Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A zárszámadásból kiderül, hogyan szakad ketté a nyugdíjastársadalom.

A nyugdíjrendszerbe frissen belépők nélkül elég siralmas képet mutat a nyugdíjas társadalom a frissen benyújtott, 2019-es évről szóló zárszámadási törvényjavaslat alapján. Tavaly például a nyugdíjrendszer régi tagjainak járandósága annyival emelkedett, ami egy minimális reálérték-növekedést tett lehetővé. Ideértve a nem rendszeres emeléseket - novemberi kompenzáció, egyszeri juttatás - is - írta laptársunk, az Mfor.hu.

Ami azt jelenti, hogy a tavaly év eleji nyugdíjemelés ebben a körben nem fedezte volna az inflációt (a zárszámadás szerint -0,1 százalékos reálérték-változás jön ki ebben az esetben) , de még az évközi juttatásokkal együtt is épphogy sikerült meghaladni a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt átlagos éves áremelkedést. 

Ennél szebben mutat, ha figyelembe vesszük azokat, akik új belépők voltak a nyugdíjrendszerben. Velük együtt már 1,3 százalékos reálérték-változást kapunk.

És hogy mi ennek az oka? Az, hogy az elmúlt évek dinamikus béremeléseinek köszönhetően a friss nyugdíjasok induló nyugdíja nagyobb mértékben haladja meg a korábban belépők kezdő nyugdíját. A nyugdíjszámítás egy bonyolult képlet alapján történik, a lényeg, hogy ebben a modellben fontos szerepe van a nyugdíjba vonulás előtti időszak kereseteinek. Ez okozza azt, hogy aki mostanában ment nyugdíjba, jobban járt, mint aki évekkel ezelőtt hozta meg ezt a döntést. A modellben figyelembe vett úgynevezett valorizáció torzító hatása egyik évről a másikra térítheti el az induló nyugdíjak összegét, ezért érdemes alaposan megfontolni a nyugdíjba vonulás időpontját.

Eközben cserélődik is az állomány, mert a belépőkkel párhuzamosan sokan ki is kerülnek a rendszerből (elhunynak), s ez az átértékelődés jelenik meg a mutatók közti különbségben.

Ezzel kapcsolatban ez szerepel a zárszámadásban:

E mutatóban a nyugdíjemeléseken, egyéb nyugdíjintézkedéseken túl az állomány-cserélődés – tehát alapvetően az új nyugdíjak elhunytakénál magasabb átlagának – hatása is megjelenik.

Az elmúlt három évben, tehát 2017 és 2019 között a a nyugdíjemelés alapján így alakult a reálérték a nyugdíjas társadalom régi tagjainál (százalékban):

2017: 0,1

2018: 0,3

2019: -0,1

Ha viszont figyelembe vesszük az újakat, az állománycserét, akkor ezt kapjuk:

2017: 0,8

2018: 2,4

2019: 1,3

Ekkora eltérések legutóbb 2012-ben voltak, akkor 0,2 és 1,6 százalék volt a két érték.

A zárszámadás szerint a nyugdíjak értékalakulásának két, eltérő szemléletű mutatója között hosszabb távon tovább nő a különbség, ami egy természetes folyamat. Mint írják:

1989-hez viszonyítva például a végig állományban lévők nyugdíja 20,9-szeresére nőtt, az (értelemszerűen az aktuális, tehát jelentősen változott állományokra kalkulált) átlagnyugdíj viszont 23,7-szeresére. (Alapvetően a folyamatosan beáramló új nyugdíjak ellátásnövelő hatása miatt.) Ebből kiindulva, az eltelt időszak fogyasztói árnövekedését (2002-től a nyugdíjasokét) figyelembe véve a két szemléletben az ellátások reálértéke 15,9, illetve 31,6 százalékkal emelkedett 1989 óta összesen.

A kötetből kiderül továbbá, hogy tavaly összesen 3,074 milliárd forintot költött az állam az öregségi nyugdíjakra, amit 2 034 000 jogosult között osztottak szét. Az egy ellátottra jutó átlagos kifizetés havi 125 965 forint volt. Az egyéb ellátásokat (például az özvegyit) is figyelembe véve az egy főre jutó havi ellátás átlaga 133 698 forint volt az előző évben. Ez nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok fele ennél többet, fele kevesebbet kapott, azt a medián mutatja, amelynek összege 110-120 ezer forint körül lehetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
Makro / Külgazdaság Fájna az Orbán-kormánynak az egységes európai minimálbér
Székely Sarolta | 2021. május 11. 05:17
Ha drasztikusan szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig esély nem mutatkozik arra, hogy Magyarország támogassa az egységes európai minimálbér ötletét. Ez ugyanis szembemegy a kormány céljaival és politikájával. És nem csak azért, mert "ne Brüsszelből mondják meg nekünk".
Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.