<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.

Svédország és Finnország még a Hidegháború feszült évei alatt is elutasították a NATO-csatlakozást. Ukrajna példája azonban azt mutatja számukra, hogy a katonai tömbön kívül maradás fölkeltheti Moszkva étvágyát. A Kreml ultimátuma számukra egy vörös vonal átlépését jelentette, ezért mind Stockholm, mind Helsinki most közelebb húzódik a NATO-hoz. 

A feszültség áthullámzik a Közel-Keletre

Egy másik viszonylatban viszont a növekvő amerikai nyomás és a NATO-Oroszország tárgyalások kudarca éppenséggel közelebb hozza egymáshoz Moszkvát és Teheránt. Iránnak szüksége van a Kreml támogatására, hogy ellensúlyozni tudja az amerikai gazdasági és politikai feltartóztatási törekvéseket. Bár a bilaterális kereskedelem volumene jelenleg nem jelentős, viszont rendkívül dinamikusan fejlődik. Tavaly az első 9 hónapban ez elérte a 2,9 milliárd dollárt, 81,4 százalékkal növekedve 2020 azonos időszakához képest.

Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök egy konferencián (Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah (b) és Ebrahim Raiszi iráni elnök egy konferencián (Fotó: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

Irán tudja, hogy Moszkvának óriási a befolyása Eurázsiában, ahogyan az kiderült a Shanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) esetében is, amely múlt szeptemberben döntött úgy, hogy Teheránt befogadja teljes jogú tagjának. Teherán ezen kapcsolatokat ugródeszkának tekinti az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU) fennálló kereskedelmi kapcsolatainak erősítéséhez, amely szervezettel éppen a múlt hónapban hosszabbította meg átmeneti szabadkereskedelmi egyezményét. 

Az orosz gazdasági, politikai és biztonságpolitikai támogatás növeli Irán alkuerejét az Egyesült Államokkal szemben. Ez már a szemünk előtt zajlik, nem véletlen, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hónapja kijelentette: minden olyan amerikai szankciót, amelyek ellentétesek az iráni atomalkuval (JCPOA), fel kell oldani. Ez egyébként Teherán fő célja is a jelenleg Bécsben zajló tárgyalásokon a JCPOA újjáélesztéséről.

Az iráni elnök Moszkvában

Mindezen célok elérését szolgálja Ebrahim Raiszi iráni elnök e heti moszkvai látogatása, ahol minden bizonnyal Szíria jövőjének kérdése is napirendre kerül. Az Asszad-rezsimmel mindkét ország jó kapcsolatot ápol, ezért az Izraellel kapcsolatos hozzáállás is új kontextusba kerül.

Ráadásul az oroszok – különösen a katonai vonal – nem voltak túl lelkesek Izrael legutóbbi, decemberi bevetésén, amelynek célpontja a szíriai Latakia kikötője volt. Márpedig ez közel fekszik az oroszok által működtetett Hmeimim légibázishoz, amely csúcstechnológiájú radarokkal és légelhárító rakétákkal van felszerelve.

Egy feszültebb Nyugat-Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját. Az iszlám köztársaság tart az USA és Izrael katonai képességeitől, ezért szüksége van katona-technológiai támogatásra, annak ellenére, hogy az utóbbi időben mind a hazai fejlesztésű precíziós rakéták, mind a drónok területén nagy lépéseket tett előre.

Mohammad Hoszein Bageri iráni vezérkari főnök múlt októberi moszkvai látogatásán találkozott az orosz védelmi miniszterrel és Teherán nagyszabású fegyvervásárlások iránt mutatott érdeklődést. Irán számára az orosz árak is vonzóak: míg a Katar és Magyarország által vásárolt „Leopard 2A7+” tank mintegy 10 millió dollárba kerül darabonként, addig az orosz „T-14 Armata” 4 millió dollárt kóstál.

Egy T-14 Armata orosz tank a 2015-ös moszkvai győzelem napi díszszemlén (Fotó: Wikimedia / Vitaly V. Kuzmin)Egy T-14 Armata orosz tank a 2015-ös moszkvai győzelem napi díszszemlén (Fotó: Wikimedia / Vitaly V. Kuzmin)

Ha ráadásul a nukleáris tárgyalások összeomlanának Teheránnal január végéig, akkor a perzsák Nyugat-ellenes haragja konvergálni fog Moszkva dühével Washington lopakodó ukrajnai beavatkozása miatt. Raiszi elnök látogatása bizony már előkészülete lehet ennek az eshetőségnek és egyeztethetik terveiket.

Megrendülhet a viszony Izraellel

A Kreml eddig kettős játékot játszott és passzívnak mutatkozott, amikor az izraeli légierő bombázta az iráni állásokat Szíriában. 

Ahogyan Meir Ben-Shabbat korábbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt hónapban feltárta a helyi sajtónak: Moszkva osztja Izrael véleményét a színfalak mögött, miszerint „Irán egy destabilizáló erő a Közel-Keleten”. Mindezen túl Oroszországot és Izraelt összeköti a másfél millió oroszajkú izraeli állampolgár is és pár orosz orosz oligarcha – így Mikhail Fridman és German Khan – akik fölvették az izraeli állampolgárságot.

De ha a NATO és Oroszország közötti viszony tovább eszkalálódik, akkor annak a Moszkva és Tel-Aviv közötti bizalmi viszony lehet a vesztese, míg a Teheránnal folytatott viszony érzékelhetően felértékelődhet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
hírlevél
Ingatlantájoló