3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

  • Ismét megjelentek Kelet-Ukrajnában az orosz Wagner-magánhadsereg zsoldosai, közölte Ilja Jevlas, az ukrán hadsereg egyik szóvivője a Spiegel szerint. Mint mondta, olyan harcosokról van szó, akik korábban Fehéroroszországban állomásoztak. Míg ugyanis a zsoldosok egy része Afrikába távozott, más részük új szerződést kötött az orosz védelmi minisztériummal, és ismét részt vesz a harci cselekményekben.
  • A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. „A legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy a támadást nyugati hírszerzési eszközök, a NATO műholdas berendezései és felderítő repülőgépek felhasználásával tervezték meg előre, és az amerikai és brit hírszerző szolgálatok támogatásával és a velük való szoros koordinációban hajtották végre" - mondta. (Korábbi háttéranyagunk a témában: Amerikai segítséggel veszi célba Ukrajna az oroszokat.)
    Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
    Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
  • Az ukrán ellentámadás folyamatosan halad előre, egyes területeken az ukrán erők átjutottak Oroszország védelmi vonalán, azt viszont nem tapasztaljuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai megváltoztak volna - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben. Szerinte a tartós békéhez vezető legsimább út, ha a NATO fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatást. Üdvözölte a NATO-szövetségesek jelentős hozzájárulását az ukrán védelemhez, különös tekintettel az első amerikai Abrams-harckocsikra, amelyek két napja érkeztek meg Ukrajnába.
  • Magyarország már 5200, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik, írta a magyar kormányszóvivő szerdai bejegyzésében a Facebook oldalán. Szentkirályi Alexandra szerint : jelenleg ennyi ukrán gyermek tanul magyar iskolákban, óvodákban, biztosítják nekik az anyanyelv használatát és segítik beilleszkedésüket a közösségekben. Az állam gondoskodik a gyerekek ingyenes oktatásáról, az ingyenes tankönyvellátásáról és külön támogatásként heti öt óra egyéni nyelvi felkészítésről. A gyermekek az iskolákban hasonló életkorú társaikkal szocializálódhatnak. 
  • Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy döntött: visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat. A határozat az UEFA végrehajtó bizottságának keddi, limasszoli ülésén született.  Válaszul az ukrán szövetség (UAF) jelezte: elítéli az UEFA határozatát és bojkottálja azt. Anglia és Lengyelország szintén jelezte, hogy utánpótláscsapatai nem játszanak majd az orosz együttesek ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nukleáris katasztrófától tartottak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 17:54
Dióhéjban a szombati nap főbb fejleményei.
Makro / Külgazdaság Indul a Nobel-hét – kulisszatitkok Kertész Imrétől Zlatan Ibrahimovicig
Elek Lenke | 2023. december 2. 17:29
Az átadási ünnepség részleteire idén Magyarország különösen odafigyel, hiszen most igazán érdekes belekukkantani e páratlan esemény kulisszatitkaiba. A világ legrangosabb elismerésének átadása ugyanis szigorú protokoll szerint zajlik. Az eseményekben gazdag Nobel-hét idén már december 2-án, szombaton elkezdődött. 
Makro / Külgazdaság Kemény üzenetet küldött az USA alelnöke a Hamásznak
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:56
Kamala Harris azt mondta, az Egyesült Államok nem engedi a palesztinok kitelepítését és a terrorszervezet nem maradhat uralmon a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG