<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Biden és Putyin június 16-i csúcstalálkozójának Genfben komoly világpolitikai tétjei vannak.  Milyen forgatókönyvvel érkezik Moszkva és milyennel Washington a tárgyalásokra? Káncz Csaba jegyzete.

Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke május 26 arra figyelmeztett, hogy a „szétfoszló” kapcsolatok Pekinggel és Moszkvával sürgős beavatkozást igényelnek, hogy elkerülhető legyen egy „nagyhatalmi háború”. Milley kiemelte, hogy a második világháború után a 76. évében vagyunk a nagyhatalmi békének, de ez most páratlan nyomás alá került a nagyhatalmi rivalizálással.

Milley szavai után egy nappal mindenesetre Washington arról értesítette Moszkvát, hogy az USA nem fog visszatérni a Nyitott Égbolt Egyezményhez, amelyet egy éve Trump akkori elnök mondott fel.  Trump a döntését azzal indokolta, hogy Oroszország nem tartotta tiszteletben az egyezményben foglaltakat.  Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes elítélte a friss amerikai döntést, amely szerinte beárnyékolja a jövő hónapban esedékes orosz-amerikai csúcstalálkozó megbeszéléseit a leszerelési kérdésekben.

A 2017-ben publikált, jelenleg is hatályos amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia egy anarchikus nemzetközi arénát jelenít meg.  Az anyag Moszkvát és Pekinget revizionistának bélyegzi, amelyek veszélyeztetik az amerikai szupremáciát.  A kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az Indo-csendes-óceáni térségből”, míg Moszkva „vissza akarja állítani a nagyhatalmi státuszát és befolyási övezetet akar létrehozni a határai közelében.”

Putyin vissza akarja állítani Oroszország nagyhatalmi státuszát (Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ)
Putyin vissza akarja állítani Oroszország nagyhatalmi státuszát (Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ)

Nos, már egy ilyen rövid bevezetés után is nyilvánvaló: Biden és Putyin elnökök június 16-i csúcstalálkozójának Genfben nagyon komoly tétjei vannak.  A kétoldalú kapcsolatok a Hidegháború óta nem látott mélypontra jutottak.  Az elmúlt hónapokat kölcsönös szankciók, ellenséges retorika, diplomáciai kiutasítások jellemezték, miközben a Kreml a múlt hónapban hivatalosan is „barátságtalan ország” besorolást adott az Egyesült Államoknak. 

Mit akar Moszkva megtárgyalni?

Putyin a stratégiai, nukleáris stabilitást teszi a tárgyalások legfőbb prioritásává.  A Kreml „ajándéknak” fogta föl azt, hogy Biden rögtön a mandátumának kezdetekor megujította az Új START nukleáris fegyverzet korlátozó egyezményt.  Ez az orosz fél szerint megnyitja az utat, hogy egy egész sor offenzív és defenzív stratégiai és nem-stratégiai fegyverrendszerekről tárgyaljanak.

A Kreml úgy gondolja, hogy a nukleáris arzenáljának átfogó modernizációja erőteljes orosz tárgyalási pozíciót eredményezett.  Ennek részeként Szergej Sojgu védelmi miniszter rendszeresen dicsekszik az orosz hiperszonikus rakéták kiemelkedő minőségéről.    Putyin pedig április 21-i évértékelőjében emelte ki az új Avangard hiperszonikus interkontinentális ballisztikus rakétát, a Zirkon hiperszonikus hajó-elhárító rakétát és a Poszeidon nukleáris torpedót, amely képes partmenti városok lepusztítására.

Miről akar Washington tárgyalni?

Anthony Blinken külügyminiszter orosz kollégájával folytatott izlandi találkozóján már jelezte a főbb témákat: Észak-Korea, Irán, Szíria, Afganisztán, Belarusz, Ukrajna, COVID-19, klímaváltozás, és a növekvő számú orosz kibertámadások.  Biden várhatóan felhozza Alekszej Navalnij bebörtönzésének ügyét is.

Biden Moszkva és Peking közeledésétől félhet (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Biden Moszkva és Peking közeledésétől félhet (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Washington azt várja Moszkvától, hogy ne szövetkezzen Pekinggel Észak-Korea kérdésében és ezzel ne ássa alá az amerikaiak által vezetett szövetségi rendszert a Távol-Keleten.  Az USA azt is szeretné, hogy a Kreml ne zavartassa magát Közép-Ázsiában a Hszincsiang határán meglévő amerikai biztonsági jelenléttől.

Kína árnya

A csúcstalálkozó felett mindvégig ott fog lebegni Peking árnya.  Moszkva és Peking egyre inkább úgy tekint a Nyugatra, mind amely veszélyezteti kulcsérdekeiket a hazai politikai berendezkedésükben és külpolitikájukban.  Már rendszeresen együtt hadgyakorlatoznak és a Kreml jelenleg azért lobbizik Kínánál, hogy az vegyen részt az idei, Zapad-21 hadgyakorlaton, amely Belaruszban és Oroszországban kerül megrendezésre szeptember 10-16 között, öt helyszínen.  Ez lenne Peking első szimulált katonai konfrontációja a NATO-val. 

A Zapad-21 során a tervek szerint közös rádiótechnikai felderítő (ELINT) egységeket állítanak fel a lengyel, a litván, a lett és az ukrán határ mentén. 

Kína ráadásul az elmúlt évtizedben öles léptekkel modernizálta nukleáris arzenálját.  Hadrendbe állította már a teherautókra szerelt Dongfeng-41 típusú interkontinentális ballisztikus rakétáját, amellyel már eléri az amerikai célpontokat.  Szakértők figyelmeztetnek a Dongfeng-17-es hiperszonikus rakéta képességeire is, amely 12 250 kilométeres óránkénti sebességgel (Mach 10) repül és a hatótávolsága meghaladja a 2400 kilométert.

Moszkva és Washington is joggal aggódik, hogy mialatt egymással próbálnak dűlőre jutni, az engedmények kosarába belekerülhet valami olyan is, ami a Kínával szembeni előnyüket csökkentheti. Nem annyira a hagyományos értelemben vett atomképességek terén – itt Kína készlete kb. tizede külön-külön a két „nagy” arzenáljának –, hanem a nukleáris képességek más jellegű technológiákkal való párosításában. Ma ugyanis még nehéz felmérni, hogy a kibertér és a világűr rohamosan növekvő szerepe miként fogja az atomstratégiákat befolyásolni. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Oroszország kiakadt: szlovák vadászgépek lépték át az ukrán határt
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:46
Csak az első néhány repülő, amit továbbiak követnek majd.
Makro / Külgazdaság Sürgősen magyarázatot várnak a svédek Magyarországtól
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:22
A magyar kormány szétválasztós döntését nem értik. 
Makro / Külgazdaság Olyat tesz az orosz légierő, amire senki nem számított - és ez nagyon rossz hír az ukránoknak
Litván Dániel | 2023. március 23. 16:56
Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem fog örülni: kútba eshetnek a megígért vadászgépek?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 16:35
Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.
Makro / Külgazdaság Macron újabb feladatot pipált ki, de Szijjártó Péter is dörzsölheti a kezét
Király Béla | 2023. március 23. 16:17
A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyaroknak van elege az óraátállításból
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:56
Az eltörlés régóta terítéken van, viszont folyamatosan húzódik.
Makro / Külgazdaság Menekültek egész tömege érkezett az Európai Unióba
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:38
A 2020-ban tapasztalt visszaesés után most újból az emelkedés a jellemző.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij elutazott – ezt ígérte a lerombolt települések lakóinak
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:14
Az ukrán elnök a frontvonal közelében vendégeskedett.
Makro / Külgazdaság Már köröznek Brüsszel felett a háborús héják – érik a milliárdos lőszerbiznisz
Wéber Balázs | 2023. március 23. 14:37
EU-csúcs kezdődik ma Brüsszelben. Az EU egymillió lőszert kíván vásárolni, illetve saját készletéből adni Ukrajnának egy éven belül – Magyarország egyik projektben sem kíván részt venni. A hadiipar már kiszagolta a lehetőséget.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek a britek
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 14:19
A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG