BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. július 10. 08:45

Az orosz zsoldos cégek hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. A cégek egzotikus országokban kerülnek bejegyzésre, így a Kreml jogilag semmiért sem felelős. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: depositphotos.com)

Világszerte az új, úgynevezett hibrid hadviselési forma elmossa a határokat a háború és béke formális megkülönböztetése között – sőt a háború megindítását már gyakran nem is kísérik formális hadüzenetek. Az új, "gerilla geopolitikai hadviselés" eszköztárába tartozik a letagadható erők bevetése, a kisebbségek mobilizációja az ellenséges területen és a terrorizmus. A világban gyarapodik a száma a papíron magántulajdonban lévő zsoldos cégeknek, amelyek azonban valójában a katonai hírszerzés és a nagypolitika szoros felügyelete alatt működnek.

Bővült a paletta

Ahogyan Margarete Klein, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének kutatója kifejti friss tanulmányában, az orosz zsoldos cégek (PMC) hasznos eszköznek bizonyulnak a Kreml számára a hagyományos haderő képességeinek növelésére, letagadható műveletek végrehajtására és a behatolásra olyan régiókba, ahonnan Moszkva már jó ideje kiszorult. Míg a nyugati PMC-k már Washingtoni iraki beavatkozásának idején virágoztak, az oroszokat csak pár éve hozták létre, így a Moran Security (2011), az RSB Group (2011), az E.N.O.T. (állítólag 2011) és a Wagner Group (állítólag 2013).

A kutató szerint az utóbbi időszakban a PMC-k kiszélesítették és kiterjesztették szolgáltatásaikat. Ide tartozik mára a kiberbiztonság és a katonai-hazafias nevelés is. Az RSB Group például három éve hozta létre a kibervédelmi részlegét, míg a Wagner Group fő tulajdonosa – egyben Putyin elnök bizalmasa – Jevgenyij Prigozsin 2015-ben hívta élete a hírhedt Internet Research Agencyt Szentpéterváron. Ez oknyomozó kutatások szerint valójában egy troll-gyár, amely még az 2016-os amerikai elnökválasztásba is beavatkozott.

Bevetések Afrikában és a Balkánon

Klein tanulmánya Afrikát és a Közel-Keletet nevezi meg, mint azon térségeket, ahova az orosz PMC-k benyomultak a közelmúltban. Valóban, ahogyan mi is kiemeltük fél éve ezeken a hasábokon, mára Moszkvának 10 afrikai országgal vannak aktív katonai kapcsolatai, úgy mint: Kongó, Szudán, Líbia, Madagaszkár, Angola, Guinea, Bissau-Guinea, Mozambik, Zimbabwe és a Közép-Afrikai Köztársaság. Klein kiemeli, hogy a PMC-k nincsenek engedélyezve Oroszországban, ezért olyan egzotikus helyeken regisztrálják őket, mint Belize, a Brit Virgin-szigetek, vagy a Cook-szigetek.

Káncz Csaba

A kutató rámutat, hogy a PMC-k legalizálása eddig két ok miatt bukott el az oroszoknál. Egyrészt a bürokratikus belharcok miatt, amely állóháborúként zajlik a hadsereg és a biztonsági szervek között. A másik a hihető letagadás elve. Ahogyan Viktor Ozerov, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője találóan meg is fogalmazta: „Ha a PMC-k külföldön kerülnek bejegyzésre, akkor Oroszország jogilag semmiért sem felelős.”

De mik a kihívások az EU- és NATO-tagok számára? Klein szerint Afrikában és a Közel-Keleten a PMC-k inkább előkészítő szerepet töltenek be az orosz katonai-, politikai- és gazdasági behatolás számára. A FÁK nyugati perifériáján és a Balkánon pedig a Kreml fölhasználhatja a PMC-ket (szervezett bűnözői csoportokkal összefogva) a Nyugat-barát erők zaklatására, felforgató akciók végrehajtására, illetve katonai-ideológiai tréningekre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél