6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kreml óriási összegeket költ a gyermekek és a fiatalok militarizálására. A nemzeti tanterv módosításával az oktatás minden szintjén dicsőítik a katonai szolgálatot, amely a haza védelmét hangsúlyozza, és felkészíti a diákokat a lehetséges (nukleáris) konfliktusokra. Káncz Csaba jegyzete.

Tavaly ősszel Putyin rendeletet adott ki, amelyben 2024-et „A család évének” nyilvánította Oroszországban. Az ukrajnai orosz invázió által súlyosbított demográfiai kihívások kezelése érdekében aktívan támogatja a gyermekvállalás fellendülését, és arra ösztönzi az oroszokat, hogy korábban alapítsanak családot, és törekedjenek arra, hogy legalább három, de ideális esetben nyolc gyermekük legyen. Oroszországban a kormányzat különböző szintjei is a korai gyermekvállalást szorgalmazzák, és az Állami Duma családtudományi tantervet dolgoz ki, hogy a tanulókban felkeltse a gyermektelenséggel szembeni ellenérzést.

A zsenge korúak militarizálása

Február 1-jével kezdődően jelentősen megnövekedtek a különböző pénzügyi ösztönzők, amelyek célja a születési ráta növelésének ösztönzése. A népesség számbeli bővítésén túl azonban Oroszország arra törekszik, hogy új, lojális, militarizált, háborúpárti generációkat neveljen, akik készek feláldozni életüket a hazáért. Az ország elhúzódó konfliktusra készül, és folyamatosan növekvő számú, a háborús erőfeszítésekhez mozgósítandó egyénre van szüksége.

Oroszország az elmúlt években hatalmas összegeket fektetett a gyermekek és fiatalok (para)militarizálódásába. Csak idén több, mint 511 millió dollárt különített el "a polgárok hazafias nevelése" szövetségi projekt megvalósítására, ami tízszeres növekedés 2022-hez képest.

Ebből a finanszírozásból közel 189 millió dollárt az "Első Mozgalom" (2022. decemberében létrehozott oroszországi ifjúsági mozgalom), közel 3 millió dollárt az "Ifjúsági Hadsereg", és 14,5 millió dollárt a "Nagy Változás" (a hazafias fiatalok számára szervezett egész Oroszországra kiterjedő verseny) számára különítenek el. Más pénzeszközöket az általános iskolák számára az "Oroszország sasai" program fejlesztésére fordítanak.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása után az a meggyőződés alakult ki, hogy a szovjet propaganda, valamint az oktatás és a kultúra militarizálása megszűnt. Ez azonban csalóka volt, mivel kiderült, hogy ezek a gyakorlatok átmenetileg föld alatti mozgalmakká alakultak.

Mit akarnak Putyinék a gyerekekkel? Fotó: Depositphotos
Mit akarnak Putyinék a gyerekekkel? Fotó: Depositphotos

Katonai egyenruha ovisoknak

Putyin 2000-es hivatalba lépése óta az orosz rezsim a gyermekek militarizálását beépítette az állami politika napirendjébe. Egyértelmű elmozdulás történt afelé, hogy a katonaságot a hazafias nevelés forrásaként fogadják el, ami a cári és a szovjet korszakra emlékeztet. 2000. július 24-én elfogadták az 551. számú határozatot "A katonai-hazafias ifjúságról és a gyermekegyesületekről". 2001-ben pedig már az orosz védelmi minisztérium döntő szerepet játszott az "Orosz állampolgárok hazafias nevelésének koncepciója" megvalósításában.

Napjainkban Oroszországban általánossá vált, hogy az óvodákba, iskolákba és felsőoktatási intézményekbe járó gyerekeket katonai egyenruhába öltöztetik, és bevonják őket különféle (para)militáris tevékenységekbe, például védelmi sportjátékokba, árokásásba, gránátdobálásba és éles lőszerekkel való lövöldözésbe.

Az elmúlt két évtizedben az országban folyamatosan nőtt az ifjúsági és gyermek katonai-hazafias szervezetek és a háborúpárti hazafias tevékenységek száma. A Krím 2014-es annektálását követően - és különösen Oroszország ukrajnai inváziója után - azonban figyelemre méltó kiugrás tapasztalható. Csak a Roszmologyozs, az oroszországi fiatalok szövetségi ügynöksége mintegy 36 ezer katonai-hazafias klubot és hazafias nevelési központot felügyel.

Sok ilyen klub kisajátította a korábban a gyermekek kreatív szabadidős tevékenységeire kijelölt területeket. Kiterjesztették az iskolai katonai kiképzési kezdeményezéseiket is, és olyan fegyvereket is beépítettek, mint például a Kalasnyikov géppisztolyok.

Egyes óvodákban már a gyerekeket is arra oktatják, hogyan kell helyesen összeszerelni egy gépfegyvert, ami rávilágít a militarizáció mértékére. Ráadásul ezek a szervezetek aktívan támogatják Oroszország ukrajnai háborúját különböző eszközökkel, többek között támogató leveleket küldenek a katonáknak, adományokat szerveznek "humanitárius segélyezésre", sőt, maguk is a frontvonalba küldik tagjaikat.

A katonai szolgálatot az oktatás minden szintjén dicsőítik. Az iskolásoknak tájékoztató foglalkozásokat szerveznek a szerződéses katonai szolgálati lehetőségekről, és országszerte tizenéves "önkéntes századokat" alakítottak.

Dmitrij Kuznyecov, az Állami Duma képviselőjének nemrégiben tett javaslata szerint tervezik egy új gyermek katonai alakulat létrehozását - a csecsen "Ahmat" zászlóalj ifjúsági változatát.

Az iskolások első csoportja - köztük fiúk és lányok - augusztusban csatlakoznak az "Ahmat" gyermekzászlóaljhoz. A kiképzőtábor programja katonai-hazafias játékot, találkozókat "különleges katonai műveletek hőseivel", haditudósítókkal, valamint tudósokkal és történészekkel való találkozókat tartalmaz majd.

Új tantárgy

A nemzeti tanterv számos módosítása kiemeli a haza védelmének fontosságát. Lényegében az orosz gyerekeket háborúra képzik ki. Szeptember 1-jétől a diákoknak az új iskolai "A biztonság és a haza védelmének alapjai" című tantárgy keretében harci, taktikai, tűzoltó, mérnöki, katonai egészségügyi és műszaki képzésen kell részt venniük. Ez a tantárgy az "Életvédelmi alapismeretek" tananyagot váltja majd fel.

A hallgatók emellett megismerkednek az általános katonai szabályokkal, és felkészítést kapnak a lehetséges nukleáris konfliktus esetén megteendő lépésekről. Oroszország 52 régiójának iskolái és főiskolái szintén úgy döntöttek, hogy drón repülési tanfolyamokat építenek be oktatási programjaikba.

Putyin politológusának, Szergej Karaganovnak a kezdeményezésére - aki korábban a Nyugat elleni megelőző atomcsapás mellett érvelt - Moszkva létrehozta a Felsőfokú Közgazdasági Iskolában a Világ Katonai Gazdaságtan és Stratégia Intézetét. Az intézetet Szergej Avakjansz nyugalmazott tengernagy vezeti, aki tavaly áprilisáig a csendes-óceáni flotta parancsnoka volt, és akinek tengerészgyalogosai részt vettek a civilek lemészárlásában a kijevi régió megszállása során, valamint a Pavlovkáért és Vuhledarért vívott csatákban.

Az új program keretében a hallgatók megismerkednek a nukleáris elrettentéssel, az elhúzódó konfliktusok társadalmi hatásaival és Oroszország közép-ázsiai szerepével.

Az már most is nyilvánvaló, hogy orosz gyermekek és serdülők millióit szándékosan a hadviselésre nevelik. A fiatal fiúkat a jövő katonáivá formálják, míg a fiatal lányokat arra ösztönzik, hogy járuljanak hozzá a harcosok következő generációjának megszületéséhez. Ezek az erőfeszítések az Orosz Föderáció átfogó stratégiáját tükrözik: a következő generációk indoktrinálása a militarizálással, biztosítva, hogy következetesen felkészítsék őket a katonai szolgálatra, és hajlandóak legyenek megkérdőjelezhetetlenül feláldozni magukat a hazáért.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG