4p

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője és az országot irányító vezetői kör kilátástalan helyzetbe manőverezte az orosz gazdaságot azzal, hogy teljesen ráállította a haditermelésre. Legalábbis erre jutott egy új tanulmány. 

Az orosz gazdaság száz százalékban alárendelődött az Ukrajna ellen kirobbantott háború kiszolgálásának. Ennek az a következménye, hogy Moszkva azt sem engedheti meg magának, hogy az orosz hadsereg elveszítse a háborút, és azt sem, hogy megnyerje – állítja Renaud Foucart, az angol Lancester University vezető közgazdász professzora, akinek tanulmányáról a Business Insider számolt be.

Nem lehet kizárólag a hadiiparra építeni a gazdaságot. Legalábbis így látja friss tanulmányában egy egyetemi professzor. Fotó: Pixabay
Nem lehet kizárólag a hadiiparra építeni a gazdaságot. Legalábbis így látja friss tanulmányában egy egyetemi professzor. Fotó: Pixabay

Az orosz GDP 5,5 százalékkal emelkedett 2023 harmadik negyedévében 2022. július–szeptemberéhez képest – derült ki a hivatalos adatokból. Ennek túlnyomó része azonban a borzalmasan felpörgetett katonai kiadásoknak köszönhető. A Kreml arra készül, hogy 2024-ben 36,6 ezer milliárd rubelt, azaz 386 milliárd dollárt költsön katonai kiadásokra. Ez az összeg Magyarország éves GDP-jének majdnem kétszerese.

Árfolyamok és grafikonok

A katonai kiadásokat részben harci és szállító járművek, repülőgépek, lőszerek gyártására költik. Részben ebből finanszírozzák az elesett katonák családjainak járó kártérítéseket és a megsebesült katonák állami juttatásait. Ez az a költekezés, amely a háború második évének végére eluralta az orosz gazdaságot ésv hajtja annak bővülését. A gazdaság többi szférája annál jobban erodálódik, minél tovább tart a háború. Oroszországot súlyos munkaerőhiány sújtja, miután a jól képzett fiatal szakemberek közül több száz ezren külföldre menekültek a katonai besorozás elől. Becslések szerint ötmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról, ami felfelé hajtja a béreket. Ez lehet a fő oka annak, hogy 2023 végén és 2024 elején közel 7,5 százalék volt az év/éves infláció, ami majdnem kétszerese a moszkvai jegybank négyszázalékos célértékének. Az alapkamat az elmúlt év során több lépcsőben 16 százalékra emelkedett. A befektetések a nyugati szankciók miatt 8,7 milliárd dollárral csökkentek az elmúlt év első három negyedében.

Akkor is vesztenek, ha nyernek

A szakértő szerint mindennek nyomán a Kremlnek azzal kell szembe néznie, hogy akármi is lesz Ukrajna ellen indított agressziójának vége, Oroszország kilátástalan helyzetbe kerül. Ha úgy végződne a háború, hogy az oroszok megtarthatnák az elfoglalt ukrán területeket, akkor nem engedhetnék meg maguknak a lerombolt területek újjáépítését.

A nyugati szankciók miatt nem lenne erre elegendő pénzügyi forrásuk. E forgatókönyv teljesülése ugyanis azzal járna, hogy a korlátozások érvényben maradnának, így Oroszország szinte teljesen elszigetelt maradna a világpiactól. Abban általában egyetértenek a közgazdászok, hogy az orosz gazdaság hosszú távú kilátásai a nyugati exportpiacok elvesztése miatt rosszak. Így Moszkva legjobb reménye, hogy teljesen függővé válik Kínától, amely legfontosabb megmaradt stratégiai szövetségesének látszik – mondta Foucart. Emellett a lenyúlt ukrán területek újjáépítése mellett a hazai infrastruktúrát is ki kellene rángatni a kátyúból. Ez szintén óriási költséggel járna.

Mindezek nyomán az állóháború elnyújtása látszik az egyetlen megoldásnak, amellyel elkerülhető a teljes gazdasági összeomlás. A közgazdász professzor szerint az orosz rezsimet semmi sem ösztönzi arra, hogy befejezze a háborút, ami után szembe kerülne a kilátástalan gazdasági realitásokkal. Az orosz gazdaságot ráállították arra a pályára, hogy csak úgy tud működni, ha végeláthatatlanul folytatódik az Kreml halálos játszmája Ukrajnával és nyugati támogatóival szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG