6p

Egyiptom gazdasága negatív spirálba került. A gázai háború kapcsán a Hamásszal folytatott feszült tárgyalásokat nem a külügyminisztérium, hanem az egyiptomi hírszerzés feje vezeti. Káncz Csaba jegyzete.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közölte, hogy megállapodott Egyiptommal egy gazdasági reformprogram kulcsfontosságú politikai elemeiről, ami újabb jele annak, hogy közeledik a végleges megállapodás az ország 3 milliárd dolláros hitelének kiegészítésére. A hitel folyósítását az IMF tavaly felfüggesztette, miután Egyiptom nem tartotta magát ahhoz a vállaláshoz, hogy hagyja, hogy az egyiptomi font a piaci erőkre reagáljon, és ehelyett márciusban rögzítette a dollárhoz képest.

Az egyiptomi fontot azóta 30,85 fonton rögzítették a dollárhoz képest, de a feketepiacon a héten a keresztárfolyam a 71 fontot is elérte. Ez azt jelenti, hogy a szegényeknek nyújtott havi 400 fontos készpénztámogatás dollárban számolva mindössze 5,70 dollárt, azaz napi 19 centet ér. A szociális védelem egyik pillére több, mint 20 millió egyiptomi számára omlik össze.

Messziről nem látni, hogy Egyiptom gazdaság nincs a legjobb bőrben. Fotó: Pixabay
Messziről nem látni, hogy Egyiptom gazdaság nincs a legjobb bőrben. Fotó: Pixabay

Egy választás súlyos visszaesések közepette

Ahogy azt már jó előre meg lehetett jósolni, Abdel Fattah esz-Szíszi elnök, aki Mohamed Murszi 2013 júliusi megbuktatása óta van hatalmon Egyiptomban - és akit 2014-ben és 2018-ban is megválasztottak -, nem ütközött nehézségekbe harmadik hivatali ciklusának biztosítása érdekében tett erőfeszítései során. Tavaly decemberben a szavazatok 89,6%-át szerezte meg, számos áljelölt ellenében és lebénított média-viszonyok közepette.

Legalábbis elméletileg ez arra szolgálhat, hogy újra legitimálja uralmát, mind otthon, mind a regionális és nemzetközi szereplők szemében. Mégis, 2024 elején a bajok és kihívások aggasztó kombinációjával kell szembenéznie - mindenekelőtt gazdasági téren -, amelyek idővel a társadalmi rendet és ezáltal a rezsim stabilitását fenyegető veszélyt jelenthetnek. Jelenleg már így is a becslések szerint 40 ezer politikai fogoly sínylődik  az egyiptomi börtönökben, sokan közülük a Muzulmán Testvériség tagjai.

Az egyiptomi gazdaságot több mint egy éve sújtják a súlyos fizetési mérlegproblémák következményei,

az egyiptomi font összeomlása - amely 2022 ősze óta több mint felét vesztette értékének az amerikai dollárral szemben -, valamint a Nemzetközi Valutaalap követelményeinek betartásával kapcsolatos egyre nagyobb nehézségek, ami máris a 2022 decemberében kötött megállapodás értelmében járó hitel folyósításának késedelméhez vezetett.

Ennek következtében a Moody's leminősítette az ország hitelminősítését, és vannak arra utaló jelek, hogy a befektetők - köztük Egyiptom leggazdagabb emberei közül néhányan - az Öböl menti monarchiák stabilabb és kényelmesebb környezetébe helyezik át tevékenységüket.

Több front dőlt be

A gázai háború kitörése előtt az idegenforgalmi ágazat - az egyiptomi gazdaság egyik alappillére és a deviza létfontosságú forrása - már a hanyatlás jeleit mutatta, amit a regionális feszültségek és az erőszak is fokozott. A Covid-19 válság végét követő lassú fellendülés ismét visszafordult. A második és újabb csapás - bár ezt a Szuezi-csatorna hatósága kezdetben tagadta - a csatornán való áthaladásból származó bevételek egyre súlyosabb visszaesése a jemeni húszi-csoport Vörös-tengeri hajózás elleni támadásai miatt. Sok nagy hajózási csoport ma már inkább a jóval hosszabb, a Jóreménység-fokot megkerülő útvonalat választja, minthogy a Vörös-tenger torkolatánál lévő Bab el-Mandeb-szoroson keresztül hajózzon.

Az etiópiai „Reneszánsz Gát” egy másik aggasztó kérdés, amely hosszú árnyékot vet Egyiptom gazdaságára

- és egyes egyiptomiak szemében a nemzet puszta túlélésére (ez némileg túlzó félelem, mivel Etiópia nem szándékozik teljesen megállítani a Kék-Nílus lefolyását). A víztározó feltöltésének üteméről szóló tárgyalásos megállapodásra tett többszöri kísérlet kudarcba fulladt, és a 2023 decemberében Addisz-Abebában tartott megbeszélések összeomlása után Egyiptom ismét visszatért az alig burkolt fenyegetésekhez, miszerint nem fogják eltűrni, hogy a 114 milliós nemzetnek vízhiánya legyen. A gyakorlatban azonban Egyiptom katonai lehetőségei korlátozottak, nem utolsósorban a jelenleg Szudánban dúló polgárháború miatt.

Egyiptom szerepe a gázai háborúban

Ezekben a nehéz időkben az egyiptomi szerepvállalás a palesztin ügyekben - Szíszi látta vendégül Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a január 10-i háromoldalú csúcstalálkozóra Abdullah jordán királlyal -, különösen a Gázai övezetben, további súlyt kölcsönöz Egyiptomnak.

Ennek oka a Hamászra "a terepen" (vagy inkább alatta) gyakorolt közvetlen és hatékony befolyása, valamint az izraeli vezetéssel folytatott közvetlen párbeszéd. Mindkét erőfeszítést  az egyiptomi általános hírszerzési igazgatóság vezetője, Abbász Kamel vezérőrnagy vezeti amerikai és izraeli kollégáival.

Egyiptom nem először kerül éles és gyakorlatilag nyílt versenybe Katarral, amely Dohában a Hamász vezetőségét látja vendégül. Mégis, az egyiptomi erőfeszítések voltak azok, amelyek eddig meghozták gyümölcsüket a 2023. novemberi túsz- és fogolycserékkel.

Figyelemre méltó, hogy Egyiptom kerüli a Hamász-ügynökök formális legitimációjának minden látszatát. Bár a mozgalom néhány vezetője Kairóban tartózkodik, Egyiptom nem ad nekik hivatalos státuszt. Ez azt tükrözi, hogy Kairó továbbra is elkötelezett a Palesztin Hatóság és Mahmúd Abbász, mint a palesztin nép egyedüli képviselője mellett - a másik ok, hogy a Hamász a gyűlölt Muzulmán Testvériséghez, Szíszi esküdt ellenségeihez tartozik.

Az 1988-as megalapításakor a Hamász nyíltan a Muszlim Testvériség egyik ágaként határozta meg magát, még ha később, 2017-es politikai dokumentumukban, Szíszi ellenségeskedésétől tartva, el is tompították ezt az aspektust.

Ennek eredményeként nem az egyiptomi külügyminisztérium, hanem Kamel szervezete kezeli a közvetlen kapcsolatokat a Hamász gázai parancsnoki struktúrájával.

Ugyanakkor a Gázai övezet déli megközelítései feletti egyiptomi ellenőrzés és a rafahi átkelő kulcsfontosságú funkciója egyedülálló befolyást biztosít Kairónak a Hamász felett. A technikai megoldások lehetővé teszik, hogy Abbasz Kamel közvetlen megbeszéléseket folytasson a Hamász vezetőivel - köztük Jahja esz-Szinvárral -, valamint hogy mindig nyitott csatornákat tartson fenn Izraellel. Mindezek a szempontok Egyiptomot helyezik előtérbe: ezért Kairó volt az, amely mindkét félnek egy olyan tervet terjesztett elő a túszhelyzet megoldására, amely a végső fázisban a harcok befejezéséhez is vezetne (és a Hamász fennmaradásával Gázában).

Szíszinek mindazonáltal óvatosnak kell lennie, tekintettel az izraeli kormánnyal való szoros kapcsolatára. Egyiptom részese a Gázai övezet 16 éve tartó izraeli blokádjának, és szigorú ellenőrzést tart fenn az egyre nagyobb nyomás alá kerülő rafahi határátkelőn.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG