<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg az ellenzék egysége törékeny és a szakszervezetek gyengék, addig Orbán Viktor politikailag erős, uralja a médiát, ráadásul a gazdaság is virágzik. Emiatt a kormány a túlóratörvény-ellenes tüntetésekbe sem fog belebukni, írja a Handelsblatt. A német lap szerint a törvényt a szakemberhiánnyal küzdő külföldi cégek érdekében hozták, és bár néhány szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget, ettől a német cégek nem rezzentek össze.
"Uralják a közvéleményt" - Orbán Viktor interjú közben. EPA/FLORIAN WIESER

Hogyan látják a magyar ellenzék és az Orbán-kormány helyzetét Németországból? A többi között erre a kérdésre is választ ad a legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt, amely ezúttal is terjedelmes cikkben foglalkozik a hazai tüntetésekkel.

Bár a túlóratörvény (vagy ahogy a demonstrálók nevezik: rabszolgatörvény) miatt decemberben kezdődött tiltakozások januárban is kitartanak – a hétvégén ismét több ezren tüntettek országszerte –, a lap szerint a magyar miniszterelnöknek valójában nincs mitől tartania – mégpedig a következő okok miatt.

1. Az ellenzék törékenysége

Az ellenzéket csupán egyetlen dolog tartja össze: meg akarják dönteni Orbán Viktor és a Fidesz hatalmát. Ez "a legkisebb közös nevező” elegendő ahhoz, hogy hetek óta közös tüntetéseket szervezzenek országszerte, amelyeken együtt vonulnak szélsőjobbosok, szocialisták, zöldek és liberálisok.

„Hiányzik egy olyan ellenzék, amely hiteles alternatívát kínálna az autoriter Orbán-rendszerrel szemben”

- mondta a lapnak Anton Pelinka politológus, aki korábban Budapesten is tanított. A tüntetők egy része (főleg a liberálisok) vegyes érzésekkel vesz részt a megmozdulásokon.

A heterogén ellenzék egysége összességében törékeny, és fennáll a veszély, hogy a tüntetések sikere (a túlóratörvény visszavonása) esetén azonnal megbomlana.

2. Orbán politikai ereje

Habár a fiatal tüntetőknek nagyon elegük van az autoriter kormányfőből, Orbán a választásokon olyan eredményeket ér el, amelyek irigységgel tölthetnek el más nemzeti-konzervatív politikusokat.

„A választókerületek vitatott felosztása és a masszív kampány ellenére Orbán és a parlament hatalma legitim. Emiatt joguk van az alkotmány megváltoztatására, valamint a vitatott törvényjavaslat (a túlóratörvény) elfogadására”

- írja a Handelsblatt. Nagyon erős politikai pozíciója miatt Orbán megengedheti magának, hogy arrogánsan „hisztérikus sikongatás”-nak minősítse a tüntetéseket. Politikai hatalma sziklaszilárd, „több évnyi uszítás és manipuláció” után pedig a magyarok többsége még mindig a migráció kérdésével van elfoglalva.

Az a tavaszi európai parlamenti választásokon derül majd ki, hogy „az idegenellenes recept” továbbra is működik-e.

„A kormány mindent meg fog tenni, hogy a migrációs témákkal továbbra is megtartsa a választóit. Nagy esélye van arra, hogy sikerrel jár – még akkor is, ha az ellenzék ki tudna egyezni egy közös listában.”

3. A média ellenőrzése

hirdetés

Az állami MTVA „a magyar kormány propagandájának legfontosabb eszköze”, ráadásul Orbán a magánkézben lévő médiumokat is „földre vitte”. A magyarországi reklámbevételek több mint harmada az újonnan létrehozott kormányközeli médiaalapítványhoz folyik be.

A lap szerint kevés kivételtől eltekintve a magyar média kormánybarát, ami kifizetődik Orbánnak és a Fidesznek.

„Ők uralják a közvéleményt (....) A miniszterelnöknek vidéken a legnagyobb a támogatottsága, ahol kevesebb médium érhető el.”

4. A magyar gazdaság virágzása

A munkanélküliség tavaly mindössze 3,8 százalék volt, és már régóta hiány van szakemberekből. Nyugat-Magyarországon „már úgy keresik a szakképzett munkaerőt, mint tűt a szénakazalban.” Erről az Audi is tudna mesélni: a győri cégnél a szakszervezetek 18 százalékos béremelést és egyéb juttatásokat követelnek az idei évre. (Emiatt nemrég figyelmeztető sztrájkot is tartottak – a szerk.)

A Handelsblatt szerint a magyar gazdaság fellendülőben van – a GDP tavaly "becslések szerint" 3,8, 2017-ben pedig négy százalékkal nőtt (2018-ról még nincsenek hivatalos adatok, de a tavalyi harmadik negyedévben ennél is nagyobb, 4,9 százalékos növekedést regisztráltak, a kormány pedig 4,6 százalékkal számol egész évre – a szerk.), és ez vezetett a munkaerőhiányhoz. A túlóratörvényt éppen azért hozták, hogy „kisegítsék a bajból” a külföldi befektetőket, köztük az Audit, a Daimlert, a Boscht és a Siemenst.

„(A túlóratörvény) nagyfokú rugalmasságot biztosít a cégeknek, különösen az autógyártóknak és beszállítóiknak. A migránsok elől évek óta bezárkózó Magyarország ugyanis – más uniós államokkal ellentétben – nem számíthat külföldi munkaerőre, miközben a jobboldali populista kormány mindenképp szeretné megakadályozni, hogy a gazdasági növekedés lassuljon. Orbán számára a jól működő gazdaság és az alacsony munkanélküliség jelenti az alapot hatalmának megtartására a következő években.”

A Handelsblatt decemberben egyébként szintén azt írta, hogy a német gazdaság „budapesti képviselői” szerint valóban felmerült a kívánság a munkaidő rugalmasabbá tételére. A törvény módosítását ugyanakkor a politika belügyének tartják.

A privátbankár.hu korábbi megkeresésére a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara nem kívánta kommentálni a törvénymódosítást. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy annak fogadtatása vegyes volt a német cégek körében.

Több nemzetközi cég (például Spar, Tesco) pedig már bejelentette, hogy nem él a törvény adta lehetőségekkel, és nem alkalmazza a kibővített, 250-ről 400 órára növelt túlórakeretet.

5. A szakszervezetek gyengesége

Habár néhány szakszervezet általános sztrájkkal fenyeget (a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete március 14-re hirdetett országos munkabeszüntetést), „helyi megfigyelők” szerint nem elég erősek ahhoz, hogy teljesen megbénítsák az országot. Budapesti „német gazdasági körökben” úgy vélik, hogy „egy általános sztrájk jelen pillanatban teljesen kizártnak tűnik.”

A munkavállalói képviseletek túlságosan szétforgácsoltak, és olyan gyengék, hogy Orbán nem tartja szükségesnek személyesen találkozni velük. A lap arra is emlékeztet, hogy számos szektorban (például a Mercedes-Benznél) nemrég emelték a béreket.

A Handelsblatt összességében úgy véli: habár az ellenzék meghirdette „az ellenállás évét”, 2019 nem fog váltást hozni a politikában, "az autoriter módon kormányzó Orbán Viktor" pedig megtartja hatalmát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló