3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A háborús helyzet, a szankciók és az infláció ügye mellett az ársapkák és a hitelek kamatstopjának eltörléséről is beszélt a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.

Már az uniós vezetők is látják, hogy „a háború egyre véresebb és brutálisabb”, mégsem nő a békepárti vezetők száma – mondta laptársunk, az Mfor tudósítása szerint péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az emberek egyre többen békét és tűzszünetet akarnak, de a vezetők erre még nem reagáltak, sőt közel vannak hozzá, hogy arról beszélgessenek, békefenntartónak nevezett egységeket küldjenek a háborús övezetbe – közölte, ezért úgy vélte,

„a világháború veszélye nem irodalmi túlzás”.

A kormányfő azt mondta, a Nyugat a háborúpártiságot erkölcsi megalapozottságúnak véli, de az a veszély, hogy a háború például éhezést okozhat, ugyancsak egy morális megközelítés. Magyarország ezt az álláspontot képviseli, amivel a világtöbbséghez tartozik – vélte.

Orbán Viktor szerint a háború az éhezés veszélyét is magában hordozza, ez egy háborúellenes morális megközelítés. Fotó: Pixabay
Orbán Viktor szerint a háború az éhezés veszélyét is magában hordozza, ez egy háborúellenes morális megközelítés. Fotó: Pixabay

Közölte, indirekt és direkt nyomás is éri az országot, hogy változtasson ezen a hozzáállásán, de erre válaszul a parlament békepárti határozatot fog elfogadni. A kormányfő kijelentette,

először tűzszünetet kell kötni, hogy ne haljon meg több ember, ekkor lehet majd kigondolni a béketárgyalások kereteit.

A magyar külpolitika ezt célozza.

Orbán Viktor úgy vélte, a nagy európai országok „nem álltak oda a kút szélére, nem néztek bele”, így egyre mélyebbre sodródtak, ahol nem akartak lenni. Emlékeztetett, az Európai Unió létrehozásának célja a tartós béke és jólét volt, de ezeket a célokat az EU feladta.

A szankciók hatásának felmérése a kormányfő szerint nehéz, évekbe telik, ráadásul

az orosz gazdaságból érkező adatok megbízhatósága is kétséges,

valamint háborúban nem szokás hitelesen tájékoztatni. Ugyanakkor emlékeztetett, Oroszország a 2015-ös szankciók bevezetése után három év alatt felépítette saját élelmiszer-ellátó rendszerét.

A miniszterelnök megismételte korábbi célját, hogy év végére tíz százalék alá csökkentsék az inflációt. „Az inflációt nyakon kell ragadni és letörni kell” – mondta. Szerinte az, hogy a kereskedők és áruházláncok már egymás alá licitálnak az árakkal, jó jel. Az ársapkákról azt mondta, azok ellátási gondokat okozhatnak, de segítenek az infláció elleni küzdelemben, ezért amíg magas annak mértéke, fenn kell tartani, hogy az emberek ki tudják fizetni ezeket a termékeket.

Közölte, ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, akkor a megfelelő ütemben ki fogják vezetni az ársapkákat és a banki kamatstopot is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG