Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Újra áll a bál Varsó és Moszkva között, a Kreml szerint a lengyelek kollaboráltak Hitlerrel a Holokauszt során. Varsó nincs könnyű helyzetben, hiszen a jelenlegi kormányzat arrogáns viselkedésével az utóbbi években súlyosan aláásta az ország diplomáciai kapcsolatait számos szövetségessel. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin beszéde az Ötödik Holokauszt Fórumon a Jad Vasemben Jeruzsálemben 2020. január 23-án. EPA/ABIR SULTAN

A második világháború utáni Németország szembenézett történelmi bűneivel (Vergangenheitsbewältigung), elnyerve fokozatosan mind szomszédai, mind a nemzetközi közösség feloldozását és megbecsülését.

Az összeomlott Szovjetunió fő utódállamaként Oroszország viszont nem foglalkozik saját történelmének kritikus feldolgozásával. Sőt a mai, KGB-sektől uralt orosz politikai vezetésnek köszönhetően a sztálini terrort jórészt teljesen kivették az orosz iskolák tananyagából.

Újramázolt Generalisszimusz

A Kreml újra élteti a nagy vezért és a propaganda hatására mára az oroszok 70 százaléka nyilatkozik elismerően arról a véreskezű diktátorról, aki igazoltan felelős több millió ártatlan orosz haláláért. Mi több, egy titkos 2014 februári határozat alapján mindazok iratait megsemmisítették a hatóságok, akiket szovjet munkatáborokba száműztek és aztán szabadon engedtek. Becslések szerint Sztálin Nagy Terrorjának 12 millió civil esett áldozatul az 1930-as évek második felében.

A második világháború lezárásának közeleg a 75 éves jubileuma, és Moszkva már tavaly propaganda-hadjáratot indított, miszerint Varsó valójában Berlinnel karöltve akarta megtámadni Sztálint. Nem véletlen, hogy Észtország, Litvánia, Lengyelország és Románia tavaly augusztusban közös közleményben hangsúlyozta a dezinformációs kampányok és a manipulatív történelmi tények elutasításának szükségességét.

A Molotov-Ribbentrop paktumot aztán az Európai Parlament a világháború kirobbanásának fő okaként értékelte szeptemberben, éktelen haragra gerjesztve Putyint.

Ki kezdte?

A múlt hónapban a Kreml újra nyomás alá helyezte Varsót, azzal vádolva a lengyeleket, hogy valójában ők kezdték a második világháborút, és ráadásul kollaboráltak Hitlerrel a Holokauszt során.  A vita súlyos árnyat vetett Auschwitz felszabadításának tegnapi, 75. évfordulójára.  Bár a tábort a szovjet csapatok szabadították föl, Putyint a lengyel kormány nem hívta meg az ünnepségre.

Káncz Csaba

Varsó most nincs könnyű helyzetben, hiszen a kormányzat arrogáns viselkedésével az utóbbi években súlyosan aláásta az ország diplomáciai kapcsolatait Berlinnel, Brüsszellel és Tel-Avivval.

Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS párt vezetője ritkán ad interjút, de most vasárnap igyekezett gyorsan Berlint  maga mellé állítani egy behízelgő interjúval a legnagyobb példányszámú német napilapban.  Miközben dicsérte a „jog és morál alapján működő demokratikus Németországot”, Putyint hazugságok folyamatos terjesztésével vádolta. Kaczyński szerint Berlinnek több katonát kellene a Baltikumba küldenie, hogy a készültségi szint emelésével a NATO elrettentő erőt mutasson az agresszív Moszkvával szemben.

A jelenlegi lengyel kormány azonban láthatóan folyamatos küzdelemben áll nemcsak a külső-, hanem a belső ellenségekkel is.  A múlt héten Mateusz Morawiecki, Lengyelország Minisztertanácsának elnöke nemcsak Moszkvát támadta egy interjújában, hanem a szélsőjobboldali Konfederacja pártot is, állítólagos oroszbarát vonalvezetése miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óvatosabb nyitás kell - javasolja egy vezető járványügyi szakértő
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 08:27
Ha csak tíz százalékkal nő a kontaktusok száma, akkor két hét helyett négy hét kell az esetszám feleződéséhez – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja, akivel a Népszava készített interjút.
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
hírlevél
depositphotos