<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

 

Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.

 

Nemrég volt fél éve, hogy Joe Biden elnök hatalomra lépett, ezért érdemes egy gyorselemzést készíteni eddigi teljesítményéről. A mézeshetek már a múlt ködébe vesznek és Biden hazai támogatottsága a kezdeti 55 százalékról mára 51,3 százalékra olvadt. A kormányzásával elégedetlenek részaránya még markánsabban növekedett: a kezdeti 35 százalékról a mostani 45 százalékra.

Joe Biden piaci alapon akarja bebiztosítani Amerika vezető szerepét (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)Joe Biden piaci alapon akarja bebiztosítani Amerika vezető szerepét (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)

Az elbizonytalanodás összefüggésben van a gyorsuló inflációval, a robbanásszerűen táguló vagyoni egyenlőtlenséggel, a milliós nagyságrendű munkanélküli állománnyal, a Delta mutáns gyors terjedésével és oltási ráta megrekedésével.

Ráadásul legalább hétmillió amerikait fenyeget az a veszély, hogy utcára – vagy jobb esetben hajléktalanszállóra – kerül, miután múlt szombaton éjfélkor lejárt a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett szövetségi kilakoltatási tilalom. A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még júniusban közölte, hogy nem hosszabbítja meg a szövetségi szintű tilalmat július 31. után, a legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott ítélete ezt csak eddig teszi lehetővé. A kongresszusnak volt lehetősége ezt felülírni, de nem tette meg.

De nézzük meg nagy vonalakban, hogy Biden első fél éve mit hozott a régi szövetséges EU és mit a stratégiai versenytárs Kína számára.

Mosolydiplomácia és protekcionizmus

Biden februári beszéde a Külügyminisztérium hivatalnokai előtt már arra utalt, hogy az amerikai stratégiai gondolkodást - a szövetségesekkel szemben is - még mindig fogva tartja a relatív előnyökre törekvés. Továbbra is az a megfontolás motiválja Washingtont, hogy politikai, gazdasági és egyéb kényszerítő eszközökkel és taktikákkal - általában a szürke zónás konfliktusokkal – büntesse az ellenfeleket és „fegyelmezze” a szövetségeseket világszerte.

Természetesen Washington és az európai hatalmak közötti párbeszéd hangulatát nem lehet egy lapon említeni a Trump korszak mérgezett és beszólogatós viszonyával. De Biden - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. Trump „Amerika Mindenekelőtt” szlogenjét Biden „Vásárolj Amerikait” szlogenje váltotta föl. Tudni kell, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya a múlt évben - 12 éves csúcsra ugorva - 915,8 milliárd dollárt ért el.

Washington továbbra is blokád alatt tartja a WTO-t és nem hajlandó oda bírókat kinevezni. Semmilyen komoly javaslata nincsen arra a Fehér Háznak, hogy a Trump-korszak alatt bevezetett büntetővámokat feloldják, többek között az acél- és alumínium árukra. Noha a légiipari Boeing-Airbus vitában enyhülés tapasztalható, ebben az általános helyzetben a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésének nincsen reális esélye. Különösen nagy a csalódottság Németországban, amely tavaly több, mint 100 milliárd dollár értékben exportált árukat az USA-ba.

Európa számára a következő nagy pofon még idén érkezik. A szenátus vasárnap hagyta jóvá a közel ezermilliárd dollárt kitevő infrastrukturális tervet (Infrastructure Investment and Jobs Act) egy 2700 oldalas törvénytervezet formájában. Itt az európai beszállítóknak elvileg komoly lehetőségeik lehetnének az útépítési, csatornázási, villamoshálózati, vagy a szélessávú gyors távközlési projektekben. Igen ám, de az új „Vásárolj Amerikait” rendelet értelmében a közbeszerzéseknél várhatóan sorozatosan előnybe fogják részesíteni a hazai beszállítókat.

Az amerikai kormányzat még normál időszakban is évente 600 milliárd dollárért vásárol be árukat. Az új „Buy American” rendelet értelmében az eddigi 55 százalékról fokozatosan 75 százalékra emelik az amerikai termékek részarányát a beszerzéseknél. 

Csakúgy, mint Trump, Biden is ősrégi, jórészt háborús időszakok törvényeit aktiválja újra. A „Vásárolj Amerikait” rendelet egy 1933-as törvényt élesztett újjá. Sőt, a Fehér Ház áprilisban egy „Made in America” igazgatónőt is kinevezett Celeste Drake korábbi lobbista személyében.

Jellemző, hogy a COVID-19 járvány kitörése óta Washington szigorúan szabályozza az orvosi eszközök kivitelét. Noha az USA az elmúlt időszakban hajlandónak mutatkozik arra, hogy 80 millió dózis vakcinát szállítson a fejlődő világnak, az oltóanyag-alkotórészeire, továbbá a kis palackokra és fecskendőkre is korlátozások állnak fenn. Ennek szabályozására Washington a 70 évvel ezelőtti, koreai háború időszakából származó törvényt (Defence Production Act, DPA) rángatott elő.

Kína célkeresztben

A remény, hogy az ázsiai nagyhatalom integrálható lesz a nyugati világrendbe, mára teljesen elpárolgott. A washingtoni politikai osztály dühösen és frusztráltan gondol vissza arra a 2001-es döntésre, amikor jóváhagyta Kína belépését a WTO-ba. Biden fenntartotta Trump konfrontatív kurzusát az országgal szemben, csupán a klímapolitikában lát lehetőséget az együttműködésre.

A Fehér Ház új ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping elnökkel. A Kína-ellenes ázsiai szövetségesek terén egyrészt a QUAD-ra épít, másrészt az ASEAN-nal való kapcsolat megerősítésére törekszik. Ez erőteljesen csípi Peking szemét, amelynek éppen a hétvégén adott hangot a kínai pártlap.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képest fest a pedagógusok helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Karantén helyett heti kétszer tesztelnek az izraeli iskolákban
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 13:42
A karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint az egészségügyben dolgozókat támadja az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 08:57
A miniszterelnök szerint a járvány elleni védekezést az ellenzéki pártok nem csak nálunk kritizálják a kormány munkáját. Magyar sajátosság, hogy az itteni baloldal nem csak a kormányt támadja Orbán Viktor szerint, hanem az egészségügyben dolgozókat is.
Makro / Külgazdaság Újabb európai ország van túl az újabb járványhullámon
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:28
Franciaországban február 2-tól kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Két oltás sem lesz elég a védettségi igazoláshoz
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 07:16
Csütörtök éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a védettségi igazolványokkal kapcsolatos rendelkezés módosítása, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Az oltatlanok teljesen elvesztik jogosultságukat.
Makro / Külgazdaság Súlyos fenyegetést kapott Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 06:28
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy bármiféle orosz behatolást Ukrajna területére az Egyesült Államok inváziónak fog tekinteni.
Makro / Külgazdaság Nem kell a pánik: nem döntötte be Európát az omikron
Wéber Balázs | 2022. január 21. 05:28
Bár az omikron soha nem látott csúcsokra lökte az új koronavírus-fertőzöttek számát sok európai országban, a kórházban kezeltek és az áldozatok száma stagnált vagy csak relatív kis mértékben emelkedett – derül ki körképünkből. A britek már túl is vannak a csúcson, és hamarosan feloldják a megmaradt korlátozásokat. Az óvatosság persze továbbra is ajánlott, ugyanakkor paradigmaváltás jöhet a válságkezelésben: a koronavírus a jövőben egy lehet a többi vírus közül.   
Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló