<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A bíróság keresztbe feküdt az alkoholtilalmi rendeletnek. Az oktatásban ugyanakkor újabb szigorítás jöhet a koronavírus-járvány miatt.

München vezetése még múlt pénteken döntött úgy – korábbi terveit valóra váltva –, hogy egy hétre megtiltja az alkoholfogyasztást a város nyilvános terein, például az utcákon és a parkokban éjjel 11 óra és reggel 6 óra között.

Sör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLANDSör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLAND

Túlzott szigor 

A döntés előzménye az volt, hogy a belváros egy része partizónává változott a vírusválság idején: jelentős tömegek gyűltek össze például a Gärtnerplatzon, az Englischer Gartenben és az Isar-folyó partján. Ez a hatóságok szerint növelte a fertőzésveszélyt.   

A napokban azonban a bajor közigazgatási bíróság érvénytelenítette a döntést.

Bár az alkoholfogyasztás betiltása a nyilvános tereken hatékony eszköz a járvány terjedésének akadályozására, az egész városra kiterjedő tiltás aránytalan intézkedés,

áll az indoklásban. Elegendő, ha az „ivászatot” csak egyes, forgalmas helyeken nem engedélyezik.

A bíróság egyébként az egész tartományban törölte a nyilvános helyeken történő, közös grillpartikra vonatkozó általános tilalmat is a Spiegel szerint.

Szájmaszk a kicsiknek is? 

Az oktatásban ugyanakkor szigorítás jöhet Bajorországban: a szájmaszkot az általános iskolai tanórákon is kötelezővé tehetik, ha az adott régióban a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések számának heti átlaga átlépi az 50-et.

Ebben az esetben mindenkire, az általános iskolás diákokra is maszkviselési kötelezettség vonatkozna

- idézte a Michael Piazolo bajor kulturális minisztert a Die Welt. Emellett a fertőzésveszély csökkentése érdekében az iskolák vegyes oktatásra térnének át, azaz a gyerekek részben otthonról tanulnának.                                       

A középiskolákban már kisebb határérték elérése esetén – 35 új fertőzés 100 ezer lakosonként – tartósan kötelezővé teszik a szájmaszk használatát a hatóságok, és arra kérik az intézményeket, hogy a belső terekben lehetőleg biztosítsák a 1,5 méter távolságot a diákok között.

Utóbbi intézményekben jelenleg a tanítás első kilenc napján érvényes a maszkviselési kötelezettség az órákon, amely a diákokat és a tanárokat is érinti.

Emellett minden iskolában általános szabály, hogy a zárt terekben és ott, ahol a 1,5 méter távolság a gyerekek között nem biztosítható, maszkot kell hordani.

A német tartományok nagyrészt maguk dönthetnek arról, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a járvány miatt.

Emiatt az iskolákban alkalmazott szigor mértéke is jelentősen eltérhet – a szájmaszk viselését tanórákon korábban csak egy tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában írták elő, ott is csak a felső tagozattól. (Körképünket az európai iskolakezdésről itt olvashatják.)

Csak a fertőzésszám ugrott meg

Németországban az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett a regisztrált, új fertőzések száma, a halálesetek száma viszont relatív alacsonyan maradt.

Ez igaz más európai országokra is: a halálozásokat tekintve jelenleg nincs második hullám.

A németeknél eddig mintegy 9300-an hunytak el a koronavírussal összefüggésben.

Európán belül Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: csaknem 42 ezren haltak meg. Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren vesztették életüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló