<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A friss német minisztériumi jelentés szerint „2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség”. A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, állítja az illetékes hivatal vezetője. Káncz Csaba jegyzete.

A héten 50 százalékkal robbantak föl az európai gázárak. Valóban, a Gazprom pénteken 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját. Az orosz energetikai óriás a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Németország felé a hét eleje óta két lépésben 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást a Gazprom.

Müller éles figyelmeztetése

A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, aminek eredményeképpen a főbérlők lecsökkentik majd a lakások hőmérsékletét a bérlők számára, emellett széles körű cégcsődökhöz is vezet a folyamat – figyelmeztetett Klaus Müller, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője, amely a villamosenergia, gáz, távközlés, postai szolgáltatások és vasúti piacok szabályozó hivatala.

Müller borús képet festett a válságról a Rheinische Post német lapnak adott interjújában, mondván, hogy „a bankok részletfizetési hitelekkel fogják felpörgetni üzletüket, és a gyengélkedő cégek fizetésképtelenné válnak.”

Müller irodája, amely a Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium szövetségi ügynöksége, madártávlatból látja a németországi gazdasági helyzetet, és különleges betekintést nyújt abba is, hogyan alakulnak majd a gazdasági feltételek a jövőben.

Annak jeleként, hogy a német kormány azzal a feltételezéssel él, hogy télen potenciális válság alakulhat ki, már most is szó esik a főbérlők fűtési kötelezettségének esetleges csökkentéséről.

„A bérleti törvény előírja, hogy a bérbeadónak a fűtési időszakban úgy kell beállítania a fűtést, hogy a minimum hőmérséklet 20 és 22 Celsius-fok közé essen. A kormány átmenetileg csökkentheti a bérbeadók fűtési követelményeit. Ezt már a politikusokkal tárgyaljuk” – árulja el Müller.

Eljöhet az az idő, amikor a tulajdonosok lejjebb tekerik a fűtést a bérlakásokban. Fotó: DepositphotosEljöhet az az idő, amikor a tulajdonosok lejjebb tekerik a fűtést a bérlakásokban. Fotó: Depositphotos

A kormány már szorgalmazza a vállalkozásokat és a polgárokat, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat, de ez a nyomás a jövőben új törvények és rendeletek formájában jelentkezhet, Müller pedig nagyobb nyomást szorgalmaz a gázmegtakarítás érdekében. Bár Németország lobbizott az orosz olajimport általános tilalmáért, az ország nagymértékben függ az Oroszországból származó földgáztól. Ha Oroszország leállítaná a gázt a kritikus téli hónapokban, vagy akár korlátozná a szállítást, az kritikus károkat okozhat a német gazdaságban – figyelmeztettek már az energetikai szakértők.

Az orosz játszma

Az energiaexport becslések szerint 93 milliárd euróval gazdagította az orosz büdzsét az ukrajnai háború első 100 napja alatt – az embargó ellenére. A Research on Energy and Clean Air (Crea) finn agytröszt tanulmánya szerint a Nyugat ily módon segítette finanszírozni Oroszország támadóháborúját.

Idén április vége óta Putyin már fegyverként használja a nyersanyagokat, és szó szerint leállította Lengyelország és Bulgária gázellátását. Május végén az orosz gázszállítások befagyasztása Hollandiát és Dániát is elérte. Putyin a lépést azzal indokolta, hogy a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a gázszállításért, ahogyan azt kérte.

Június közepe óta Oroszország a helyzetet tovább eszkalálta, és drasztikusan csökkentette Európába irányuló gázszállítását. Itt minden bizonnyal az olajembargó miatti megtorlásról van szó. Emellett Oroszország igyekszik fokozni a nyomást, nyilvánvalóan az Ukrajnába irányuló további fegyverszállítások és az ország EU-tagjelölt státuszának elismerése miatt.

Moszkva a héten elsősorban azt a három országot vette célba, amelyek állam- és kormányfői június 16-án Kijevbe látogattak. De szintén felére csökkent a gázszállítás abba a Szlovákiába, amely rendszeresen szállít fegyvereket Kijevnek.

A németek beszorultak

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint Putyin stratégiája nyilvánvalóan a bizonytalanság keltése és az árak felhajtása. Habeck hangsúlyozta, „hogy hatalmi harcban állunk Putyinnal”. Az orosz megközelítés a diktátorokra és a despotákra jellemző, ez a harc nyugati szövetségesek és Putyin orosz elnök közötti leszámolásról szól, tette hozzá.

A német Gazdasági Minisztérium május 1-jei jelentése szerint az orosz gázellátás részesedése a múltban átlagosan a fogyasztás 55 százalékát tette ki. Április közepére ez körülbelül 35 százalékra esett vissza, amit a jelentés a Norvégiából és Hollandiából érkező import növekedésének, valamint a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának jelentős növekedésének tulajdonít.

„Közös erőfeszítéssel” 2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség, állítja a jelentés. Összességében addigra a tervek szerint a teljes fogyasztás 10 százalékára csökkenthető a részarány.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG