<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az orosz zsoldos cégek hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. A cégek egzotikus országokban kerülnek bejegyzésre, így a Kreml jogilag semmiért sem felelős. Káncz Csaba jegyzete.
(Fotó: depositphotos.com)

Világszerte az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus. A világban gyarapodik a száma a papíron magántulajdonban lévő zsoldos cégeknek, amelyek azonban valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

Bővült a paletta

Ahogyan Margarete Klein, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének kutatója kifejti friss tanulmányában, az orosz zsoldos cégek (PMC) hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára a hagyományos haderő képességeinek növelésére, letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. Míg a nyugati PMC-k már Washingtoni iraki beavatkozásának idején virágoztak, az oroszokat csak pár éve hozták létre, így a Moran Security (2011), az RSB Group (2011), az E.N.O.T. (állítólag 2011) és a Wagner Group (állítólag 2013).

A kutató szerint az utóbbi időszakban a PMC-k kiszélesítették és kiterjesztették szolgáltatásaikat. Ide tartozik mára a kiberbiztonság és a katonai-hazafias nevelés is. Az RSB Group például három éve hozta létre a kibervédelmi részlegét, míg a Wagner Group fő tulajdonosa – egyben Putyin elnök bizalmasa – Jevgenyij Prigozsin 2015-ben hívta élete a hírhedt Internet Research Agencyt Szentpéterváron. Ez oknyomozó kutatások szerint valójában egy troll-gyár, amely még az 2016-os amerikai elnökválasztásba is beavatkozott.

Bevetések Afrikában és a Balkánon

Klein tanulmánya Afrikát és a Közel-Keletet nevezi meg, mint azon térségeket, ahova az orosz PMC-k benyomultak a közelmúltban. Valóban, ahogyan mi is kiemeltük fél éve ezeken a hasábokon, mára Moszkvának 10 afrikai országgal vannak aktív katonai kapcsolatai, úgy mint: Kongó, Szudán, Líbia, Madagaszkár, Angola, Guinea, Bissau-Guinea, Mozambik, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság. Klein kiemeli, hogy a PMC-k nincsenek engedélyezve Oroszországban, ezért olyan egzotikus helyeken regisztrálják őket, mint Belize, a Brit Virgin-szigetek, vagy a Cook-szigetek.

Káncz Csaba

A kutató rámutat, hogy a PMC-k legalizálása eddig két ok miatt bukott el az oroszoknál. Egyrészt a bürokratikus belharcok miatt, amely állóháborúként zajlik a hadsereg és a biztonsági szervek között. A másik a hihető letagadás elve. Ahogyan Viktor Ozerov, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője találóan meg is fogalmazta: „Ha a PMC-k külföldön kerülnek bejegyzésre, akkor Oroszország jogilag semmiért sem felelős.”

De mik a kihívások az EU- és NATO-tagok számára? Klein szerint Afrikában és a Közel-Keleten a PMC-k inkább előkészítő szerepet töltenek be az orosz katonai-, politikai- és gazdasági behatolás számára. A FÁK nyugati perifériáján és a Balkánon pedig a Kreml fölhasználhatja a PMC-ket (szervezett bűnözői csoportokkal összefogva) a Nyugat-barát erők zaklatására, felforgató akciók végrehajtására, illetve katonai-ideológiai tréningekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos