<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A friss német minisztériumi jelentés szerint „2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség”. A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, állítja az illetékes hivatal vezetője. Káncz Csaba jegyzete.

A héten 50 százalékkal robbantak föl az európai gázárak. Valóban, a Gazprom pénteken 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját. Az orosz energetikai óriás a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Németország felé a hét eleje óta két lépésben 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást a Gazprom.

Müller éles figyelmeztetése

A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, aminek eredményeképpen a főbérlők lecsökkentik majd a lakások hőmérsékletét a bérlők számára, emellett széles körű cégcsődökhöz is vezet a folyamat – figyelmeztetett Klaus Müller, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője, amely a villamosenergia, gáz, távközlés, postai szolgáltatások és vasúti piacok szabályozó hivatala.

Müller borús képet festett a válságról a Rheinische Post német lapnak adott interjújában, mondván, hogy „a bankok részletfizetési hitelekkel fogják felpörgetni üzletüket, és a gyengélkedő cégek fizetésképtelenné válnak.”

Müller irodája, amely a Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium szövetségi ügynöksége, madártávlatból látja a németországi gazdasági helyzetet, és különleges betekintést nyújt abba is, hogyan alakulnak majd a gazdasági feltételek a jövőben.

Annak jeleként, hogy a német kormány azzal a feltételezéssel él, hogy télen potenciális válság alakulhat ki, már most is szó esik a főbérlők fűtési kötelezettségének esetleges csökkentéséről.

„A bérleti törvény előírja, hogy a bérbeadónak a fűtési időszakban úgy kell beállítania a fűtést, hogy a minimum hőmérséklet 20 és 22 Celsius-fok közé essen. A kormány átmenetileg csökkentheti a bérbeadók fűtési követelményeit. Ezt már a politikusokkal tárgyaljuk” – árulja el Müller.

Eljöhet az az idő, amikor a tulajdonosok lejjebb tekerik a fűtést a bérlakásokban. Fotó: DepositphotosEljöhet az az idő, amikor a tulajdonosok lejjebb tekerik a fűtést a bérlakásokban. Fotó: Depositphotos

A kormány már szorgalmazza a vállalkozásokat és a polgárokat, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat, de ez a nyomás a jövőben új törvények és rendeletek formájában jelentkezhet, Müller pedig nagyobb nyomást szorgalmaz a gázmegtakarítás érdekében. Bár Németország lobbizott az orosz olajimport általános tilalmáért, az ország nagymértékben függ az Oroszországból származó földgáztól. Ha Oroszország leállítaná a gázt a kritikus téli hónapokban, vagy akár korlátozná a szállítást, az kritikus károkat okozhat a német gazdaságban – figyelmeztettek már az energetikai szakértők.

Az orosz játszma

Az energiaexport becslések szerint 93 milliárd euróval gazdagította az orosz büdzsét az ukrajnai háború első 100 napja alatt – az embargó ellenére. A Research on Energy and Clean Air (Crea) finn agytröszt tanulmánya szerint a Nyugat ily módon segítette finanszírozni Oroszország támadóháborúját.

Idén április vége óta Putyin már fegyverként használja a nyersanyagokat, és szó szerint leállította Lengyelország és Bulgária gázellátását. Május végén az orosz gázszállítások befagyasztása Hollandiát és Dániát is elérte. Putyin a lépést azzal indokolta, hogy a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a gázszállításért, ahogyan azt kérte.

Június közepe óta Oroszország a helyzetet tovább eszkalálta, és drasztikusan csökkentette Európába irányuló gázszállítását. Itt minden bizonnyal az olajembargó miatti megtorlásról van szó. Emellett Oroszország igyekszik fokozni a nyomást, nyilvánvalóan az Ukrajnába irányuló további fegyverszállítások és az ország EU-tagjelölt státuszának elismerése miatt.

Moszkva a héten elsősorban azt a három országot vette célba, amelyek állam- és kormányfői június 16-án Kijevbe látogattak. De szintén felére csökkent a gázszállítás abba a Szlovákiába, amely rendszeresen szállít fegyvereket Kijevnek.

A németek beszorultak

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint Putyin stratégiája nyilvánvalóan a bizonytalanság keltése és az árak felhajtása. Habeck hangsúlyozta, „hogy hatalmi harcban állunk Putyinnal”. Az orosz megközelítés a diktátorokra és a despotákra jellemző, ez a harc nyugati szövetségesek és Putyin orosz elnök közötti leszámolásról szól, tette hozzá.

A német Gazdasági Minisztérium május 1-jei jelentése szerint az orosz gázellátás részesedése a múltban átlagosan a fogyasztás 55 százalékát tette ki. Április közepére ez körülbelül 35 százalékra esett vissza, amit a jelentés a Norvégiából és Hollandiából érkező import növekedésének, valamint a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának jelentős növekedésének tulajdonít.

„Közös erőfeszítéssel” 2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség, állítja a jelentés. Összességében addigra a tervek szerint a teljes fogyasztás 10 százalékára csökkenthető a részarány.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG