez a hatóságok szerint növelte a fertőzésveszélyt.   

A napokban azonban a bajor közigazgatási bíróság érvénytelenítette a döntést.

Bár az alkoholfogyasztás betiltása a nyilvános tereken hatékony eszköz a járvány terjedésének akadályozására, az egész városra kiterjedő tiltás aránytalan intézkedés,

áll az indoklásban. Elegendő, ha az „ivászatot” csak egyes, forgalmas helyeken nem engedélyezik.

A bíróság egyébként az egész tartományban törölte a nyilvános helyeken történő, közös grillpartikra vonatkozó általános tilalmat is a Spiegel szerint.

Szájmaszk a kicsiknek is? 

Az oktatásban ugyanakkor szigorítás jöhet Bajorországban: a szájmaszkot az általános iskolai tanórákon is kötelezővé tehetik, ha az adott régióban a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések számának heti átlaga átlépi az 50-et.

Ebben az esetben mindenkire, az általános iskolás diákokra is maszkviselési kötelezettség vonatkozna

- idézte a Michael Piazolo bajor kulturális minisztert a Die Welt. Emellett a fertőzésveszély csökkentése érdekében az iskolák vegyes oktatásra térnének át, azaz a gyerekek részben otthonról tanulnának.                                       

A középiskolákban már kisebb határérték elérése esetén – 35 új fertőzés 100 ezer lakosonként – tartósan kötelezővé teszik a szájmaszk használatát a hatóságok, és arra kérik az intézményeket, hogy a belső terekben lehetőleg biztosítsák a 1,5 méter távolságot a diákok között.

Utóbbi intézményekben jelenleg a tanítás első kilenc napján érvényes a maszkviselési kötelezettség az órákon, amely a diákokat és a tanárokat is érinti.

Emellett minden iskolában általános szabály, hogy a zárt terekben és ott, ahol a 1,5 méter távolság a gyerekek között nem biztosítható, maszkot kell hordani.

A német tartományok nagyrészt maguk dönthetnek arról, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a járvány miatt.

Emiatt az iskolákban alkalmazott szigor mértéke is jelentősen eltérhet – a szájmaszk viselését tanórákon korábban csak egy tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában írták elő, ott is csak a felső tagozattól. (Körképünket az európai iskolakezdésről itt olvashatják.)

Csak a fertőzésszám ugrott meg

Németországban az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett a regisztrált, új fertőzések száma, a halálesetek száma viszont relatív alacsonyan maradt.

Ez igaz más európai országokra is: a halálozásokat tekintve jelenleg nincs második hullám.

A németeknél eddig mintegy 9300-an hunytak el a koronavírussal összefüggésben.

Európán belül Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: csaknem 42 ezren haltak meg. Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren vesztették életüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG