<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

 

Joe Biden amerikai elnök - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. A Fehér Ház ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping kínai elnökkel. Káncz Csaba jegyzete.

 

Nemrég volt fél éve, hogy Joe Biden elnök hatalomra lépett, ezért érdemes egy gyorselemzést készíteni eddigi teljesítményéről. A mézeshetek már a múlt ködébe vesznek és Biden hazai támogatottsága a kezdeti 55 százalékról mára 51,3 százalékra olvadt. A kormányzásával elégedetlenek részaránya még markánsabban növekedett: a kezdeti 35 százalékról a mostani 45 százalékra.

Joe Biden piaci alapon akarja bebiztosítani Amerika vezető szerepét (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)Joe Biden piaci alapon akarja bebiztosítani Amerika vezető szerepét (Fotó: MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)

Az elbizonytalanodás összefüggésben van a gyorsuló inflációval, a robbanásszerűen táguló vagyoni egyenlőtlenséggel, a milliós nagyságrendű munkanélküli állománnyal, a Delta mutáns gyors terjedésével és oltási ráta megrekedésével.

Ráadásul legalább hétmillió amerikait fenyeget az a veszély, hogy utcára – vagy jobb esetben hajléktalanszállóra – kerül, miután múlt szombaton éjfélkor lejárt a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett szövetségi kilakoltatási tilalom. A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még júniusban közölte, hogy nem hosszabbítja meg a szövetségi szintű tilalmat július 31. után, a legfelsőbb bíróság 5:4 arányban meghozott ítélete ezt csak eddig teszi lehetővé. A kongresszusnak volt lehetősége ezt felülírni, de nem tette meg.

De nézzük meg nagy vonalakban, hogy Biden első fél éve mit hozott a régi szövetséges EU és mit a stratégiai versenytárs Kína számára.

Mosolydiplomácia és protekcionizmus

Biden februári beszéde a Külügyminisztérium hivatalnokai előtt már arra utalt, hogy az amerikai stratégiai gondolkodást - a szövetségesekkel szemben is - még mindig fogva tartja a relatív előnyökre törekvés. Továbbra is az a megfontolás motiválja Washingtont, hogy politikai, gazdasági és egyéb kényszerítő eszközökkel és taktikákkal - általában a szürke zónás konfliktusokkal – büntesse az ellenfeleket és „fegyelmezze” a szövetségeseket világszerte.

Természetesen Washington és az európai hatalmak közötti párbeszéd hangulatát nem lehet egy lapon említeni a Trump korszak mérgezett és beszólogatós viszonyával. De Biden - elődjéhez hasonlóan – az USA gazdasági egyensúlytalanságainak korrekcióját protekcionista intézkedésekkel akarja orvosolni. Trump „Amerika Mindenekelőtt” szlogenjét Biden „Vásárolj Amerikait” szlogenje váltotta föl. Tudni kell, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya a múlt évben - 12 éves csúcsra ugorva - 915,8 milliárd dollárt ért el.

Washington továbbra is blokád alatt tartja a WTO-t és nem hajlandó oda bírókat kinevezni. Semmilyen komoly javaslata nincsen arra a Fehér Háznak, hogy a Trump-korszak alatt bevezetett büntetővámokat feloldják, többek között az acél- és alumínium árukra. Noha a légiipari Boeing-Airbus vitában enyhülés tapasztalható, ebben az általános helyzetben a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésének nincsen reális esélye. Különösen nagy a csalódottság Németországban, amely tavaly több, mint 100 milliárd dollár értékben exportált árukat az USA-ba.

Európa számára a következő nagy pofon még idén érkezik. A szenátus vasárnap hagyta jóvá a közel ezermilliárd dollárt kitevő infrastrukturális tervet (Infrastructure Investment and Jobs Act) egy 2700 oldalas törvénytervezet formájában. Itt az európai beszállítóknak elvileg komoly lehetőségeik lehetnének az útépítési, csatornázási, villamoshálózati, vagy a szélessávú gyors távközlési projektekben. Igen ám, de az új „Vásárolj Amerikait” rendelet értelmében a közbeszerzéseknél várhatóan sorozatosan előnybe fogják részesíteni a hazai beszállítókat.

Az amerikai kormányzat még normál időszakban is évente 600 milliárd dollárért vásárol be árukat. Az új „Buy American” rendelet értelmében az eddigi 55 százalékról fokozatosan 75 százalékra emelik az amerikai termékek részarányát a beszerzéseknél. 

Csakúgy, mint Trump, Biden is ősrégi, jórészt háborús időszakok törvényeit aktiválja újra. A „Vásárolj Amerikait” rendelet egy 1933-as törvényt élesztett újjá. Sőt, a Fehér Ház áprilisban egy „Made in America” igazgatónőt is kinevezett Celeste Drake korábbi lobbista személyében.

Jellemző, hogy a COVID-19 járvány kitörése óta Washington szigorúan szabályozza az orvosi eszközök kivitelét. Noha az USA az elmúlt időszakban hajlandónak mutatkozik arra, hogy 80 millió dózis vakcinát szállítson a fejlődő világnak, az oltóanyag-alkotórészeire, továbbá a kis palackokra és fecskendőkre is korlátozások állnak fenn. Ennek szabályozására Washington a 70 évvel ezelőtti, koreai háború időszakából származó törvényt (Defence Production Act, DPA) rángatott elő.

Kína célkeresztben

A remény, hogy az ázsiai nagyhatalom integrálható lesz a nyugati világrendbe, mára teljesen elpárolgott. A washingtoni politikai osztály dühösen és frusztráltan gondol vissza arra a 2001-es döntésre, amikor jóváhagyta Kína belépését a WTO-ba. Biden fenntartotta Trump konfrontatív kurzusát az országgal szemben, csupán a klímapolitikában lát lehetőséget az együttműködésre.

A Fehér Ház új ura nem siet összehozni egy csúcstalálkozót Hszi Csinping elnökkel. A Kína-ellenes ázsiai szövetségesek terén egyrészt a QUAD-ra épít, másrészt az ASEAN-nal való kapcsolat megerősítésére törekszik. Ez erőteljesen csípi Peking szemét, amelynek éppen a hétvégén adott hangot a kínai pártlap.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos