4p

A bíróság keresztbe feküdt az alkoholtilalmi rendeletnek. Az oktatásban ugyanakkor újabb szigorítás jöhet a koronavírus-járvány miatt.

München vezetése még múlt pénteken döntött úgy – korábbi terveit valóra váltva –, hogy egy hétre megtiltja az alkoholfogyasztást a város nyilvános terein, például az utcákon és a parkokban éjjel 11 óra és reggel 6 óra között.

Sör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLAND
Sör a kézben: az FC Bayern München drukkerei nézik a Bajnokok Ligája döntőt egy müncheni kocsmában 2020. augusztus 23-án. Végül ünnepelhettek. EPA/PHILIPP GUELLAND

Túlzott szigor 

A döntés előzménye az volt, hogy a belváros egy része partizónává változott a vírusválság idején: jelentős tömegek gyűltek össze például a Gärtnerplatzon, az Englischer Gartenben és az Isar-folyó partján. Ez a hatóságok szerint növelte a fertőzésveszélyt.   

A napokban azonban a bajor közigazgatási bíróság érvénytelenítette a döntést.

Bár az alkoholfogyasztás betiltása a nyilvános tereken hatékony eszköz a járvány terjedésének akadályozására, az egész városra kiterjedő tiltás aránytalan intézkedés,

áll az indoklásban. Elegendő, ha az „ivászatot” csak egyes, forgalmas helyeken nem engedélyezik.

A bíróság egyébként az egész tartományban törölte a nyilvános helyeken történő, közös grillpartikra vonatkozó általános tilalmat is a Spiegel szerint.

Szájmaszk a kicsiknek is? 

Az oktatásban ugyanakkor szigorítás jöhet Bajorországban: a szájmaszkot az általános iskolai tanórákon is kötelezővé tehetik, ha az adott régióban a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések számának heti átlaga átlépi az 50-et.

Ebben az esetben mindenkire, az általános iskolás diákokra is maszkviselési kötelezettség vonatkozna

- idézte a Michael Piazolo bajor kulturális minisztert a Die Welt. Emellett a fertőzésveszély csökkentése érdekében az iskolák vegyes oktatásra térnének át, azaz a gyerekek részben otthonról tanulnának.                                       

A középiskolákban már kisebb határérték elérése esetén – 35 új fertőzés 100 ezer lakosonként – tartósan kötelezővé teszik a szájmaszk használatát a hatóságok, és arra kérik az intézményeket, hogy a belső terekben lehetőleg biztosítsák a 1,5 méter távolságot a diákok között.

Utóbbi intézményekben jelenleg a tanítás első kilenc napján érvényes a maszkviselési kötelezettség az órákon, amely a diákokat és a tanárokat is érinti.

Emellett minden iskolában általános szabály, hogy a zárt terekben és ott, ahol a 1,5 méter távolság a gyerekek között nem biztosítható, maszkot kell hordani.

A német tartományok nagyrészt maguk dönthetnek arról, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be a járvány miatt.

Emiatt az iskolákban alkalmazott szigor mértéke is jelentősen eltérhet – a szájmaszk viselését tanórákon korábban csak egy tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában írták elő, ott is csak a felső tagozattól. (Körképünket az európai iskolakezdésről itt olvashatják.)

Csak a fertőzésszám ugrott meg

Németországban az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett a regisztrált, új fertőzések száma, a halálesetek száma viszont relatív alacsonyan maradt.

Ez igaz más európai országokra is: a halálozásokat tekintve jelenleg nincs második hullám.

A németeknél eddig mintegy 9300-an hunytak el a koronavírussal összefüggésben.

Európán belül Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: csaknem 42 ezren haltak meg. Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren vesztették életüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG