<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A történelem során először csökkent a fehérbőrűek száma az Egyesült Államokban az elmúlt 10 évben. Népességen belüli arányuk pedig 69-ről 58 százalékra esett 20 év alatt. Megugrott viszont a latinók, valamint az ázsiai és a vegyes származásúak száma. Kaliforniában már több a latinó, mint a fehér. A nagy olvasztótégely az eddiginél is jóval kevertebb lett az elmúlt évtizedben. De mi áll mindennek a hátterében?

Meglehetősen egyértelmű demográfiai folyamatokról árulkodnak azok a 2020-as népszámlálási adatok, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra az amerikai statisztikai hivatal.

Azokból egyrészt kitűnik, hogy a fehéreknek már nem csak a részarányuk csökken a népességen belül, hanem – és erre még nem volt példa az amerikai történelemben, legalábbis az erre vonatkozó statisztikák kezdete óta – a számuk is.  

A másik fontos trend, hogy tíz év alatt megugrott a spanyol vagy latin-amerikai származásúak száma és aránya: ma már csaknem húsz százalékát teszik ki az amerikai lakosságnak. Jelentősen nő az ázsiai származásúak száma is.   

A harmadik jelentős fejlemény pedig, hogy több mint háromszorosára emelkedett azok száma, akik kevert származásúnak vallják magukat.

Még tarkább: járókelők New Yorkban 2021. augusztus 12-én. EPA/JASON SZENESMég tarkább: járókelők New Yorkban 2021. augusztus 12-én. EPA/JASON SZENES

De pontosan mit mutatnak a számok, és mi áll a trendek hátterében?

Fogynak a fehérek

Az önmagában nem újdonság, hogy egyre kisebb a fehérbőrűek – egész pontosan a magukat fehéreknek vallók – aránya a társadalmon belül: a csökkenés ugyanis már a 60-as évek óta megfigyelhető a New York Times elemzése szerint.

Ennek hátterében az áll, hogy ekkor törölték el az Egyesült Államokban azokat a szigorú etnikai kvótákat, amelyek gyakorlatilag előnyben részesítették a nyugat- és észak-európai bevándorlókat a máshonnan érkezőkkel szemben.

Az újdonság az, hogy

az elmúlt 10 évben már a számuk is csökkent a „csak fehérek”-nek (8,6 százalékkal), amire még nem volt példa az amerikai történelemben.

Igaz, még így is ők a legnagyobb népcsoport: 204,3 millión vallják magukat fehér, 235,4 millióan pedig fehér vagy részben fehér származásúnak.          

A visszaesés egyrészt annak köszönhető, hogy

a fehér népesség egyre inkább elöregszik: 2019-ben 44 év volt az átlagéletkoruk – a latinóké 30  –, születési rátájuk pedig már régóta csökken.

Az amerikai lap szerint a csökkenés oka lehet az is, hogy azok közül, akiket korábban fehérként azonosítottak, sokan most több mint egy származást jelöltek meg.

Jelenleg (a 2020-as népszámlálás szerint) az amerikaiak 58 százaléka vallja magát fehérnek – 2010-ben még 64, 2000-ben pedig 69 százalék volt ez az arány. Tehát részarányuk 10 évente 5-6 százalékponttal csökken, és

ha a tendencia ilyen ütemben folytatódik, akkor 20 éven belül 50 százalék alá süllyed majd.

Márpedig minden jel szerint folytatódni fog, a fiatalok etnikai összetétele ugyanis még a felnőttekénél is jóval vegyesebb.

Míg 10 évvel ezelőtt még egyértelmű többségben (65 százalék) voltak a fehérek a 18 év alattiak körében, addig ma már mintegy felük vegyes származású, latinó, ázsiai vagy fekete.

Mindez egyébként politikai szempontból is döntő jelentőségű lehet, hiszen a republikánusok fő táborát hagyományosan a fehérek, főleg a fehér férfiak jelentik – gondoljunk csak Donald Trump támogatóira.

Offenzívában a latinók

Az elmúlt tíz évben mintegy 23 millióval nőtt az USA lakosságszáma,

a növekedés felét a latinók „szolgáltatták”.

Számuk csaknem negyedével emelkedett, az ázsiai származásúak pedig még ennél is nagyobb, 36 százalékost növekedést produkáltak.  Négyből körülbelül egy amerikai már latinónak vagy ázsiai származásúnak vallja magát.

Kaliforniában pedig a spanyol vagy latin-amerikai felmenőkkel rendelkezők már lehagyták a fehéreket: arányuk 39,4 százalékra nőtt a népességen belül, míg a fehéreké 34,7 százalékra csökkent.

Igaz, eközben változott hozzáállásuk a saját identitásukhoz: míg 2010-ben csak hat százalékuk állította magáról, hogy „kevert” származású, addig 2020-ban már egyharmaduk. Ma már kétszer nagyobb arányban azonosítják magukat vegyes származásúként, mint a fehérek.

A latinók száma 62,1, az ázsiaiaké pedig 24 millió.

Az elmúlt években a bevándorlók többsége ázsiai vagy latin-amerikai országokból érkezett.

Ők általában nagyvárosokban – New York, Los Angeles – telepednek le, ugyanakkor a tapasztalatok szerint sokan közülük idővel vidékre, kisebb városokba költöznek.

Eközben emelkedett – hat százalékkal, 46,9 millióra – a feketebőrűek száma is. Ez a teljes növekedés tizede. Részarányuk a lakosságon belül 32 államban, számuk pedig 41 államban növekedett.   

Összességében 20-ból 19 megyében egyre vegyesebb lesz a lakosság összetétele.         

Még színesebb Amerika

Míg 2010-ben mindössze 9 millió olyan amerikai volt, aki vegyes származásúnak vallotta magát (tehát kettő vagy több identitást adott meg), 2020-ban már 33,8.

Ez több mint háromszoros (276 százalékos) növekedés.

Számuk emelkedése logikus velejárója annak a jelentős keveredésnek, amely évek óta történik az Egyesült Államokban, mondta a New York Times-nak Richard Alba szociológus.

A latinók és az ázsiai származásúak több mint negyede saját népcsoportján kívülről választ magának házastársat,

az amerikai születésű ázsiaiak körében pedig csaknem kétszer ekkora ez az arány.

A vegyes származásúak számának megugrása – Richard Alba szerint   –  ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a hatóságok legutóbb részletesebb adatokat gyűjtöttek és részletesebb elemzést végeztek, mint 2010-ben.  

És visszatérve még a fehérekre: bár országosan csökkent, egyes területeken növekedett a számuk – jellemzően ott, ahol már kezdetektől fogva többségben voltak, főleg a nagyvárosok környéki településeken.

Ami pedig a politikai vonatkozást illeti:

míg az amerikai jobboldal fenyegetésként élheti meg a fehér népesség térvesztését, addig a baloldal örülhet az egyre növekvő diverzitásnak. Ez ugyanis még több szavazót jelenthet a számukra. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos