5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.

Pedig minden olyan szépnek és jónak tűnt. Azok után, hogy 2022-23-ban megjártuk az inflációs poklot – amelynek legmélyebb bugyrában, tavaly januárban több mint negyedszázada nem látott mértékre, közel 26 százalékra hágott az éves szintű fogyasztóiár-index, ami messze a legmagasabb érték volt az Európai Unióban (EU), de egész Európában is csak a törököket előztük meg –, ahogy azt várni lehetett, a magas bázison szépen ereszkedett a ráta, s ez év elején már benézett 4 százalék alá. 

Ez azért is volt figyelemreméltó, mert már befért az MNB 2-4 százalékos inflációs célsávjába, amely közepének elérése felér a jegybanktörvényben is előírt árstabilitás megteremtődésével.

Csakhogy a 3,6 százalékos márciusi éves fogyasztóiár-indexet a következő két hónapban ismét magasabb értékek követték, áprilisban 3,7, májusban pedig 4 százalék lett a pénzromlás.

Sovány vigasz, hogy e tendencia ezúttal beleillik a nemzetközi trendbe. Lapunk legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképe ugyanis azt mutatja, az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 országból nem kevesebb, mint 19-ben – ismételjük: velünk egyetemben – lett magasabb az éves infláció májusban, mint egy hónappal azelőtt. Szemben áprilissal, amikor a 38 adatközlő országból még csak tízben gyorsult az egyik hónapról a másikra a pénzromlás. A májusit megközelítő arányt utoljára januárban jegyezhettünk fel, akkor 39-ből 14 ország kesereghetett a növekvő rátája miatt.

Az nem meglepő, hogy az idei év ötödik havában a hiperinflációjával már régóta eredménytelenül küzdő (illetve küszködő) Törökországban lett magasabb az éves fogyasztóiár-index az áprilisinál, 5,65 százalékponttal. Az viszont már cseppet sem hétköznapi, hogy e képzeletbeli dobogó második helyére Dánia került, ahol az áprilisi 0,8 százalékos rátát májusban 2,2 százalékos követett. A harmadik legnagyobb értékű, 0,86 százalékpontos gyorsulást Portugália szállította.

Miközben a stagnáló inflációjú országok száma (6) nem változott – csak az összetételük módosult –, a fentiekből már következik, hogy a csökkentők tábora szűkült. Összesen 16 ország mutatott ki májusban az áprilisinál alacsonyabb fogyasztóiár-indexet. Pont feleannyi, mint három hónappal korábban, ami a globális szinten ismét fokozódó inflációs nyomást hűen tükrözi. Valamint az is, hogy hosszú idő után először nőtt több európai országban a pénzromlás, mint ahányban csökkent.

Megint jobban romlott a pénzünk
Megint jobban romlott a pénzünk
Fotó: Depositphotos

A legnagyobb mértékben, 1 százalékponttal Lettország faragott egy hónap alatt az inflációján, aminek következtében annak éves mértéke májusban 0,1 százalékpont lett. Ez a legalacsonyabb szám az egész öreg kontinensen, ami azért nagy szó, mert nem is olyan régen még a balti ország a rangsor ellenkező vége felé tanyázott (természetesen a törökök előtt). Szomszédjával, Litvániával együtt, amely most a második az abszolút rangsorban a maga 0,5 százalékos éves fogyasztóiár-indexével.

Ám a havi inflációlassításban Romániáé az „ezüstérem”, még ha volt is honnan – értsd: magas bázisról – visszakoznia. Így legalább az töltheti el elégedettséggel Orbán Viktort, hogy az ősi viszonyítási pontnál még a két ország ellenkező irányú múlt havi mozgása ellenére is 1,1 százalékponttal magasabb, 5,1 százalék lett az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk.

Mindazonáltal a románok az egyetlen ország a szűkebb pátriánkban, amelyet ebben az összevetésben a közép- és kelet-európai uniós tagállamok közül sikerült megelőznünk, miután:

  • Szlovákiában 2,2
  • Bulgáriában 2,3
  • Lengyelországban 2,5
  • Szlovéniában 2,5
  • Csehországban 2,6
  • Horvátországban 3,3

százalékos májusi éves inflációt jegyeztek fel.

Érdekes, hogy a jegybanki alapkamatok alakulásából egyáltalán nem lehetne arra következtetni, hogy ismét fokozódik az inflációs nyomás. Hiszen az egy szem Bosznia-Hercegovinán kívül, amelynek központi bankja emelt az irányadó rátáján, egyetlen monetáris hatóság sem szigorított. Éppen ellenkezőleg, többen is lazítottak – talán abból kiindulva, hogy most már a gazdasági növekedés felpörgetése fontosabb, ami megítélésük szerint nem vonhat maga után akkora inflációt, mint amilyeneket az utóbbi években láthattunk.

A 20 ország által alkotott eurózóna jegybankja, az Európai Központi Bank 0,25 százalékponttal, 4,25 százalékra vitte le az alapkamatát. Ugyanennyivel lazítottak a dánok, míg a bolgárok csak hajszállal, 0,1 százalékponttal. Az MNB az ukrán nemzeti bankkal azonos mértékben, fél százalékponttal vágott, más kérdés, hogy míg ezzel az oroszok által megtámadott ország irányadó rátája 13 százalékon kötött ki, addig a hazai alapkamat 7,25-ön.

Ez utóbbiból és az infláció ezzel egyidejű emelkedéséből logikusan következik, hogy a magyarországi visszatekintő reálhozam szűkült. Annak 3,25 százalékpontos értékével az áprilisi harmadik helyről a hetedikre csúsztunk vissza, holtversenybe kerülve e pozícióban lengyel „barátainkkal”.

Más kérdés, hogy azért közgazdasági szempontból annak van igazán jelentősége, hogy a most a bankba betett, illetve értékpapírokba, vagy más eszközökbe fektetett pénzünkre kapott kamat, hozam hogyan aránylik majd az addig pusztító inflációhoz.

A korábbi hónapok Privátbankár Európai Inflációs Körképei itt tekinthetők meg.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG