<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Nem csitulnak az indulatok a menekültek körül, az információk és dezinformációk egy része már hitté vált. Akik még nyitottak az érvekre, néhány szám alapján elgondolkodhatnak: tényleg úgy küldik hozzánk „azok”, vagy maguktól jönnek? Mennyi idő alatt leszünk muzulmánok? Valóban kibírhatatlan az áradat?
Menekültek Olaszországban. De akár a Keletiben is lehetnének. (Fotó: ENSZ, UNHCR)

1. Hipp-hopp, elmuzulmánosodunk

Általános félelem, amely Németországban már politikai mozgalmat is szült (Pegida), hogy Európa „elmuzulmánosodik”, az iszlám hívei többségbe kerülnek. De számoljunk csak.

„A kereszténység után, 1 milliárd 570 millió követőjével (ez a Föld népességének 23 százaléka) a világ második legnagyobb vallása” – írja a Wikipedia az iszlámról. Az EU lakossága mintegy félmilliárd fő, ennek mintegy 12-14 százaléka lehet külföldi, azok jelentős része is európai és keresztény. Ha minden évben befogadnánk egymillió muzulmánt, akkor is 400-500 évig tartana, amíg többségbe kerülnének Európában.

De a problémás, háborús, polgárháborús országok lakossága, ahonnét szinte minden menekültet befogadnak, korlátos. Szíria lakossága 22 millió lehetett 2014-ben, Afganisztáné 32 millió, Eritreáé például (melynek fele keresztény, fele muzulmán) hatmillió. A polgárháború sújtotta Líbiában csak hatmillióan laknak, de nincs jele tömeges menekülésüknek, Jemenben 25 millióan, de szintén nem jönnek onnét tömegek.

Ám jelenleg semmi ok arra, hogy Európában befogadnák a marokkóiakat, egyiptomiakat, szaúdiakat vagy algériaiakat. Nem is beszélve olyan hatalmas muzulmán országokról, mint Indonézia vagy Malajzia.

2. Lassan muzulmánosodunk el

Sokan attól tartanak, hogy a muzulmán lakosság sokkal nagyobb születési rátája miatt fog többségbe kerülni Európában. Valóban, ha az őslakosság reprodukciós rátája például csak 1,6/szülőképes nő, a bevándorlóké pedig ennek másfél vagy kétszerese, akkor ez valamikor törvényszerűen bekövetkezik. A bevándorlás ütemétől és a pontos születési számoktól függően - amiket nem ismerünk - úgy 100-400 év alatt. (A lakosság szinten tartásához legalább mintegy 2,1-es érték kell.) (Korábban ez a szám rosszul szerepelt, elnézést kérünk.)

Feltételezhető azonban, hogy ennyi idő alatt a bevándorlók integrálódnak is a társadalomba. Tudjuk, hogy több terrorcselekményt bevándorlók leszármazottai (másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók) követtek el. Csakhogy minden ilyenre jut sok százezer vagy talán 1-2 millió olyan bevándorló, aki viszont békésen integrálódott a társadalomba, és vallásával senkit nem zavar. Róluk valahogy keveset beszélnek.

Az is reális forgatókönyv, hogy a bevándorlók szokásai, életformája, ezen belül termékenységi rátája, ha integrálódnak a befogadó társadalomba, már egyre kevésbé eredeti országukéhoz fog hasonlítani. Átveszik a befogadó ország szokásait. (Főleg, hogy a sok gyerekes családmodell sok fejlődő országban a nyugdíj- és egészségbiztosítást is helyettesíti, amire Európában más megoldások vannak.)

3. „Idegen hatalmak” küldik őket

Kína, az Iszlám Állam, „azok”, tudjukkik”, szíriuszi gyíkemberek (apropó, Szíriusz, Szíria, érted már?) – akik összeesküvés-elméletet akarnak látni, meg fogják találni. A lényeg, hogy valakik küldik a menekülteket, hogy nekünk ártsanak. Egyesekben már az is felmerült, hogy az USA gyengítené saját szövetségeseit, aminek aztán végképp semmi értelme.

Számoljunk kicsit. Az egyik legfontosabb befogadó ország, Németország most emelte fel a becslését 450 ezer főről 800 ezer főre, csak az idén és csak Németországba ennyi menekült jöhet. Egész Európát tekintve a számuk így becslésünk szerint elérheti a kétmilliót is, pontos számot nyilván senki sem tud. (Egy részük egyébként keresztény.)

Menekültek a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő tranzitzónában 2015. augusztus 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Egy menekült hajóútja, utaztatása, csempészése országokon keresztül nagyon különböző összegekbe kerülhet az embercsempészeknél, a The Observers például egész árlistákat közöl. (Számos beszámoló szól arról, hogy a menekülők maguk fizetik útjukat, de ezt most hagyjuk figyelmen kívül.)

