<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem számíthatunk mostantól orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség.  Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.  Káncz Csaba jegyzete

Több, mint másfél hónappal az ukrajnai invázió megkezdése után sem látható még a konfliktus végkimenetele. Az viszont teljesen világos, hogy a háború tektonikus geopolitikai változásokhoz vezetett – Európában és azon túl is.

Az európai kijózanodás

Oroszország agressziója kizökkentette Európát a hidegháború utáni önelégültségből. A több évtizedes béke elaltatta kontinensünk éberségét. De most, szembesülve a szomszédos háború valóságával, az európai államok kénytelenek komolyabban venni a biztonságot, és cselekedni védelmi képességeik fejlesztése érdekében.

A NATO erősebb partnerévé akar válni az EU. Fotó: PixabayA NATO erősebb partnerévé akar válni az EU. Fotó: Pixabay

A változás a legszembetűnőbb Németországban, amely 112 milliárd dollárral növeli védelmi kiadásait, és vállalta, hogy teljesíti a NATO által elvárt GDP-arányosan 2 százalékos célt. Norvégia, Olaszország, Ausztria, Dánia és Lengyelország is a védelmi kiadások további növelésére vállalkozik.

A NATO megújulása

Ukrajna orosz inváziója új lendületet adott a NATO-nak a céltudat és az egység megújításával. A blokk megerősíti előretolt katonai jelenlétét, hogy megnyugtassa legkeletibb tagállamait. A régóta semleges északi országok közül Finnország pár hét múlva dönt tagfelvételi kérelméről, míg Svédország tegnap jelentette be csatlakozási szándékát. 

Bár egyelőre Washingtonnak párhuzamosan kell megküzdenie az európai és ázsiai biztonsági kihívások valóságával, a megnövekedett európai katonai képességek idővel csökkenthetik az Egyesült Államok védelmi terheit, megkönnyítve Ázsia felé fordulását.

Igazi előttünk álló kihívás az európai eltökéltség és egység fenntartása az ukrajnai konfliktus elhúzódásával, különösen az Oroszországgal való szembenézés gazdasági költségeinek növekedésével. Nehéz lesz összetartani azokat az európai államokat, amelyek politikailag hajlandóak enyhébb álláspontra helyezkedni Oroszországgal szemben - különösen Magyarország esetében.

Peking játszmája

A Nyugattól való elidegenedés a Kínával való szorosabb kapcsolatokat stratégiai szükségletté tette Oroszország számára. A Kína és Oroszország közötti partnerség a gazdasági komplementaritáson, a külpolitikai célrendszer összefonódásain – különösen az Egyesült Államok elsőbbségével szembeni ellenségeskedésen – és azon megnyugváson alapul, hogy nemzetközi síkon mindkét fél védi a másik hátát. Mégis, annak ellenére, hogy stratégiai partnerségükről beszélnek, „amely nem ismer határokat”, a kapcsolat továbbra is óvatos, tranzakciós jellegű – és egyre aszimmetrikusabb, mégpedig Peking javára.

Ukrajnával kapcsolatban Kína Moszkva felé hajlott – de támogatásának vannak határai. Peking nem akarja veszélyeztetni fontosabb gazdasági érdekeit az Egyesült Államokkal és Európával (Kína Oroszországgal folytatott 147 milliárd dolláros kereskedelme eltörpül az USA-val és az EU-val folytatott 1,4 ezermilliárd dolláros kombinált kereskedelmi forgalma mellett). Tisztában van azokkal a hírnév-kockázatokkal is, amelyeket Oroszország támogatása jelent.

Peking azt akarja, hogy Vlagyimir Putyin politikailag túléljen – de ne feltétlenül boldoguljon. Oroszország megalázó veresége és egy erősebb és egységesebb NATO az Egyesült Államok vezetésével nem szolgálná Kína érdekeit. A meggyengült Oroszország viszont függőbb és rugalmasabb partnere lenne Pekingnek.

Az indiai játszma

India viszonylag semleges álláspontja az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban Moszkvát elégedetté tette, a Nyugatot viszont frusztrálja. India azonban dilemmával néz szembe. Moszkva régi, barátságos stratégiai partner. A kereskedelmi, az energia és különösen a katonai kapcsolatok erősek (Oroszország továbbra is India legnagyobb fegyverszállítója).

De Új-Delhi gyanakvóan figyeli a Pakisztán és Oroszország közötti egyre melegedő kapcsolatokat, és nem akarja Peking karjaiba kergetni Moszkvát. Ennek ellenére India és az Egyesült Államok kapcsolatai nagymértékben bővültek, és Új-Delhi a Quad-ot hasznos ellenfélnek tekinti Kínával szemben.

Május végén Joe Biden a tervek szerint Tokióba látogat a Quad ülésére és nyomást akar gyakorolni Narendra Modi indiai miniszterelnökre az orosz szankciók ügyében. India tehát kötéltáncot jár Ukrajna kapcsán, és igyekszik nem ellenségessé tenni sem Oroszországot, sem a nyugati országokat.

Hosszú távú kihívások

Oroszország egyre nyilvánvalóbb pária státusza meghozza a maga problémáit. A Nyugat erőteljes válasza, amely politikai és katonai támogatást nyújt Ukrajnának, és szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, elkerülhetetlenül meg fogja erősíteni a Nyugat-ellenes indulatokat a Kremlben. Ez megterheli Oroszország nemzetközi viszonyrendszerét.

Nem számíthatunk tehát orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség. Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.

Hosszabb távon az ukrán válság még tovább fogja erősíteni a globális sodródást a politikai konfrontáció és a gazdasági nacionalizmus felé, egyben gyengíti a globalizációt és a szabad kereskedelmet. A nyugati államoknak különösen az orosz energiától, műtrágyától, ásványi anyagoktól és nyersanyagoktól való függésük csökkentésére irányuló erőfeszítések költség- és hatékonysági terheket rónak majd a piacra.

Az ukrán háború tehát valószínűleg tovább fokozza a Covid-19 világjárvány által máris gerjesztett aggasztó politikai feszültségeket és gazdasági nyomást, fokozza az USA-Kína versenyt és hátráltatja a globális energiaátmenetet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG