BUX
35 403.65
-0.52%
-186.00
OTP
10 830.00
+0.65%
+70.00
MOL
1 802.00
-1.74%
-32.00
RICHTER
6 610.00
-1.34%
-90.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. június 4. 09:01

Az 1989-es civil tüntetések sokkjának hatására a pekingi rezsim szisztematikusan építette ki a megfigyelő-államot. Ian Buruma holland író szerint Orbán lett az illiberális demokrácia leglármásabb ideológusa - egy rendszeré, amely kínai mintára elnyomó egypártrendszert működtet a kapitalizmussal párhuzamosan. Káncz Csaba jegyzete.

Kínai zászló és térfigyelő kamerák a Tienanmen téren. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Ma 30 éve a kínai hadsereg és a belügyi csapatok leverték a pekingi Tienanmen téri egyetemisták demokráciát követelő tüntetését, amely becslések szerint 10 000 halálos áldozatot követelt. A kiszivárgott kormányzati dokumentumok szerint 1989 áprilisa és júniusa között 341 kínai városban kezdődtek tüntetések, de a pekingi vérengzés hatására ezek lassan elhaltak. Térségünkben pontosan öt hónappal később ledőlt a berlini fal, amely megpecsételte a hidegháború sorsát.

Brutális történelmi fejezetek

A Tienanmen téri mészárlás a mai napig egy sötét és elhallgatott fejezetnek számít a kínai kommunisták történetében. Ez messze nem a legdrámaibb fejezet, hiszen kevésbé ismert hazánkban, hogy míg Sztálin tisztogatásainak mintegy 6 millió civil áldozata volt, addig Mao Ce-tung két eszement kampányának (Kulturális Forradalom és a Nagy Ugrás Előre) mintegy 42.5 millió ártatlan civil esett áldozatul – mindez békeidőben! Ez több egyébként, mint ahányan a második világháború összes frontján elestek (mintegy 33 millió áldozat).

Az 1989-es civil tüntetések sokkjának hatására a pekingi rezsim az utóbbi években szisztematikusan építette ki a megfigyelő-államot. Mára az óriási ország belbiztonsági költségvetése meghaladja az amúgyis nyaktörő ütemben növekvő katonai költségvetést is. Bár hivatalosan csak 2020-ban élesedhet Kínában az a rendszer, ami mindent és mindenkit megfigyelne, a "tesztüzem" már javában zajlik.

A négy évvel ezelőtt megtervezett, majd nemrég útnak indított program lényege, hogy a megfigyelések kiértékelése után mindenki pontot kap a társadalmi kreditrendszerben. A nyilvántartottakat egy 800-900 pontos skálán mérik, ahol annál több pontot kap valaki, minél jobban tetszik a kormánynak a viselkedése. A pontok pedig egyúttal azt is jelentik, hogy miket tehet, és miket nem tehet meg az illető. Aki "jól fekszik" a kommunista rezsimnél, az gyakorlatilag bárhova elutazhat a világon, aki viszont rosszul, azt még az olyan hétköznapi dolgokról is letiltják, mint egy vonatjegy megvásárlása.

Orbán egypártrendszere

A Nyugat először tiltakozott a Tienanmen téri események miatt, de aztán az óriási piac vonzása legyőzte ezeket a hangokat. Peking 2001-es csatlakozása a WTO-hoz pedig egy virágzó korszakhoz vezetett Kína és a Nyugat viszonyában, amely éppen ezekben a hónapokban cseng le. Kína növekvő gazdasági kockázatai miatt – legyen az a növekvő önkormányzati adósság, a magasabb amerikai vámok, avagy a kínai technológia terjeszkedése elleni lépések – a kommunista párt mandarinjaiban gyorsan növekszik a félelem a társadalmi elégedetlenség kirobbanásától.

De ahogyan Ian Buruma holland író a 30 éves évforduló kapcsán tegnap megállapította, az illiberális kapitalizmus az elmúlt években az autokraták számára vonzó modellnek számított, így olyan országokban is, amelyek éppen három évtizede dobták le magukról a kommunista igát. Ahogyan az író kifejti, ezt látjuk egyes közép-európai országokban is, ahol „Orbán lett az illiberális demokrácia leglármásabb ideológusa, egy rendszeré, amely elnyomó egypártrendszert működtet a kapitalizmussal párhuzamosan”. Buruma szerint ráadásul oda jutottunk, hogy már Trump is szeretné követni ezt a rendszert.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
hírlevél