A szélsőséges árakat kihagyva, a Közel-Keletről Németországig 4000 és 8000 euró közé becsülhetjük a költségeket. Ez egymillió emberre 4 és 8 milliárd, kétmillióra 8 és 16 milliárd euró (2520 és 5040 milliárd forint) közötti összeget jelent. Ám mivel a Balkánról sokan jönnek, és az olcsóbb, inkább úgy 5-10 milliárd eurónál tartunk. (A cikk a második oldalon folytatódik.)---- A németek nem mind lázadnak ----

Bárki is küldené őket, ebből a pénzből egy komoly hadsereget tudna felszerelni vagy meg tudna fizetni annyi zsoldost, hogy akár százszámra robbantsanak fel épületeket Európában, ha destabilizálni akarják. Sokkal gyorsabban, mint a lassan beszivárgó menekültek. Reális tehát, hogy valaki fizeti a menekülteket? Nem.

A Privátbankár szerint egyszerűen nincs szükség arra, hogy bármely hatalom küldje a menekülteket. Mennél te is, ha lebombáznák a házad és fenyegetnék az életed, megölnék a rokonodat, megkínoznának vagy vallási fanatikusok akarnának besorozni sivatagi hadviselésre. Nem kellene külön biztatás.

Azt viszont elképzelhetőnek tartjuk, hogy terrorszervezetek vagy korrupt rendőrök, politikusok, katonák jó pénzért részt vesznek az embercsempészetben. Vagy hogy uzsorások pénzt adnak egyes menekülteknek az útra, amit azok majd az európai keresményükből kell megadjanak. Zálogban meg otthon marad a család.

4. Nem lehet ezt az áradatot kibírni

De ki lehet, Németország, Ausztria már megmutatta a 90-es években. Németországba három év alatt több mint egymillió menekült érkezett. Akkor is volt a menekültek között sok muzulmán (bosnyák, albán). Igaz, hogy most nehezebb, a továbbra is válságtól, a válság következményeitől szenvedő Európa helyzete rosszabb, és az áradat is nagyobb.

A kilencvenes években ugyanakkor Németország épp a német újraegyesítés nem kis anyagi terheit nyögte. Ami persze nem jelenti azt, hogy tűrőképessége végtelen.

5. Ezek mind gazdasági menekültek

A statisztikák szerint a menekültek között két fő csoport van: a háborús, polgárháborús, terrorizált övezetekből érkező valódi menekültek (szíriaiak, afgánok, irakiak, eritreaiak, pakisztániak), illetve balkáni népek (koszovói albánok, bosnyákok stb., egy részletes statisztikát korábban itt közöltünk).

(Fotó: ENSZ, UNHCR)

Az előbbieket Németországban szinte mind befogadják, az utóbbiakat szinte mind elutasítják. Az előbbiek menekültek, utóbbiakat joggal nevezhetjük gazdasági bevándorlóknak, mert életük nincs veszélyben, „csak” a mélyszegénység, jövőtlenség, kilátástalanság ellen menekülnek (akár a kelet-magyarországi falvak lakói).

A balkániakat tehát nem fogadják be, tőlük hangos a német sajtó, hogy feleslegesen terhelik a menekültellátó rendszert. Arra törekszenek, hogy ügyüket minél gyorsabban le tudják zárni, és vissza tudják őket toloncolni hazájukba.

6. Már a németek is fellázadtak a menekültek ellen

A menekültek ellen főleg neonácik és más szélsőségesek lázadoznak, időnként menekültszállásokat rongálnak meg, gyújtanak fel, az ilyen cselekmények száma valóban többszörösére nőtt. A bevándorló-ellenes megmozdulások létszámát ugyanakkor a B5 Aktuell bajor állami rádió szerint húszszorosan múlja felül a bevándorlókkal szimpatizálók megmozdulásainak létszáma. Csak azok békések, így kevésbé kerülnek bele a hírekbe.

A közvélemény-kutatások szerint a német lakosság körében ugyanakkor valóban érezhetően csökkent a – háborús övezetekből érkező – bevándorlók befogadását támogatók aránya, bár még mindig valamivel 50 százalék feletti. A balkáni gazdasági bevándorlókat viszont a többség elutasítja.

7. A menekülteknek „csak” a negyede gyerek

Egyes statisztikák 25 százalék körüli, más statisztikák 50 százalék körülire teszik a menekültek között a gyerekek számát, vélhetően attól függően, hány évnél húzzák meg a határt.

Menekültügyi szakértők szerint sok, a veszélyes területeken élő családnak nincs annyi pénze, hogy minden családtagot el tudjanak menekíteni. Ezért kiválasztanak egy életerős, jó munkaképességű 16-25 éves fiatalembert, akit elküldenek Európába, hogy onnét támogassa a családot munkájával. Ha őket vagy egy részüket is gyereknek számoljuk, magasabb a gyerekek száma.

De sétáljon el a Keleti pályaudvarra, mint mi, és ítélje meg maga.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos