Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A következő hetekben a nagy európai országokban is kinyitnak (vagy már ki is nyitottak) az iskolák. A tanintézményekben kicsi a fertőzésveszély, zárva tartásuk hosszabb távon a gyerekeknek ártana. Az alacsony rizikó ellenére számos iskolában a tanórákon is kötelező lesz maszkot viselni – kérdés, lehet-e így normálisan tanítani és tanulni.

Több német tartományban már augusztus elején elindult a tanév, a gyerekek visszatérhettek az iskolapadokba.

Hogyan lehet így kiejtést tanítani? Védőmaszkos angolóra egy duisburgi középiskolában 2020. augusztus 12-én. EPA/SASCHA STEINBACHHogyan lehet így kiejtést tanítani? Védőmaszkos angolóra egy duisburgi középiskolában 2020. augusztus 12-én. EPA/SASCHA STEINBACH

Nyitnak a németek

Német vizsgálatok alapján az oktatási intézményekben alacsony a fertőzésveszély – Szászországban például kétezer tesztelt diák és tanár között mindössze 12 pozitív esetet találtak júniusban.   

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a diákok és a tanárok nem játszanak döntő szerepet a koronavírus terjesztésében Németországban

– állapították meg az egyik tanulmány szerzői.

Az iskolák megnyitása azért is logikus lépés, mert a gyerekeknek szükségük van egymásra és arra, hogy a megszokott formában tanulhassanak.

Az tartományonként eltérő, hogy erre milyen biztonsági előírások mellett kerülhet sor. Számos helyen kötelezővé tették a maszk használatát a folyosókon és közösségi terekben, az észak-rajna-vesztfáliai középiskolákban pedig a tanórákon is kötelező maszkkal eltakarni a szájat és az orrot.

Ha a távolságot nem lehet betartani, akkor szükséges a maszkviselés

– mondta Karin Maag, a kormánykoalíciót vezető Kereszténydemokrata Unió parlamenti frakciójának egészségpolitikai szóvivője a Die Weltnek.

A pandémia közepén vagyunk. A vírus itt van, még ha nem is látható

- figyelmeztetett ezzel összhangban Angela Merkel német kancellár augusztus közepén, miután újból emelkedésnek indult a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Szerinte a társadalmi élet akkor folyhat tovább, ha az emberek követik az alapvető szabályokat – ahol szükséges, ott hordanak maszkot és tartják a távolságot.

Megzavart kommunikáció

Kérdés ugyanakkor, hogy mennyire alkalmazhatók ezek a szabályok a tanintézményekben.

A maszkpártiak szerint még mindig jobb „védőfelszereléssel” iskolába járni, mint sehogy sem. A német Gyerekorvosok Szakmai Egyesülete viszont úgy véli, hogy tanítás során nincs értelme maszkot hordani.

Hosszan tartó viselésük csökkenti a diákok teljesítményét, és zavarja a kommunikációt, hiszen így nem lehet valódi szemkontaktus tanár és diák között.

Emiatt német egészségügyi szakemberek csak a tantermen kívüli maszkhordást ajánlják, azt is elsősorban 10 év felettieknél.

Ami a többi szabályt illeti, számos tartományban az oktatás állandó csoportokban folyik, tehát a tanulók nem keveredhetnek.

Hessenben pedig csak a szabadban lehet „hangos” énekórát tartani és fúvóshangszerekkel zenélni. (Már ha nem esik az eső – a szerk.)   

A britek is beindulnak   

Angliában és Walesben – Nagy-Britanniát relatív későn ért el a járvány első hulláma – szeptemberben indul a hagyományos oktatás. Skóciában már az elmúlt napokban megkezdődött az iskola, és Észak-Írországban is megnyitotta kapuit számos tanintézmény.

Boris Johnson miniszterelnök azt kéri a szülőktől, hogy engedjék gyerekeiket iskolába.

Ahogy a tisztifőorvos mondta, az oktatási intézményekben nagyon kicsi a Covid 19 fertőzés veszélye. A gyerekek fejlődése, egészsége és közérzete  szempontjából sokkal károsabb, ha továbbra sem járnak iskolába

-magyarázta a kormányfő. 

Az iskoláknak minimalizálniuk kell a diákok „kontaktjainak” számát – tehát az egyes osztályok, évfolyamok nem keveredhetnek –, rendszeres kézmosásra kell ösztönözniük a gyerekeket, és még alaposabban kell takarítaniuk.

Azok a tanulók, akiknek családjában Covid-tünetes ember van, vagy akik magukon észlelnek tüneteket, nem járhatnak iskolába. Egyéb esetben viszont kötelező a jelenlétük.

Egy közelmúltban publikált brit tanulmány egyébként szintén azt állapította meg, hogy az iskolákban ritkák a koronavírusos esetek, valamint kicsi a járvány átadásának veszélye a gyerekek és a dolgozók között.  

Franciázás maszkban?

 Franciaországban, ahol a regisztrált fertőzések száma szintén növekszik, szeptember elsején kezdődik a tanév.  

Az oktatás mindennél fontosabb

-mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter. Itt is szigorítanak ugyanakkor a higiéniai előírásokon, és 11 éves kor felett kötelezővé teszik a maszkot a zárt terekben – még akkor is, ha biztonságos távolságot lehet tartani a többiektől.

A tervek szerint a tanulóknak az órákon is viselniük kell a maszkot, és a tanárok is csak akkor vehetik le, ha tartják tőlük az egy méteres távolságot.

Ez ugyanakkor minimum megnehezítheti a tanítást – különösen nyelvórákon, ahol meglehetősen nagy kihívásnak tűnik maszkban elsajátítani a helyes kiejtést.

Bonyolult lesz megértetni magam és megérteni, hogy mit mondanak a diákok

- magyarázta Caroline Louet történelem-földrajz szakos tanár a France 24-nek. Kérdés az is, mennyire várható el a gyerekektől, hogy fél napon keresztül mindenhol tartsák egymástól a távolságot.  

Ugyanakkor még ilyen feltételekkel is jobb ötletnek tűnik iskolába járni, mint otthon maradni.

Diákjaim egy részének szociális és családi nehézségei vannak. Inkább az óráimon legyenek, mint otthon

- mondta Sullivan Caristan franciatanár.

Déli dilemmák 

Olaszországban, ahol Európában elsőként söpört végig a koronavírus-járvány és már márciusban bezárták az iskolákat, szeptember 14-én kezdődhet a tanév. A kormány ugyan részben nyitva hagyja az online oktatás lehetőségét, de fő célja, hogy minél több diák térjen vissza az osztályokba, különösen az alsó évfolyamokon.  

Arról még nincs döntés, hogy a gyerekeknek kell-e maszkot hordaniuk, és ha igen, hol. A tanárokat és a szülőket viszont biztosan maszkviselésre kéri a kormány.

A kabinet már kiírt egy tendert több mint kétmillió egyszemélyes pad beszerzésére, így a remények szerint el lehet majd kerülni a maszkos tanórákat.

Érdekesség, hogy a tornatermekben vagy az udvaron is szabad órákat tartani; a gyerekeket csak az egyik szülő kísérheti el, a testhőmérsékletet ugyanakkor nem kell ellenőrizni belépéskor.

A diákoknak egyébként minimum egy méteres távolságot kell tartaniuk egymástól a zárt helyiségekben.

Spanyolországban, ahol márciusban zártak be az iskolák, szintén szeptember elején indul újra a hagyományos oktatás, legalábbis a kormány szándékai szerint.

Az El País szerint ugyanakkor a diákok és a tanárok között is nagy a bizonytalanság: a növekvő fertőzöttségi számok miatt Madridban például senki sem tudja, hogy valóban visszatérhetnek-e a diákok az intézményekbe, és ha igen, milyen körülmények között.

A legutolsó hírek szerint

a spanyol fővárosban és környékén már hat éves kortól kötelező lesz a folyamatos maszkviselés az iskolákban.

Ennek megvalósíthatósága azonban szintén kérdéses, hiszen egy tíz év alatti gyereket nehéz lesz rávenni erre – vagy ha sikerül is, annak ára lesz.     

Nincs konszenzus

Ráadásul az intézkedés értelme is megkérdőjelezhető: a svájci egészségügyi hatóságok például április végén – korábbi álláspontjukat felülbírálva – azt közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a koronavírust, és így nem is fertőzhetnek.

Nem biztos persze, hogy nekik van igazuk, de az látszik, hogy

az egyes országok nagyon másként értékelik a vírus jelentette veszélyt.

És itt megemlíthetjük a különutas Svédországot is, amely a járvány csúcspontján sem zárta be az alapfokú iskolákat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
Makro / Külgazdaság Fájna az Orbán-kormánynak az egységes európai minimálbér
Székely Sarolta | 2021. május 11. 05:17
Ha drasztikusan szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig esély nem mutatkozik arra, hogy Magyarország támogassa az egységes európai minimálbér ötletét. Ez ugyanis szembemegy a kormány céljaival és politikájával. És nem csak azért, mert "ne Brüsszelből mondják meg nekünk".
Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.