<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az ukrán válság kapcsán adott orosz ultimátum miatt Helsinki és Stockholm attól tart, hogy Washington és Moszkva a közelgő tárgyalásaikon a fejük felett dönthet az új európai biztonsági felépítményről.  A finnek ezért F-35-ös vadászgépek vásárlása mellett döntöttek, ezzel közelebb húzódva Washingtonhoz.  Káncz Csaba jegyzete

Moszkva figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy súlyos politikai és katonai következményekkel járna, ha belépnének a NATO-ba.  Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta a szövetséget, hogy megpróbálja magához húzni a két országot.  A finn és svéd kormány egyaránt a semlegesség politikáját követte a Hidegháború során, és egyik ország sem jelentkezett hivatalosan a NATO-ba.  Finnország azonban a napokban kijelentette, hogy a jövőben ez megváltozhat.

Új idők új szelei

Valóban, az ukrán válság kapcsán adott orosz ultimátum miatt Helsinki és Stockholm attól tart, hogy Washington és Moszkva a közelgő tárgyalásaikon a fejük felett dönthet az új európai biztonsági felépítményről.  Sauli Niinistö finn államelnök és Sanna Marin miniszterelnök ezért egy hete hangsúlyozta, hogy Finnország szuverén joga ebben a stratégiai kérdésben dönteni.  Helsinkiben félnek attól, hogy megismétlődhet a Hidegháborús forgatókönyv, amikor az úgynevezett „finlandizáció” keretében Moszkva informális befolyást gyakorolhatott a finn külpolitikára.

Putyin tombol és fenyegetőzik (fotó: depositphotos.com)Putyin tombol és fenyegetőzik (fotó: depositphotos.com)

Mára a finnek csupán harmadának van pozitív véleménye az oroszokról, holott ez kilenc éve még 63 százalékon állt.  Mi több a finn lakosság 60 százaléka Oroszországot katonai fenyegetésnek tartja.   

A svéd álláspont

Svédország radikálisan megnövelte védelmi költségeit, miután Oroszország 2014-ben elcsatolta a Krímet Ukrajnától, tavaly pedig egy olyan jogszabályt is bevezetett, ami lehetővé tenné a szövetséghez való csatlakozást, ha az ország érdekei úgy kívánják.  A svéd csapatok közös hadgyakorlatot is tartottak a NATO-val.

„Szabályokon alapuló világrendre van szükség, ahol a nemzetközi jog érvényesül, és minden országnak joga van meghozni a saját biztonságpolitikai döntéseit” – mondta Ann Linde svéd külügyminiszter.  Úgy vélte, hogy Oroszország követelései korlátozzák a nemzeteket az önálló döntéshozásban.

Az F-35-ös piros ász

A NATO-hoz és az Egyesült Államokhoz való közeledést mutatja az a három hete hozott finn döntés is, amelynek keretében az ország 8,4 milliárd euróért 64 darab 5. generációs lopakodó „F-35A Block 4 Lightning II” vadászgépet szerez be az amerikai Lockheed Martintól.  Norvégia és Dánia is az F-35-ös mellett döntött a közelmúltban, így hamarosan a két ország részéről 79 darab modern vadászgép erősíti tovább Észak-Európa biztonságát.  Ezzel az Európában értékesítette F-35-sök mintegy harmada Észak-Európába kerül. 

Az észak-európai katonai együttműködést (NORDEFCO) 2009-ben hozták létre, egyesítve a katonai struktúrákat.  A svéd és a finn hadsereg folyamatosan erősíti együttműködését a NATO-val, és rendszeresen részt vesznek a nemzetközi hadgyakorlatokon, így 2018-ban („Trident Juncture”) és 2019-ben is („Northern Wind”). 

Idén márciusban és áprilisban Norvégia ad otthont az Északi Sarkkörön belül tartott, a Hidegháború óta eddigi legnagyobb hadgyakorlatnak.  A „Cold Response 2022” fedőnevű hadgyakorlaton 40 ezer katona vesz részt.  A NATO tagállamai mellett Finnország és Svédország is képviselteti magát. 

A másik oldalon is nagy a mozgás

A Kreml is ráadásul lépésről-lépésre értékeli föl a térséget. Putyin elnök tavaly decemberben Alekszandr Mojszejevet, az Északi Flotta 58 éves főparancsnokát admirálissá léptette elő, ami a második legmagasabb rendfokozat az orosz haditengerészetnél. Ennél jóval fontosabb, hogy idén január 1-től az Északi Flotta besorolása Északi (Arktikus) Katonai Körzetté változott, ezzel egyenrangúvá vált a többi néggyel. Oroszország óriási területe eddig négy katonai körzetre volt felosztva, úgymint az Északi-, a Déli-, a Központi- és a Keleti Katonai Körzetekre.

Az új orosz fegyverek sorra vonulnak fel az arktikus térségben. Moszkva tavaly ősszel tesztelte a térségben a Cirkon típusú hiperszonikus manőverező robotrepülőgépét. Ez 1000 kilométeres hatósugarú körben képes célpontok megsemmisítésére, gyakorlatilag perceken belül, hiszen kilencszeres hangsebességgel száguld.

Ezzel a fegyverrel a Kreml ellenőrizni tudja a tengeri kijáratot Nordkap és a Spitzbergák (Svalbard) között, Norvégia északi részén. Itt kell az orosz Északi Flotta hadihajóinak áthaladni, hogy kiérjenek az Atlanti-óceánra. Tavaly nyáron pedig a Kreml az egyik legerősebb elektronikai hadviselési eszközét, a Murmanszk-BN rendszert telepítette a finn határ közelébe.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG