<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

60 százalékkal kevesebb honfitársunk ment az idén eddig a horvát tengerpartra, mint 2019 azonos időszakában. Ez az adat még két nappal azelőtti, hogy déli szomszédunknál rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma.  

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

„Magyarok? Na végre!” – így köszönt a horvátországi Hvar szigetén lévő Jelsa falucska népszerű fagyizójának munkatársa az egy-egy gombócnyi hűsítőt kért házaspárra, miután utóbbiak anyanyelvükön vitatták meg, milyen ízt válasszanak. 

Kétségtelenül nagyot változott az élet az adriai tengerparton egy év alatt. Míg tavaly még az volt a ritka, ha öt-tíz percig nem lehetett hallani magyar szót, addig az idén alig lehet honfitársainkba ütközni.

Csak elvétve találkozni magyarokkal. Fotó: EPA/DOMINIK BATCsak elvétve találkozni magyarokkal. Fotó: EPA/DOMINIK BAT

Úgy tűnik, tökéletesen átment Orbán Viktor július 10-én, a Kossuth Rádiónak adott interjújában elejtett, s szélsebesen szállómondattá vált (majd azóta a „gazda” által is már más verziókba átültetett) kijelentése: „több Balaton, kevesebb Adria” és akkor a járvány is féken tartható. Az, hogy a miniszterelnök miért pont Horvátországot pécézte ki, miután az, amióta bevezette a kormány a Covid-veszélyeztetettséget mutató színezést (zöld, sárga, piros), végig zöldben pompázik, szemben az adriai tengerpart egyaránt bepirosított másik három államával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval és Albániával szemben, a kívülálló számára nem világos. Hiszen csak a napokban romlott a helyzet, a péntek reggelt megelőző huszonnégy órában regisztrált 180 új eset rekord a járvány kitörése óta.

A legutóbbi időkig azonban az Adria horvát szakaszára menni éppen olyan biztonságos – vagy ha úgy tetszik, veszélyes – volt, mint a Balatonra. Bár a 4 millió lakosú Horvátország összes esetszáma mintegy ezerrel magasabb (6258), mint a két és félszer nagyobb populációjú Magyarországé (4877), ugyanakkor csak 163-an hunytak el déli szomszédainknál, míg nálunk 607-en. Az elvégzett tesztek száma egymillió főre vetítve a horvátországi közel 33 ezerrel szemben Magyarországon csaknem 39 ezer.

„Most, hogy nem mehetünk a tengerhez …” – kezdte az egyik hazai celeb az egyik kereskedelmi tévének adott interjút, midőn a riporter arról faggatta, a Covid-19 alatt megy-e nyaralni és ha igen, hová. Hát persze, hogy a Balatonhoz. Amelyet celebtársai e napokban láthatóan jól megszervezett kampányban népszerűsítenek közösségi oldalaikon. 

Az Adriára merészkedők tapasztalásait a magyarok látványos elmaradásáról a számok is alátámasztják. „Augusztus hóban (augusztus 11-ével bezárólag) a magyar turisták száma 40 ezer fő volt, a vendégéjszakáiké 223 ezer. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 53 százalékos visszaesés” – közölte lapunk megkeresésére a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete. Még nagyobb az elmaradás, ha a 2020-as, ugyancsak augusztus 11-éig tartó egész éves adatokat viszonyítjuk az előző év azonos időszakáéhoz. Az idén 156 ezer magyar látogatott el déli szomszédainkhoz, ahol együttesen 865 ezer vendégéjszakát töltöttek el – ez 60 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Még azt is megtudhattuk egyébként a lapunknak készségesen, megkeresésünket követően alig egy órán belül nyilatkozó horvát hivataltól, hogy a magyarok által legnagyobb számban felkeresett desztinácók: Vir, Crikvenica, Rovinj, Rab.

Márpedig éppen Vir szigete az egyik olyan hely, ahol új eseteket regisztráltak.

Persze azért egy nagyon is logikusnak tűnő magyarázat azért van a „több Balaton, kevesebb Adriá”-ra. A magyar tenger legnagyobb vetélytársa honfitársaink költéseit illetően hagyományosan éppen az adriai. Az ez utóbbi mentén kiadott pénzek itthon tartása is segíthet tompítani a magyar gazdaság koronavírus miatti visszaesését, amely a második negyedévben a vártnál is jóval nagyobbat esett, 13,6 százalékot az előző év azonos időszakához viszonyítva, s az éves recesszió potenciális mértékét Varga Mihály pénzügyminiszter július végén 5 százalékosra tette.

A Balaton Adriával szembeni előnyben részesítésének azonban az átlagmagyar számára szó szerint ára van: a Balatonnál nyaralóknak a tavalyinál jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Nemcsak a sajtos-tejfölös lángos ellenértéke lépte át már sok helyütt a lélektaninak számító 1 ezer forintos határt, hanem a hotelszobák, apartmanok, panziók ára is jelentősen meglódult. Olyannyira, hogy ma már összességében, a szállást is bekalkulálva annak ellenére lehet egyre több helyen már olcsóbban nyaralni Horvátországban, hogy az ottani ételek, italok még mindig jóval többet kóstálnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló