<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg az ellenzék egysége törékeny és a szakszervezetek gyengék, addig Orbán Viktor politikailag erős, uralja a médiát, ráadásul a gazdaság is virágzik. Emiatt a kormány a túlóratörvény-ellenes tüntetésekbe sem fog belebukni, írja a Handelsblatt. A német lap szerint a törvényt a szakemberhiánnyal küzdő külföldi cégek érdekében hozták, és bár néhány szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget, ettől a német cégek nem rezzentek össze.
"Uralják a közvéleményt" - Orbán Viktor interjú közben. EPA/FLORIAN WIESER

Hogyan látják a magyar ellenzék és az Orbán-kormány helyzetét Németországból? A többi között erre a kérdésre is választ ad a legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt, amely ezúttal is terjedelmes cikkben foglalkozik a hazai tüntetésekkel.

Bár a túlóratörvény (vagy ahogy a demonstrálók nevezik: rabszolgatörvény) miatt decemberben kezdődött tiltakozások januárban is kitartanak – a hétvégén ismét több ezren tüntettek országszerte –, a lap szerint a magyar miniszterelnöknek valójában nincs mitől tartania – mégpedig a következő okok miatt.

1. Az ellenzék törékenysége

Az ellenzéket csupán egyetlen dolog tartja össze: meg akarják dönteni Orbán Viktor és a Fidesz hatalmát. Ez "a legkisebb közös nevező” elegendő ahhoz, hogy hetek óta közös tüntetéseket szervezzenek országszerte, amelyeken együtt vonulnak szélsőjobbosok, szocialisták, zöldek és liberálisok.

„Hiányzik egy olyan ellenzék, amely hiteles alternatívát kínálna az autoriter Orbán-rendszerrel szemben”

- mondta a lapnak Anton Pelinka politológus, aki korábban Budapesten is tanított. A tüntetők egy része (főleg a liberálisok) vegyes érzésekkel vesz részt a megmozdulásokon.

A heterogén ellenzék egysége összességében törékeny, és fennáll a veszély, hogy a tüntetések sikere (a túlóratörvény visszavonása) esetén azonnal megbomlana.

2. Orbán politikai ereje

Habár a fiatal tüntetőknek nagyon elegük van az autoriter kormányfőből, Orbán a választásokon olyan eredményeket ér el, amelyek irigységgel tölthetnek el más nemzeti-konzervatív politikusokat.

„A választókerületek vitatott felosztása és a masszív kampány ellenére Orbán és a parlament hatalma legitim. Emiatt joguk van az alkotmány megváltoztatására, valamint a vitatott törvényjavaslat (a túlóratörvény) elfogadására”

- írja a Handelsblatt. Nagyon erős politikai pozíciója miatt Orbán megengedheti magának, hogy arrogánsan „hisztérikus sikongatás”-nak minősítse a tüntetéseket. Politikai hatalma sziklaszilárd, „több évnyi uszítás és manipuláció” után pedig a magyarok többsége még mindig a migráció kérdésével van elfoglalva.

Az a tavaszi európai parlamenti választásokon derül majd ki, hogy „az idegenellenes recept” továbbra is működik-e.

„A kormány mindent meg fog tenni, hogy a migrációs témákkal továbbra is megtartsa a választóit. Nagy esélye van arra, hogy sikerrel jár – még akkor is, ha az ellenzék ki tudna egyezni egy közös listában.”

3. A média ellenőrzése

Az állami MTVA „a magyar kormány propagandájának legfontosabb eszköze”, ráadásul Orbán a magánkézben lévő médiumokat is „földre vitte”. A magyarországi reklámbevételek több mint harmada az újonnan létrehozott kormányközeli médiaalapítványhoz folyik be.

A lap szerint kevés kivételtől eltekintve a magyar média kormánybarát, ami kifizetődik Orbánnak és a Fidesznek.

„Ők uralják a közvéleményt (....) A miniszterelnöknek vidéken a legnagyobb a támogatottsága, ahol kevesebb médium érhető el.”

4. A magyar gazdaság virágzása

A munkanélküliség tavaly mindössze 3,8 százalék volt, és már régóta hiány van szakemberekből. Nyugat-Magyarországon „már úgy keresik a szakképzett munkaerőt, mint tűt a szénakazalban.” Erről az Audi is tudna mesélni: a győri cégnél a szakszervezetek 18 százalékos béremelést és egyéb juttatásokat követelnek az idei évre. (Emiatt nemrég figyelmeztető sztrájkot is tartottak – a szerk.)

A Handelsblatt szerint a magyar gazdaság fellendülőben van – a GDP tavaly "becslések szerint" 3,8, 2017-ben pedig négy százalékkal nőtt (2018-ról még nincsenek hivatalos adatok, de a tavalyi harmadik negyedévben ennél is nagyobb, 4,9 százalékos növekedést regisztráltak, a kormány pedig 4,6 százalékkal számol egész évre – a szerk.), és ez vezetett a munkaerőhiányhoz. A túlóratörvényt éppen azért hozták, hogy „kisegítsék a bajból” a külföldi befektetőket, köztük az Audit, a Daimlert, a Boscht és a Siemenst.

„(A túlóratörvény) nagyfokú rugalmasságot biztosít a cégeknek, különösen az autógyártóknak és beszállítóiknak. A migránsok elől évek óta bezárkózó Magyarország ugyanis – más uniós államokkal ellentétben – nem számíthat külföldi munkaerőre, miközben a jobboldali populista kormány mindenképp szeretné megakadályozni, hogy a gazdasági növekedés lassuljon. Orbán számára a jól működő gazdaság és az alacsony munkanélküliség jelenti az alapot hatalmának megtartására a következő években.”

A Handelsblatt decemberben egyébként szintén azt írta, hogy a német gazdaság „budapesti képviselői” szerint valóban felmerült a kívánság a munkaidő rugalmasabbá tételére. A törvény módosítását ugyanakkor a politika belügyének tartják.

A privátbankár.hu korábbi megkeresésére a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara nem kívánta kommentálni a törvénymódosítást. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy annak fogadtatása vegyes volt a német cégek körében.

Több nemzetközi cég (például Spar, Tesco) pedig már bejelentette, hogy nem él a törvény adta lehetőségekkel, és nem alkalmazza a kibővített, 250-ről 400 órára növelt túlórakeretet.

5. A szakszervezetek gyengesége

Habár néhány szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget (a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete március 14-re hirdetett országos munkabeszüntetést), „helyi megfigyelők” szerint nem elég erősek ahhoz, hogy teljesen megbénítsák az országot. Budapesti „német gazdasági körökben” úgy vélik, hogy „egy általános sztrájk jelen pillanatban teljesen kizártnak tűnik.”

A munkavállalói képviseletek túlságosan szétforgácsoltak, és olyan gyengék, hogy Orbán nem tartja szükségesnek személyesen találkozni velük. A lap arra is emlékeztet, hogy számos szektorban (például a Mercedes-Benznél) nemrég emelték a béreket.

A Handelsblatt összességében úgy véli: habár az ellenzék meghirdette „az ellenállás évét”, 2019 nem fog váltást hozni a politikában, "az autoriter módon kormányzó Orbán Viktor" pedig megtartja hatalmát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos