<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
India egy olyan „kétesélyes állam” lett, amelynek politikai kurzusa komolyan befolyásolja az eurázsiai integrációs folyamatokat, márpedig ez az orosz- és kínai stratégiák alapköve. Új-Delhiben erősödnek a hangok, ami szerint Indiának ebben a viharos globális geopolitikai helyzetben egy önálló stratégiai kurzust kell követnie. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök kétoldalú megbeszélése a G20 kétnapos csúcstalálkozójának első napi ülésén Oszakában 2019. június 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Mihail Klimentyev)

Az orosz, a kínai és az india vezetők a múlt héten zártkörű megbeszélést tartottak Oszakában a G20-as csúcs keretében, alig pár nappal azután, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcson is találkoztak a kirgiz fővárosban. Az elmúlt pár évben mindhárom hatalom kapcsolata az Egyesült Államokkal feszültségekkel telítődött. Különösen igaz ez az orosz szankciókra, a kínai büntetővámokra, amelyhez aztán társult Trump döntése, amellyel június 5-i hatállyal kivonta Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences) – holott ennek keretében mintegy 5,6 milliárd dollár értékben exportált vámmentesen a szubkontinens az USA-ba.

Szétmálló multilaterális világrend

Trump mindjárt elnökségének elején kiléptette országát a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership, TPP) nevű szabadkereskedelmi, befektetési és gazdasági szerződésből, ahogyan a Párizsi Klímaegyezményből is. A Fehér Ház ura napjainkban levegőnek nézi a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), mint ahogy úgy általában a multilaterális megegyezéseket. Mára az a groteszk helyzet állt elő, hogy Peking, Moszkva, Új-Delhi és a fejlődő világ követeli a második világháború után lefektetett multilaterális világrend szabályainak megőrzését.

Hszi elnök Oszakában kijelentette: „A protekcionizmus és az unilateralizmus felemelkedése súlyosan befolyásolja a globális stabilitást és a gazdasági növekedést, ahogyan a fennálló nemzetközi rendet is, amelyre a fejlődő világ támaszkodik”. Putyin egy lépéssel tovább ment, leszögezve: „országaink azon nemzetközi kapcsolatok rendszerének megőrzésén fáradoznak, amelynek alapja az ENSZ Alapokmánya és a törvényesség. Ezért tiszteljük a szuverenitást és a mások belügyeibe való be nem avatkozást az államközi kapcsolatokban” (sic).

A hármas találkozót már csak azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert Moszkva és Peking a BRICS csoporttól jószerivel megvonta a bizalmat, amióta Bolsonarot választották meg brazil elnöknek – akit Putyin és Hszi egyenesen Trump beépített emberének tart. Ennél fontosabb, hogy India egy olyan „kétesélyes állam” (swing state) lett a mai világhelyzetben, amelynek politikai kurzusa komolyan befolyásolja az eurázsiai integrációs folyamatokat, márpedig ez az orosz- és kínai stratégiák alapköve.

Káncz Csaba

Harc Indiáért

Új-Delhiben az utóbbi hetekben egyébként is erősödnek a hangok, ami szerint Indiának ebben a viharos globális geopolitikai helyzetben egy önálló stratégiai kurzust kell kidolgoznia és azt követnie. Ez azért nem teljesen új felvetés, hiszen India négy éve alapítóként csatlakozott a kínaiak által dominált Ázsiai Befektetési Bankhoz például, Washington és Tokió ellenkezése ellenére. Úgyszintén Washington fenyegetései ellenére Új-Delhi ezekben a hetekben megveszi az Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszert és azt ráadásul euróban fizeti ki Moszkvának.

Washington rémálma az eurázsiai tengely megerősödése, ezért folyamatos ötletelés zajlik a stratégiai agytrösztökben a tengely fellazítását célozva. A legújabb ilyen célú tanulmányban a szerzők azt ajánlják a washingtoni döntéshozóknak, hogy próbálják egymás ellen fordítani Moszkvát és Pekinget a közel-keleti fegyvereladásoknál, illetve atomerőmű-tendereknél. A kutatók szerint ki lehetne használni azt is, hogy az oroszok és a kínaiak eltérő megközelítést alkalmaznak Európa irányába.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG