<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.

A németországi cégvezetőknek és menedzsereknek nagy kő esett le a szívéről, amikor kiderült, hogy a Baloldal (Linke) nevű radikális baloldali párt a vártnál rosszabbul szerepelt a vasárnapi parlamenti választásokon, és így biztosan nem lesz tagja az új kormánykoalíciónak. Ezt mutatja a Handelsblatt felmérése, amely a német gazdaság számos szereplőjét kérdezte meg a választás eredményével kapcsolatban.

Csak a centrum 

A szociáldemokraták (SPD), akik hajszállal, de megnyerték a versenyfutást, korábban nem zárták ki az összefogást a  Baloldallal, és így lehetségesnek tűnt egy SPD-Zöldek-Baloldal koalíció. Az SPD-től balra álló párt azonban a szavazatok mindössze 4,9 százalékát szerezte meg, így ennek a hármasnak nem lenne abszolút többsége a Bundestagban.

Piros-zöld-piros helyett piros-zöld-sárga (SPD-Zöldek-liberálisok) koalíció jöhet Németországban.  Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje virágcsokorral a kezében berlini sajtótájékoztatóján a győzelem másnapján, 2021. szeptember 27-én. ˙(EPA/FOCKE STRANGMANN)Piros-zöld-piros helyett piros-zöld-sárga (SPD-Zöldek-liberálisok) koalíció jöhet Németországban. Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje virágcsokorral a kezében berlini sajtótájékoztatóján a győzelem másnapján, 2021. szeptember 27-én. ˙(EPA/FOCKE STRANGMANN)

Miután a politikai paletta másik szélén álló AfD-vel (Alternatíva Németországért) egyetlen parlamenti párt sem hajlandó összefogni, ezért eldőlt, hogy a jövendőbeli kormányban csak centrista pártok lesznek – SPD-Zöldek-liberálisok vagy CDU/CSU-Zöldek-liberálisok koalíció jöhet szóba –, ez pedig megnyugvással tölti el a német cégvezetőket.

A választók egyértelmű nemet mondtak az SPD-Zöldek-Baloldal kormánykoalícióra, a legrosszabb forgatókönyvre

- mondta Nikolas Stihl, a Stihl láncfűrészgyártó felügyelőbizottságának elnöke a német gazdasági lapnak. Ő leginkább egy Jamaika-koalíciót – CDU/CSU-Zöldek-liberálisok kormányt – látna szívesen Németország élén.

A németek nem szeretnének olyan baloldali kurzust, amely adót emel és megterheli a középosztályt

- fűzte hozzá. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a választók 80 százaléka – mint fogalmazott – demokratikus pártokra adta a voksát.

Hozzátette: összhangba kellene hozni „a környezettant a közgazdaságtannal”; a klímavédelem, az infrastruktúra-fejlesztés, a digitalizáció és a szociális piacgazdaság csak a vállalatokkal együtt, nem pedig azok ellenében történhet.

Szerinte fontos, hogy ne húzódjanak el hónapokig a koalíciós tárgyalások, mint négy évvel ezelőtt, valamint Németország gyorsan és erősen lábaljon ki a koronavírus-válságból.

Christian Haub, a kiskereskedelmi áruházláncokat (például az OBI-t) birtokló Tengelmann vezére és többségi tulajdonosa szintén azt emelte ki, hogy a választók nem akarnak egy nagyon baloldali kormányt. Szerinte bármilyen kormánykoalíció lesz is,

azonnal hozzá kell látnia a modernizációs és digitalizációs feladatokhoz, valamint kezelnie kell a klímaváltozás hatásait.

Szerinte jó hír, hogy Németország továbbra is megbízható partner marad a kül- és gazdaságpolitikában.

Benyújtották a számlát

A lap által megkérdezett cégvezetők és menedzserek egy része csalódott a CDU/CSU szereplése miatt – a jobbközép szövetség 24,1 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el –, ugyanakkor tudomásul veszik a választói akaratot.

Angela Merkel 16 évnyi kancellársága után a polgárok változást akartak számos területen, például az oktatásban, a klímavédelemben vagy a külpolitikában. A CDU ezt nem ismerte fel, és ezért a választók benyújtották a számlát

- mondta Klaus Fischer, az iparban (például rögzítési technológiák) érdekelt Fischer-csoport tulajdonosa.

Jürgen Heraeus, a Heraeus technológiai konszern korábbi vezére szerint a jobbközép szövetség szereplése nem meglepő.

Sajnos a CDU  a kancellárjelölt antidemokratikus kiválasztásával a meglévő, nem túl sok esélyét is teljesen eljátszotta. Az idős férfiak a polgárok akaratával ellentétesen döntöttek. Most akkor ne csodálkozzanak a katasztrofális eredményen

- mondta. Ezzel minden bizonnyal arra utalt, hogy – mint azt lapunk is többször megírta – a CDU/CSU annak ellenére Armin Laschetet, a CDU elnökét indította kancellárjelöltként, hogy Markus Söder, a CSU vezére jóval népszerűbb nála a választók körében.

Gyors kormányalakítás kell

A cégvezetők egyöntetű véleménye szerint most az a legfontosabb, hogy minél előbb megegyezzenek a kormányzásra esélyes pártok, felálljon egy életképes koalíció, és elkezdjék beváltani választási ígéreteiket. 

A politikai közép pártjainak kötelessége és felelőssége, hogy gyorsan elkezdjék a koalíciós tárgyalásokat, és sikeresen lezárják azokat

- mondta Natalie Mekelburger, a Coroplast autóipari beszállító vezetője. Szerinte a klímavédelem mellett ismét a politika középpontjába kell állítani a gazdaságot, Németország jólétét, valamint Európa helyét a világban.

Thomas Fischer, a Mann+Hummel (ez a cég a többi közt víz- és légszűrő rendszereket gyárt) felügyelőbizottságának elnöke

az oktatás fejlesztését, a bürokrácia leépítését és a digitalizációt tartja a legfontosabb feladatnak.

Szerinte fontos, hogy a cégekről terheket vegyenek le, ne pedig újakat tegyenek rájuk, a klímavédelem pedig tilalmak helyett „technológiai nyitottsággal” járjon (arra nem tért ki, hogy mit ért ez alatt).

Christian Bruch, a Siemens Energy vezére szerint olyan kormánynak kell minél előbb megalakulnia, amely egyesíti a különböző kompetenciákat.

A jövőbeni kormánypártoknak meg kell mutatniuk, hogy a klímavédelem és az energiafordulat nem csupán választási szólamok voltak

- emelte ki.

Az ugyanakkor erősen  kérdéses – tesszük hozzá –, hogy képesek lesznek-e gyorsan megegyezni a pártok. A 2017-es nagykoalíció tető alá hozása mintegy fél évig tarott, most pedig három pártnak kellene megtalálnia a közös nevezőt – különösen a Zöldek és a liberálisok között várhatók heves viták.

A cégvezetők ugyanakkor örülhetnek annak, hogy – hacsak nem lesz ismét nagykoalíció – a liberálisok is biztosan bekerülnek a kormányba, hiszen ők általában piacbarát, a szabad versenyt pártoló, a cégek terheit csökkentő politikát képviselnek.

Szijjártó is megszólalt

A német választás eredményét tegnap visszafogottan, de kommentálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Újságírói kérdésre azt mondta:

a magyar kormány tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, és olyan kormánnyal dolgozik együtt, amely a választói akarat alapján létrejön.

Hozzátette: készen állnak a Németországgal folytatott együttműködés további fejlesztésére tekintettel arra, hogy Németország fontos szerepet játszik Magyarország életében, és Magyarország, a magyar gazdaság is nagy szerepet játszik a német gazdaság életében.

A német ipari és egyéb nagy cégek viszonyulása az új német kormányhoz korántsem mindegy: véleményüket és érdekeiket természetesen figyelembe veszi (és bizonyos fokig alighanem képviseli is) a német centrumpártok egy része. Ez igaz a magyar-német kapcsolatok viszonylatában is - Magyarországon számos német nagyvállalat rendelkezik jelentős érdekeltségekkel (erről a kérdésről, a politika és a gazdaság kapcsolatáról  itt írtunk részletesen).                                

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos