4p

A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 

Európa legnagyobb gazdasága küszködik a gyorsan változó geopolitikai környezettel. Az Olaf Scholz kancellár vezette német kormány nem igazán áll a helyzet magaslatán ennek kezelésében. Erre a következtetésre jutottak a Carnegie Europe kutatóintézet szakértői. A négy pillér, amire Németország második világháború utáni státusza épült, megroggyant.

Bajban lehet a kancellár?
Bajban lehet a kancellár?
Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Az első ezek közül az a biztonsági ernyő, amelyet az Egyesült Államok tart egész Európa és ezen belül Németország felett is 1945 óta. Enélkül sem prosperitás, sem stabilitás nem lenne az öreg kontinensen. Az USA európai elkötelezettsége ugyan megmarad, de az itteni országoknak a korábbinál sokkal többet kell tenniük saját biztonságuk érdekében. A német elit azonban mintha nem ébredt volna rá ennek elkerülhetetlenségére. Az Ukrajna ellen indult 2022. februári orosz agresszió ugyan sokkoló volt, de az erre válaszul hozott döntéseket felhígítja a bürokrácia, a hadsereg reformjáról folyó vita és a dühödt konfliktus akörül, hogy hogyan finanszírozzák az ország biztonságának megerősítését. Ennek része, hogy a kormánynak nincs pénze arra az ötezer fős katonai kontingensre, amelyet a németeknek a NATO keretein belül Litvániában kellene állomásoztatniuk.

Két évtizede hiányzik a stratégia

Németország identitásának második pillére az európai uniós tagság. Ez megmarad a Carnegie szakértői szerint, de hogy Európa merre tart, az nem látható. Scholznak, akárcsak elődjének, Angela Merkelnek nincs stratégiai elképzelése arról, hogyan kellene folytatódnia az unió integrációjának. Ezen belül a transzatlanti kapcsolatokról folytatásáról sincs hosszú távú koncepció.

Ennek a stratégiai iránytűnek a hiánya és a kontinens nyugati felének orosz katonai fenyegetettsége eltörte Németország harmadik támpillérét, a jó kapcsolatokat Oroszországgal. A mindenkori berlini kormányok az 1960-as évektől kezdve a megbékélést hirdették és különleges kapcsolatok kiépítésére törekedtek a Kremllel. Abban bíztak, hogy a gyümölcsöző üzletek megszelídítik az orosz medvét. Az olcsó energiahordozók vásárlása azonban kiemelkedő szerepet játszottak abban, hogy energiaintenzív iparágak alakultak ki, és a feldolgozóipari vállalatok is építhettek erre a forrásra. Mindez fékezte modernizációt. Erős lobbik sertepertélnek a kormány körül, a digitalizáció notóriusan lassú – röviden az orosz kapcsolat eldeformálta a német gazdaságot.

Merkel humánus döntése végzetes lehet

Németország státuszának negyedik pillére, az Izraelhez fűződő megkérdőjelezhetetlenül jó viszony a Hamász és Izrael háborúja nyomán szintén megingani látszik. A német egyetemeken kirobbant palesztinbarát tüntetések nem nélkülözik az Izrael-ellenes szlogeneket. A kormány lehetetlen helyzetbe került azzal, hogy reagálnia kell a Nemzetközi Törvényszék döntésére, amely a Hamász vezérei mellett Izrael egyes vezetői ellen is letartóztatási parancsot adott ki. Merkel döntése 2015-ben, hogy beengedi Németországba az akkori menekülthullámban érkező, főként a szíriai polgárháború elől menekülő egymillió embert, megágyazott a szélső jobboldalnak.

A bevándorlásellenes hangulatkeltéssel indult politikai közbeszéd mára verbális és fizikai erőszakhoz vezetett politikai szereplők ellen. Veszedelmesre nőtt a társadalom megosztottsága. Németország uniós pillérét a politikai spektrum jobb- és baloldali széléről is támadják. A megoldással a kancellárnak kellene előállnia. Ehelyett vágyak vezérelte gondolkodást látunk, amely abban bízik, hogy a dolgok hosszabb távon visszaterelődnek a normális kerékvágásba – vélik a Carnegie Európa kutatói. Scholz és koalíciós kormánya nem készült fel arra, hogy nem térnek vissza régi szép idők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG