3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.

Szomáliában 2024-től az „egy ember, egy szavazat” elve alapján tartanak majd választásokat – jelentették be vasárnap Mogadishuban a kormány és a szövetségi államok egy történelmi jelentőségű megállapodásában, amely véget vet a bonyolult és ellentmondásos közvetett választási rendszernek. Az új választási rendszer, amelyet 1960 és 1969 között már alkalmaztak az Afrika szarván fekvő országban, a 2024. június 30-ra tervezett helyhatósági választásokon lép életbe, a 2024. november 30-án esedékes regionális parlamenti választásokat megelőzően.

„A Szomáliai Szövetségi Köztársaságban a választásoknak lehetőséget kell adniuk a lakosságnak arra, hogy az »egy személy, egy szavazat« elvének megfelelően demokratikusan szavazhasson. A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie” – olvasható a megállapodásban.

A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie. Fotó: Liberal International
A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie. Fotó: Liberal International

A 63 éve független országban 1969 óta nem tartottak választásokat az általános választójog alapján. A legutóbbi választásokat egy bonyolult közvetett rendszerben tartották, amely elsősorban a szomáliai társadalom alapvető elemén, a klánokon alapult. Ez a rendszer feszültség és instabilitás forrása volt, és sok megfigyelő szerint kedvezett a radikális iszlamista al-Shabaab szervezetnek, amely 2007 óta véres támadásokat hajt végre az országban.

A következő, 2026-ra tervezett választáson a szavazópolgárok elnököt és alelnököt választanak. A rendelkezés megszünteti a miniszterelnöki posztot, erősítendő az elnöki rendszert.

A 2022 májusában megválasztott Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök márciusban megígérte, hogy a következő országos és regionális választásokat az „egy személy, egy szavazat” elve alapján tartják majd.

Az első lépést a múlt héten tették meg helyi szinten: az ország északi részén fekvő Puntföld államban, ahol ezen elv alapján tartották meg a helyhatósági választásokat.

A megállapodás a Nemzeti Konzultációs Fórum ülésén született, amelyen részt vett Mohamud elnök, Hamza Abdi Barre miniszterelnök és a szövetségi államok vezetői. Puntföld állam elnöke, bár tagja a fórumnak, nem volt jelen a dokumentum aláírásakor.

Az Afrika szarván fekvő, törékeny ország, Szomália 2007 óta a radikális iszlamisták, az al-Shabaab terrorszervezet által vezetett véres lázadással néz szembe. Emellett visszatérő szélsőséges éghajlati veszélyekkel is küzd, többek között a 2020 végén kezdődött példátlan aszállyal és az elmúlt hetek áradásaival, amelyek miatt több százezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG