5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gázszállítások növelése, Paks 2, Szputnyik, ukrán-orosz konfliktus – erről tárgyal ma Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában. A magyar kormányfő szerint látogatása békemisszió is. A Nyugat viszont rossz szemmel nézi a vizitet.

Több mint két év szünet után ismét négyszemközt egyeztet egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin: az orosz elnök a Kremlben fogadta a magyar kormányfőt ma délután, a csúcsra pörgő ukrán-orosz konfliktus közepette.

Gyakori vendég

A két vezető általában évente egyeztetett egymással  korábban, legutóbb ugyanakkor 2019 októberében találkoztak Budapesten – a tavalyelőtti és a tavalyi „meeting” elmaradását a Covid-helyzettel magyarázták.

Ezzel kapcsolatban ma Orbán Viktor, miközben fogadta az orosz elnök, megjegyezte: 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság.

Az elmúlt 13 évből "nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában"

- tette hozzá az MTI szerint. A mostani találkozót egyébként még december 21-én, az év utolsó Kormányinfóján jelentette be Orbán Viktor – tehát akkor, amikor még nem volt ilyen feszült a helyzet a térségben.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása a Kremlben Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása a Kremlben Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml

A miniszterelnök előzetesen azt közölte, hogy a vizit a gazdasági kapcsolatok erősítéséről szól. Azt már tudni lehetett, hogy szóba kerül

a Paks2 projekt, a gázszállítások növelése, a Szputnyik hazai gyártása, valamint – ahogy a Kreml fogalmaz – „az európai biztonság biztosításának jelenlegi problémái”, ami nyilván az Ukrajnával és NATO-val való orosz szembenállást jelenti.

Putyin: olcsóbban adjuk a gázt  

Az orosz elnök ma azt mondta:

biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés, Magyarország pedig jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár.

Szólt arról is, hogy a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt, az atomenergetika mellett pedig a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között.

Az ukrajnai helyzetről megjegyezte: a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

Orbán: több gázt vennénk

Orbán Viktor a gázszállításokkal kapcsolatban megjegyezte:

a megállapodásban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is szeretne tárgyalni.

Európában energiaválság van, ezért különösen jelentős a hosszú távú megállapodás, tette hozzá. Egyúttal megköszönte vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinát, a Szputnyikot, amellyel 900 ezer magyart oltottak be.

A Szputnyik Twitter-oldala szerint Vlagyimir Putyin ma azt mondta Orbán Viktornak: Oroszország dolgozik a technológia-transzferen, hogy Magyarországon is lehessen gyártani a vakcinát.

Ami a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködést illeti, Orbán Viktor szerint az "ragyogóan halad", a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek.

Az ukrán helyzettel kapcsolatban kifejtette:

a látogatása "békemisszió" is, az Európai Unió részéről "készen állunk egy ésszerű megállapodásra", az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.

Korábban azt mondta: a magyar kormány normális viszonyra törekszik Oroszországgal, az orosz-ukrán konfliktusban pedig két szempontot tart szem előtt: a lengyel és az uniós álláspontot. A miniszterelnök a vizit előtt telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Sikamlós vizit

Nyugaton ugyanakkor sokan rossz szemmel nézik a találkozót mondván, hogy miközben Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnál vizitel, orosz csapatok gyülekeznek az ukrán határnál.

Orbán az első olyan vezető a NATO-tagállamok kormányfői közül, akivel személyesen találkozik Putyin Ukrajna fenyegetésének kezdete óta. Ez a nyugati kormányfő (Orbán Viktor) feltételezhetően nem fog túlzott kritikát gyakorolni azzal kapcsolatban, mit művel Putyin a szomszédos ország határán. Várhatóan két mosolygós ember lesz majd a képeken

- írta ma reggel a Spiegel. A német baloldali lap hozzáteszi: a magyar miniszterelnök hosszabb ideje fáradozik a jó viszonyon Moszkvával, sok európai fővárosban ugyanakkor már nem látják szívesen, ráadásul az EU eurómilliárdokat tart vissza az uniós Helyreállítási Alapból, „annyira rossz a jogállamiság helyzete Magyarországon.” És – tesszük hozzá – hamarosan az úgynevezett jogállamisági eljárást is megindíthatja: 

A lap az „olcsó orosz gázról” megjegyezte: Orbán Viktornak a választások előtt, a növekvő infláció közepette jól jönne egy olyan megállapodás, amely kedvező hatással lenne az emberek pénztárcájára. Szerintük a magyar kormányfő az orosz kapcsolattal azt üzeni Brüsszelnek: „nem vagyunk feltétlenül rátok utalva.”

A látogatás azt is jelzi – teszi hozzá a Spiegel – , hogy milyen nehéz az EU-nak egységesnek lennie,

Putyin pedig kisebbfajta sikernek tekintheti, hogy továbbra sincs egységes uniós külpolitika.

A találkozóról további nyugati sajtóvéleményeket itt olvashat.

És hogyan látják a vizitet Oroszországban? Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzetesen nagyon fontosnak minősítette a moszkvai látogatást, és megdicsérte a magyar kormányfőt:

Nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit.

A Russia Today pedig a napokban idézte Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyilatkozatát, miszerint Magyarországnak nincs szüksége megerősítő NATO-erők befogadására, mivel egymagas is képes garantálni az ország biztonságát. Az orosz adó kiemelte azt is, hogy Magyarország továbbra is ellenzi Ukrajna csatlakozási terveit az északatlanti szövetséghez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG