3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, a 2024-es költségvetés elhúzódó háborúra épül, amibe Brüsszel nem szólhat bele. Orbán Viktor szerint az infláció ellen harcolni kell, és „elment az esze” annak, aki azt mondja, Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Ha pedig a török választásokat az ellenzék nyerte volna, akkor szerinte már a nyáron egy-két-hárommillió menekült érkezne a magyar határra.

Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésében úgy vélte, Brüsszel megszorításokat szeretne elérni a magyar költségvetésben, amikor azt javasolják, töröljék el a rezsicsökkentést – számol be laptársunk, az Mfor.

„Nem az ő dolguk” – húzta alá a kormányfő, hozzátéve,

a büdzsé megalkotása nemzeti hatáskör.

Kiemelte, a GDP-arányos államadósság 70 százalék alatt, a költségvetési hiány pedig 2,9 százalék lesz.

A miniszterelnök elmondta,

a költségvetés kénytelen a háború elhúzódására épülni,

de Varga Mihály „harcedzett” pénzügyminiszter, aki átlátja a folyamatokat. Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a májusi inflációs adat már 22 százalék alatt lesz. A kormányfő azt mondta, a háború az energiapiacon is zajlik, és „ha Paksot be tudtuk volna fejezni, és működne, akkor hátradőlhetnénk”.

A beruházás elhúzódásáért Orbán Viktor Brüsszel „akadékoskodását” tette felelőssé.

„Év végére, ha a fene fenét eszik is, le kell vinni az inflációt egy számjegyűre”

– nyomatékosította a kormányfő.

A miniszterelnök szerint „elment az esze” annak, aki azt mondja, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Hozzátette, hogy a béke az egyetlen morálisan vállalható álláspont, és Törökországban is ez a politikai álláspont győzött a választáson. Úgy vélte, egy ukrán ellentámadás hatalmas veszteségekkel járna, ezért még előtte tűzszünetre van szükség.

Orbán Viktor szerint még az ukrán ellentámadás megindítása előtt tűzszünetre lenne szükség. Fotó: Európai Tanács
Orbán Viktor szerint még az ukrán ellentámadás megindítása előtt tűzszünetre lenne szükség. Fotó: Európai Tanács

A miniszterelnök szerint Nyugat-Európában a vezetés zömmel háborúpárti, a közvélemény viszont békepárti. Mint mondta, a vezetés álláspontja úgy fog megváltozni, hogy a választók leváltják ezeket a vezetőket.

Az Európai Parlamentnek semmi köze ahhoz, hogy ki adja az Unió elnökségét, mert azt jogszabályok írják elő. Lojálisnak kell lennünk a barátainkhoz, szövetségeseinkhez, de ki kell állnunk az igazunkért a megfelelő arányban – közölte Orbán.

A miniszterelnök megkönnyebbült, hogy a török elnökválasztáson ismét Recep Tayyip Erdoğan győzött, mert úgy véli, az ellenfele – akárcsak Magyarországon – Soros György embere volt. Orbán Viktor szerint ha Kemal Kılıçdaroğlu nyert volna, akkor egy-két-hárommillió menekültet eresztettek volna el, akik már a nyáron a magyar határon lennének. Ráadásul az orosz gáz is Törökországon keresztül érkezik Magyarországra, és kétséges lenne, hogy valóban eljutna-e az energiahordozó hazánkba, ha az ottani ellenzék győzött volna – mondta a kormányfő.

Berlin, Moszkva és Isztanbul (Ankara) az a háromszög, amire Magyarországnak figyelnie kell, ebben a háromszögben kell a magyarok életét jól igazgatni, a legkritikusabb pedig most épp a német kapcsolat – mutatott rá végül a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG