<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A következő hetekben a nagy európai országokban is kinyitnak (vagy már ki is nyitottak) az iskolák. A tanintézményekben kicsi a fertőzésveszély, zárva tartásuk hosszabb távon a gyerekeknek ártana. Az alacsony rizikó ellenére számos iskolában a tanórákon is kötelező lesz maszkot viselni – kérdés, lehet-e így normálisan tanítani és tanulni.

Több német tartományban már augusztus elején elindult a tanév, a gyerekek visszatérhettek az iskolapadokba.

Hogyan lehet így kiejtést tanítani? Védőmaszkos angolóra egy duisburgi középiskolában 2020. augusztus 12-én. EPA/SASCHA STEINBACHHogyan lehet így kiejtést tanítani? Védőmaszkos angolóra egy duisburgi középiskolában 2020. augusztus 12-én. EPA/SASCHA STEINBACH

Nyitnak a németek

Német vizsgálatok alapján az oktatási intézményekben alacsony a fertőzésveszély – Szászországban például kétezer tesztelt diák és tanár között mindössze 12 pozitív esetet találtak júniusban.   

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a diákok és a tanárok nem játszanak döntő szerepet a koronavírus terjesztésében Németországban

– állapították meg az egyik tanulmány szerzői.

Az iskolák megnyitása azért is logikus lépés, mert a gyerekeknek szükségük van egymásra és arra, hogy a megszokott formában tanulhassanak.

Az tartományonként eltérő, hogy erre milyen biztonsági előírások mellett kerülhet sor. Számos helyen kötelezővé tették a maszk használatát a folyosókon és közösségi terekben, az észak-rajna-vesztfáliai középiskolákban pedig a tanórákon is kötelező maszkkal eltakarni a szájat és az orrot.

Ha a távolságot nem lehet betartani, akkor szükséges a maszkviselés

– mondta Karin Maag, a kormánykoalíciót vezető Kereszténydemokrata Unió parlamenti frakciójának egészségpolitikai szóvivője a Die Weltnek.

A pandémia közepén vagyunk. A vírus itt van, még ha nem is látható

- figyelmeztetett ezzel összhangban Angela Merkel német kancellár augusztus közepén, miután újból emelkedésnek indult a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Szerinte a társadalmi élet akkor folyhat tovább, ha az emberek követik az alapvető szabályokat – ahol szükséges, ott hordanak maszkot és tartják a távolságot.

Megzavart kommunikáció

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire alkalmazhatók ezek a szabályok a tanintézményekben.

A maszkpártiak szerint még mindig jobb „védőfelszereléssel” iskolába járni, mint sehogy sem. A német Gyerekorvosok Szakmai Egyesülete viszont úgy véli, hogy tanítás során nincs értelme maszkot hordani.

Hosszan tartó viselésük csökkenti a diákok teljesítményét, és zavarja a kommunikációt, hiszen így nem lehet valódi szemkontaktus tanár és diák között.

Emiatt német egészségügyi szakemberek csak a tantermen kívüli maszkhordást ajánlják, azt is elsősorban 10 év felettieknél.

Ami a többi szabályt illeti, számos tartományban az oktatás állandó csoportokban folyik, tehát a tanulók nem keveredhetnek.

Hessenben pedig csak a szabadban lehet „hangos” énekórát tartani és fúvóshangszerekkel zenélni. (Már ha nem esik az eső – a szerk.)   

A britek is beindulnak   

Angliában és Walesben – Nagy-Britanniát relatív későn ért el a járvány első hulláma – szeptemberben indul a hagyományos oktatás. Skóciában már az elmúlt napokban megkezdődött az iskola, és Észak-Írországban is megnyitotta kapuit számos tanintézmény.

Boris Johnson miniszterelnök azt kéri a szülőktől, hogy engedjék gyerekeiket iskolába.

Ahogy a tisztifőorvos mondta, az oktatási intézményekben nagyon kicsi a Covid 19 fertőzés veszélye. A gyerekek fejlődése, egészsége és közérzete  szempontjából sokkal károsabb, ha továbbra sem járnak iskolába

-magyarázta a kormányfő. 

Az iskoláknak minimalizálniuk kell a diákok „kontaktjainak” számát – tehát az egyes osztályok, évfolyamok nem keveredhetnek –, rendszeres kézmosásra kell ösztönözniük a gyerekeket, és még alaposabban kell takarítaniuk.

Azok a tanulók, akiknek családjában Covid-tünetes ember van, vagy akik magukon észlelnek tüneteket, nem járhatnak iskolába. Egyéb esetben viszont kötelező a jelenlétük.

Egy közelmúltban publikált brit tanulmány egyébként szintén azt állapította meg, hogy az iskolákban ritkák a koronavírusos esetek, valamint kicsi a járvány átadásának veszélye a gyerekek és a dolgozók között.  

Franciázás maszkban?

 Franciaországban, ahol a regisztrált fertőzések száma szintén növekszik, szeptember elsején kezdődik a tanév.  

Az oktatás mindennél fontosabb

-mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter. Itt is szigorítanak ugyanakkor a higiéniai előírásokon, és 11 éves kor felett kötelezővé teszik a maszkot a zárt terekben – még akkor is, ha biztonságos távolságot lehet tartani a többiektől.

A tervek szerint a tanulóknak az órákon is viselniük kell a maszkot, és a tanárok is csak akkor vehetik le, ha tartják tőlük az egy méteres távolságot.

Ez ugyanakkor minimum megnehezítheti a tanítást – különösen nyelvórákon, ahol meglehetősen nagy kihívásnak tűnik maszkban elsajátítani a helyes kiejtést.

Bonyolult lesz megértetni magam és megérteni, hogy mit mondanak a diákok

- magyarázta Caroline Louet történelem-földrajz szakos tanár a France 24-nek. Kérdés az is, mennyire várható el a gyerekektől, hogy fél napon keresztül mindenhol tartsák egymástól a távolságot.  

Ugyanakkor még ilyen feltételekkel is jobb ötletnek tűnik iskolába járni, mint otthon maradni.

Diákjaim egy részének szociális és családi nehézségei vannak. Inkább az óráimon legyenek, mint otthon

- mondta Sullivan Caristan franciatanár.

Déli dilemmák 

Olaszországban, ahol Európában elsőként söpört végig a koronavírus-járvány és már márciusban bezárták az iskolákat, szeptember 14-én kezdődhet a tanév. A kormány ugyan részben nyitva hagyja az online oktatás lehetőségét, de fő célja, hogy minél több diák térjen vissza az osztályokba, különösen az alsó évfolyamokon.  

Arról még nincs döntés, hogy a gyerekeknek kell-e maszkot hordaniuk, és ha igen, hol. A tanárokat és a szülőket viszont biztosan maszkviselésre kéri a kormány.

A kabinet már kiírt egy tendert több mint kétmillió egyszemélyes pad beszerzésére, így a remények szerint el lehet majd kerülni a maszkos tanórákat.

Érdekesség, hogy a tornatermekben vagy az udvaron is szabad órákat tartani; a gyerekeket csak az egyik szülő kísérheti el, a testhőmérsékletet ugyanakkor nem kell ellenőrizni belépéskor.

A diákoknak egyébként minimum egy méteres távolságot kell tartaniuk egymástól a zárt helyiségekben.

Spanyolországban, ahol márciusban zártak be az iskolák, szintén szeptember elején indul újra a hagyományos oktatás, legalábbis a kormány szándékai szerint.

Az El País szerint ugyanakkor a diákok és a tanárok között is nagy a bizonytalanság: a növekvő fertőzöttségi számok miatt Madridban például senki sem tudja, hogy valóban visszatérhetnek-e a diákok az intézményekbe, és ha igen, milyen körülmények között.

A legutolsó hírek szerint

a spanyol fővárosban és környékén már hat éves kortól kötelező lesz a folyamatos maszkviselés az iskolákban.

Ennek megvalósíthatósága azonban szintén kérdéses, hiszen egy tíz év alatti gyereket nehéz lesz rávenni erre – vagy ha sikerül is, annak ára lesz.     

Nincs konszenzus

Ráadásul az intézkedés értelme is megkérdőjelezhető: a svájci egészségügyi hatóságok például április végén – korábbi álláspontjukat felülbírálva – azt közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a koronavírust, és így nem is fertőzhetnek.

Nem biztos persze, hogy nekik van igazuk, de az látszik, hogy

az egyes országok nagyon másként értékelik a vírus jelentette veszélyt.

És itt megemlíthetjük a különutas Svédországot is, amely a járvány csúcspontján sem zárta be az alapfokú iskolákat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló