2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ország lakosságának több mint fele él szegénységben, a pénz leértékelése sokak helyzetét nehezítette meg.

Az egekbe szökött a szegénységi küszöb alatt élők száma Argentínában az év első hónapjában - közölte az Argentin Katolikus Egyetem.

Az intézmény adatai szerint a 46 milliós lakosság több mint fele, 57,4 százaléka él szegénységben, amire mintegy 20 éve nem volt példa. A múlt hétvégén közzétett tanulmány szerint 27 millió a szegény ember a dél-amerikai országban, s 15 százalékuk egyenesen nélkülöző, vagyis élelmiszerszükségleteiket sem tudják fedezni.

Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Argentin Katolikus Egyetem szegénységkutató központja hagyományosan megbecsült és független intézmény a latin-amerikai országban, amely nagyobb földrajzi mintával és több területre kiterjedő adatgyűjtéssel dolgozik, mint a hivatalos statisztikai hivatal. A tanulmány szerint a szegények aránya megugrásának fő oka a peso leértékelése, amit Javier Milei elnök kormánya nem sokkal hivatalba lépése után hajtott végre. Emiatt ugrásszerűen nőtt a fogyasztói kosár és az élelmiszerek árszínvonala. A legsúlyosabban azok a munkás és középosztálybeli családok érintettek, amelyek nem részesülnek szociális támogatásban. A kutatók szerint a szegénységben élők aránya márciusban tetőzhet 60 százalék fölötti szinten.

A decemberben hivatalba lépett Milei a szegények arányának emelkedését az országot húsz éven át irányító "politikai kasztrendszer" valódi örökségének nevezte. Milei kampányában a gazdaság sokkterápiás kezelését és az állami kiadások jelentős csökkentését ígérte. Most úgy nyilatkozott, hogy kormánya "az életét adná", hogy megváltoztassa Argentína társadalmi-gazdasági valóságát.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG