<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.

A németországi cégvezetőknek és menedzsereknek nagy kő esett le a szívéről, amikor kiderült, hogy a Baloldal (Linke) nevű radikális baloldali párt a vártnál rosszabbul szerepelt a vasárnapi parlamenti választásokon, és így biztosan nem lesz tagja az új kormánykoalíciónak. Ezt mutatja a Handelsblatt felmérése, amely a német gazdaság számos szereplőjét kérdezte meg a választás eredményével kapcsolatban.

Csak a centrum 

A szociáldemokraták (SPD), akik hajszállal, de megnyerték a versenyfutást, korábban nem zárták ki az összefogást a  Baloldallal, és így lehetségesnek tűnt egy SPD-Zöldek-Baloldal koalíció. Az SPD-től balra álló párt azonban a szavazatok mindössze 4,9 százalékát szerezte meg, így ennek a hármasnak nem lenne abszolút többsége a Bundestagban.

Piros-zöld-piros helyett piros-zöld-sárga (SPD-Zöldek-liberálisok) koalíció jöhet Németországban.  Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje virágcsokorral a kezében berlini sajtótájékoztatóján a győzelem másnapján, 2021. szeptember 27-én. ˙(EPA/FOCKE STRANGMANN)Piros-zöld-piros helyett piros-zöld-sárga (SPD-Zöldek-liberálisok) koalíció jöhet Németországban. Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje virágcsokorral a kezében berlini sajtótájékoztatóján a győzelem másnapján, 2021. szeptember 27-én. ˙(EPA/FOCKE STRANGMANN)

Miután a politikai paletta másik szélén álló AfD-vel (Alternatíva Németországért) egyetlen parlamenti párt sem hajlandó összefogni, ezért eldőlt, hogy a jövendőbeli kormányban csak centrista pártok lesznek – SPD-Zöldek-liberálisok vagy CDU/CSU-Zöldek-liberálisok koalíció jöhet szóba –, ez pedig megnyugvással tölti el a német cégvezetőket.

A választók egyértelmű nemet mondtak az SPD-Zöldek-Baloldal kormánykoalícióra, a legrosszabb forgatókönyvre

- mondta Nikolas Stihl, a Stihl láncfűrészgyártó felügyelőbizottságának elnöke a német gazdasági lapnak. Ő leginkább egy Jamaika-koalíciót – CDU/CSU-Zöldek-liberálisok kormányt – látna szívesen Németország élén.

A németek nem szeretnének olyan baloldali kurzust, amely adót emel és megterheli a középosztályt

- fűzte hozzá. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a választók 80 százaléka – mint fogalmazott – demokratikus pártokra adta a voksát.

Hozzátette: összhangba kellene hozni „a környezettant a közgazdaságtannal”; a klímavédelem, az infrastruktúra-fejlesztés, a digitalizáció és a szociális piacgazdaság csak a vállalatokkal együtt, nem pedig azok ellenében történhet.

Szerinte fontos, hogy ne húzódjanak el hónapokig a koalíciós tárgyalások, mint négy évvel ezelőtt, valamint Németország gyorsan és erősen lábaljon ki a koronavírus-válságból.

Christian Haub, a kiskereskedelmi áruházláncokat (például az OBI-t) birtokló Tengelmann vezére és többségi tulajdonosa szintén azt emelte ki, hogy a választók nem akarnak egy nagyon baloldali kormányt. Szerinte bármilyen kormánykoalíció lesz is,

azonnal hozzá kell látnia a modernizációs és digitalizációs feladatokhoz, valamint kezelnie kell a klímaváltozás hatásait.

Szerinte jó hír, hogy Németország továbbra is megbízható partner marad a kül- és gazdaságpolitikában.

Benyújtották a számlát

A lap által megkérdezett cégvezetők és menedzserek egy része csalódott a CDU/CSU szereplése miatt – a jobbközép szövetség 24,1 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el –, ugyanakkor tudomásul veszik a választói akaratot.

Angela Merkel 16 évnyi kancellársága után a polgárok változást akartak számos területen, például az oktatásban, a klímavédelemben vagy a külpolitikában. A CDU ezt nem ismerte fel, és ezért a választók benyújtották a számlát

- mondta Klaus Fischer, az iparban (például rögzítési technológiák) érdekelt Fischer-csoport tulajdonosa.

Jürgen Heraeus, a Heraeus technológiai konszern korábbi vezére szerint a jobbközép szövetség szereplése nem meglepő.

Sajnos a CDU  a kancellárjelölt antidemokratikus kiválasztásával a meglévő, nem túl sok esélyét is teljesen eljátszotta. Az idős férfiak a polgárok akaratával ellentétesen döntöttek. Most akkor ne csodálkozzanak a katasztrofális eredményen

- mondta. Ezzel minden bizonnyal arra utalt, hogy – mint azt lapunk is többször megírta – a CDU/CSU annak ellenére Armin Laschetet, a CDU elnökét indította kancellárjelöltként, hogy Markus Söder, a CSU vezére jóval népszerűbb nála a választók körében.

Gyors kormányalakítás kell

A cégvezetők egyöntetű véleménye szerint most az a legfontosabb, hogy minél előbb megegyezzenek a kormányzásra esélyes pártok, felálljon egy életképes koalíció, és elkezdjék beváltani választási ígéreteiket. 

A politikai közép pártjainak kötelessége és felelőssége, hogy gyorsan elkezdjék a koalíciós tárgyalásokat, és sikeresen lezárják azokat

- mondta Natalie Mekelburger, a Coroplast autóipari beszállító vezetője. Szerinte a klímavédelem mellett ismét a politika középpontjába kell állítani a gazdaságot, Németország jólétét, valamint Európa helyét a világban.

Thomas Fischer, a Mann+Hummel (ez a cég a többi közt víz- és légszűrő rendszereket gyárt) felügyelőbizottságának elnöke

az oktatás fejlesztését, a bürokrácia leépítését és a digitalizációt tartja a legfontosabb feladatnak.

Szerinte fontos, hogy a cégekről terheket vegyenek le, ne pedig újakat tegyenek rájuk, a klímavédelem pedig tilalmak helyett „technológiai nyitottsággal” járjon (arra nem tért ki, hogy mit ért ez alatt).

Christian Bruch, a Siemens Energy vezére szerint olyan kormánynak kell minél előbb megalakulnia, amely egyesíti a különböző kompetenciákat.

A jövőbeni kormánypártoknak meg kell mutatniuk, hogy a klímavédelem és az energiafordulat nem csupán választási szólamok voltak

- emelte ki.

Az ugyanakkor erősen  kérdéses – tesszük hozzá –, hogy képesek lesznek-e gyorsan megegyezni a pártok. A 2017-es nagykoalíció tető alá hozása mintegy fél évig tarott, most pedig három pártnak kellene megtalálnia a közös nevezőt – különösen a Zöldek és a liberálisok között várhatók heves viták.

A cégvezetők ugyanakkor örülhetnek annak, hogy – hacsak nem lesz ismét nagykoalíció – a liberálisok is biztosan bekerülnek a kormányba, hiszen ők általában piacbarát, a szabad versenyt pártoló, a cégek terheit csökkentő politikát képviselnek.

Szijjártó is megszólalt

A német választás eredményét tegnap visszafogottan, de kommentálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Újságírói kérdésre azt mondta:

a magyar kormány tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, és olyan kormánnyal dolgozik együtt, amely a választói akarat alapján létrejön.

Hozzátette: készen állnak a Németországgal folytatott együttműködés további fejlesztésére tekintettel arra, hogy Németország fontos szerepet játszik Magyarország életében, és Magyarország, a magyar gazdaság is nagy szerepet játszik a német gazdaság életében.

A német ipari és egyéb nagy cégek viszonyulása az új német kormányhoz korántsem mindegy: véleményüket és érdekeiket természetesen figyelembe veszi (és bizonyos fokig alighanem képviseli is) a német centrumpártok egy része. Ez igaz a magyar-német kapcsolatok viszonylatában is - Magyarországon számos német nagyvállalat rendelkezik jelentős érdekeltségekkel (erről a kérdésről, a politika és a gazdaság kapcsolatáról  itt írtunk részletesen).                                

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló