<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

60 százalékkal kevesebb honfitársunk ment az idén eddig a horvát tengerpartra, mint 2019 azonos időszakában. Ez az adat még két nappal azelőtti, hogy déli szomszédunknál rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma.  

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

„Magyarok? Na végre!” – így köszönt a horvátországi Hvar szigetén lévő Jelsa falucska népszerű fagyizójának munkatársa az egy-egy gombócnyi hűsítőt kért házaspárra, miután utóbbiak anyanyelvükön vitatták meg, milyen ízt válasszanak. 

Kétségtelenül nagyot változott az élet az adriai tengerparton egy év alatt. Míg tavaly még az volt a ritka, ha öt-tíz percig nem lehetett hallani magyar szót, addig az idén alig lehet honfitársainkba ütközni.

Csak elvétve találkozni magyarokkal. Fotó: EPA/DOMINIK BATCsak elvétve találkozni magyarokkal. Fotó: EPA/DOMINIK BAT

Úgy tűnik, tökéletesen átment Orbán Viktor július 10-én, a Kossuth Rádiónak adott interjújában elejtett, s szélsebesen szállómondattá vált (majd azóta a „gazda” által is már más verziókba átültetett) kijelentése: „több Balaton, kevesebb Adria” és akkor a járvány is féken tartható. Az, hogy a miniszterelnök miért pont Horvátországot pécézte ki, miután az, amióta bevezette a kormány a Covid-veszélyeztetettséget mutató színezést (zöld, sárga, piros), végig zöldben pompázik, szemben az adriai tengerpart egyaránt bepirosított másik három államával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval és Albániával szemben, a kívülálló számára nem világos. Hiszen csak a napokban romlott a helyzet, a péntek reggelt megelőző huszonnégy órában regisztrált 180 új eset rekord a járvány kitörése óta.

A legutóbbi időkig azonban az Adria horvát szakaszára menni éppen olyan biztonságos – vagy ha úgy tetszik, veszélyes – volt, mint a Balatonra. Bár a 4 millió lakosú Horvátország összes esetszáma mintegy ezerrel magasabb (6258), mint a két és félszer nagyobb populációjú Magyarországé (4877), ugyanakkor csak 163-an hunytak el déli szomszédainknál, míg nálunk 607-en. Az elvégzett tesztek száma egymillió főre vetítve a horvátországi közel 33 ezerrel szemben Magyarországon csaknem 39 ezer.

„Most, hogy nem mehetünk a tengerhez …” – kezdte az egyik hazai celeb az egyik kereskedelmi tévének adott interjút, midőn a riporter arról faggatta, a Covid-19 alatt megy-e nyaralni és ha igen, hová. Hát persze, hogy a Balatonhoz. Amelyet celebtársai e napokban láthatóan jól megszervezett kampányban népszerűsítenek közösségi oldalaikon. 

Az Adriára merészkedők tapasztalásait a magyarok látványos elmaradásáról a számok is alátámasztják. „Augusztus hóban (augusztus 11-ével bezárólag) a magyar turisták száma 40 ezer fő volt, a vendégéjszakáiké 223 ezer. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 53 százalékos visszaesés” – közölte lapunk megkeresésére a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete. Még nagyobb az elmaradás, ha a 2020-as, ugyancsak augusztus 11-éig tartó egész éves adatokat viszonyítjuk az előző év azonos időszakáéhoz. Az idén 156 ezer magyar látogatott el déli szomszédainkhoz, ahol együttesen 865 ezer vendégéjszakát töltöttek el – ez 60 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Még azt is megtudhattuk egyébként a lapunknak készségesen, megkeresésünket követően alig egy órán belül nyilatkozó horvát hivataltól, hogy a magyarok által legnagyobb számban felkeresett desztinácók: Vir, Crikvenica, Rovinj, Rab.

Márpedig éppen Vir szigete az egyik olyan hely, ahol új eseteket regisztráltak.

Persze azért egy nagyon is logikusnak tűnő magyarázat azért van a „több Balaton, kevesebb Adriá”-ra. A magyar tenger legnagyobb vetélytársa honfitársaink költéseit illetően hagyományosan éppen az adriai. Az ez utóbbi mentén kiadott pénzek itthon tartása is segíthet tompítani a magyar gazdaság koronavírus miatti visszaesését, amely a második negyedévben a vártnál is jóval nagyobbat esett, 13,6 százalékot az előző év azonos időszakához viszonyítva, s az éves recesszió potenciális mértékét Varga Mihály pénzügyminiszter július végén 5 százalékosra tette.

A Balaton Adriával szembeni előnyben részesítésének azonban az átlagmagyar számára szó szerint ára van: a Balatonnál nyaralóknak a tavalyinál jóval mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Nemcsak a sajtos-tejfölös lángos ellenértéke lépte át már sok helyütt a lélektaninak számító 1 ezer forintos határt, hanem a hotelszobák, apartmanok, panziók ára is jelentősen meglódult. Olyannyira, hogy ma már összességében, a szállást is bekalkulálva annak ellenére lehet egyre több helyen már olcsóbban nyaralni Horvátországban, hogy az ottani ételek, italok még mindig jóval többet kóstálnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos