<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.

Péntek reggeli rádióinterjújában az olajszankciókkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, nehéz tél előtt állunk, Ukrajna nehéz helyzeteben van, és bár az oroszok is elszenvednek gazdasági nehézségeket a korlátozások miatt, de megugrottak a bevételeik, így tudják folytatni a háborút. Úgy vélte, Magyarországot nem érintené egy esetleges uniós korlátozás,

„de a probléma az ár”.

A miniszterelnök azt mondta, valószínűleg lesz kilencedik és tizedik csomag is, de a magyar kormány eddig is kitartott, és ezután is ki fog tartani abban, hogy ezek alól Magyarország mentességet kapjon.

Orbán Viktor: egy olajszankció nem érintené Magyarországot, de a probléma az ár. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor: egy olajszankció nem érintené Magyarországot, de a probléma az ár. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint „Európa sötét erdőben bolyong”, mert eddig úgy nézett ki a gazdasági stratégia, hogy az öreg kontinens a világ többi részhez képest olcsó nyersanyagokat és energiát beszerezte az oroszoktól, cserébe befektetések formájában fejlett európai technológiát vittek Oroszországba. Ez volt a „szabad piac Lisszabontól Vlagyivosztokig”, az EU azonban úgy döntött, ezt megszünteti, de

senki nem válaszolt arra a kérdésre, hogy „mi van helyette, mi az új gazdasági stratégia”.

A kormányfő úgy vélte, az amerikai energia drágább lesz, mint amilyen az orosz energia volt, ezért mindennek fel fog menni az ára, ez a szanckiós felár megjelenik mindenben.

A magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyására, így a Helyreállítási Alapból származó forrásokra azt mondta, az a pénz közös hitelfelvételből, a Covid-válságra adott válaszként tekintendő, hogy a pandémia miatt nehéz helyzetbe jutott országok plusz forráshoz jussanak. A kormányfő szerint „itt a gyorsaság lett volna a legfontosabb”, mégis másfél évbe telt, míg a magyar tervet jóváhagyták.

Orbán Viktor szerint az időhúzásnak „nyilvánvaló politikai okai vannak”, a feltételek egy részét értelmesnek, más részét szükségtelennek látta. A miniszterelnök szerint a tizenhét feltétel után jön egy tizennyolcadik és egy tizenkilencedik is. Úgy gondolja, „a brüsszeli bürokraták” azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, engedjük az iskolába a szexuális propagandistákat és támogassuk a szankciókat, de erre a kormány nem hajlandó.

(Az interjúban a kohéziós alapokat érintő befagyasztott pénzekről nem esett szó! – A szerk.)

Az ukrán gazdasági nehézségekről Orbán Viktor úgy vélekedett:

„belátjuk, hogy Ukrajnát segíteni kell”,

ugyanis az ország nem tudja saját magát működtetni, nem tudja kifizetni a nyugdíjakat, az állami alkalmazottakat, nem tudja fenntartani a közlekedést, infrastruktúrát. A miniszterelnök azonban elutasította, hogy az Európai Unió közös hitelfelvétellel segítse, mert „nem szeretnénk, hogy az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett egy közösen eladósodott államok közösségévé  válna”, mert az adósságközösség lenne, aminek következményeit „még unokáink is nyögni fogják”. Ehelyett azt az álláspontot támogatják, hogy a tagállamok osszák szét a segítséghez szükséges összeget, és saját költségvetésükből kétoldalú megállapodásokkal támogassák Ukrajnát.

A globális minimumadót a kormányfő

„munkahelygyilkos adóemelésnek”

nevezte az interjúban, ami szerinte oda vezetne, hogy munkahelyek tízezrei szűnnének meg hazánkban. Álláspontja szerint az adókérdés nemzeti hatáskörbe tartozik.

Orbán Viktor azt is közölte, a Magyarországra érkező energia ára 7 milliárd euróról 17 milliárdra ment fel, ami azt jelenti, „elveszítünk 10 milliárd eurót, az 4000 milliárd forint”, ennek egy részét a költségvetésnek kell előteremtenie, ezért a 2023-as költségvetés újratervezése már folyik.

A kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol,

ha ez sikerül, akkor meg tudják védeni a rezsicsökkentés politikáját. Kulcskérdésnek nevezte, hogy minden fillér a Rezsivédelmi Alapba folyjon, hogy megvédjék a családokat a szankciók miatt „egekbe felugrott” energiaáraktól.

A migrációs nyomásról Orbán Viktor azt mondta, a szerbekkel megegyeztek, hogy délebbre, Szerbia déli határaira kell tolni a védelmi vonalakat. Két tárgyalási fordulón már túl vannak a szerb kormányfővel, a harmadik tárgyalást Ausztriával folytatják le, és ha meglesz a végső megállapodás, szerb vezetéssel védhetjük meg a térséget. A miniszterelnök a migrációval szembeni védelmet történelmi kérdésnek nevezte.

Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG