<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kiszivárgott az új német Kína-stratégia egyelőre titkos tervezete. Berlin egész régiókra – például Hszincsiangra vagy Hongkongra – importtilalmat vezethet be. Káncz Csaba jegyzete.

A német külügyminisztérium 2020 őszén hozta nyilvánosságra az ország első geopolitikai stratégiáját az Indo-csendes-óceáni térségre vonatkozóan. A 40 oldalas dokumentum révén Németország lett Franciaország után a második európai állam, amely hivatalos stratégiát tett közzé az egyre forrongóbb térséggel kapcsolatban. Berlin az új kurzus szerint „aktív hozzájárulást” ígért a régió nemzetközi politikai rendjének fenntartásához.

A német Zöldek már akkor kemény vonalat vittek Pekinggel szemben.  2020 májusában ők terjesztették be azt a törvénytervezetet, amely a német cégeket tevékenységük korlátozására kényszeríti az ujgurok által lakott Hszincsiang tartományban. Szintén emberjogi aggodalmakra hivatkozva a piacpárti FDP is bejelentette, hogy feladja támogatását az „Egy-Kína-elvhez”.

Most már a hatalom berkeiből

Nos, a Zöldek azóta hatalomra kerültek. Az Annalena Baerbock miniszter vezette szövetségi külügyminisztérium a Kína elleni hatalmi harc további eszkalációját készíti elő. Ezt támasztják alá az új német Kína-stratégia egyelőre titkos tervezetének kivonatai is, amelyeket a tekintélyes  Spiegel hetilap szellőztetett meg a héten.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (j) Olaf Scholz német kancellárt fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. november 4-én. MTI/AP/DPA pool/Kay NietfeldLi Ko-csiang kínai miniszterelnök (j) Olaf Scholz német kancellárt fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. november 4-én. MTI/AP/DPA pool/Kay Nietfeld

Eszerint a Külügyminisztérium olyan lépéseket sürget, amelyek hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságtól való függést hivatottak megakadályozni - valójában azonban a német ipar Kínával való üzleti volumenének csökkentését célozzák. Berlin tervbe vette azt a lehetőséget is, hogy egész régiókra – például Hszincsiangra vagy Hongkongra – importtilalmat vezessen be. A dokumentumtervezet ugyanakkor olyan lépéseket követel Tajvan felé, amelyek valószínűleg érintik Peking „vörös vonalait”.

A tervezet szerint a Kínában nagyobb üzlettel rendelkező cégeknek „rendszeres stresszteszteket kell végezniük”. "Német és európai [!] cégek külföldi befektetéseit a biztonság szempontjából kritikus területeken" is ellenőrizni kell, vagyis akár be is tilthatják.

A beruházások és az export állami garanciáinak eddig megszokott "mélyreható vizsgálatait" és egyértelmű korlátozását tervezik. Ezenkívül lehetővé kell tenni bizonyos kínai régiókból az import teljes leállítását - mégpedig akkor "ha az emberi jogok megsértésétől mentes ellátási láncokat más eszközökkel nem lehet biztosítani".

Ez magas számla lesz

Berlin számára nem kis kereskedelmi kockázattal jár az új, konfrontatívabb kurzus Peking irányába. Több német óriási cég számára már Kína a legnagyobb külföldi piac.  A BMW, a Daimler, az Infineon és az Adidas teljes forgalmuk ötödét Kínában bonyolítják, a Volkswagen esetében ez több, mint 40 százalék.

A kínai kommunista párt szócsöve már augusztusban, egy  szerkesztőségi állásfoglalásában figyelmeztetett: „Lehet, hogy kereskedelmi háború tör ki Kína és Európa között? A pártlap éles figyelmeztetést intéz Berlin irányába: „Az európai gazdaság, különösen a német gazdaság erősen külgazdaság-orientált, amit a gazdasági globalizáció általános trendje határoz meg. Ezt Európa megragadta, és így teljes mértékben kihasználta az előnyöket. Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit.”

Kész tényekkel szembesítve

Végül figyelemre méltó az a szerep, amelyet a Szövetségi Külügyminisztérium az EU-nak tulajdonít a jövőbeni kínai politikában. Az Európai Külügyi Szolgálat nemrégiben egy stratégiai dokumentumban követelte, hogy az Unió tagállamai – köztük Németország is – „tartózkodjanak az elszigetelt és koordinálatlan kezdeményezésektől” Kínával szemben, „amelyek gyengíthetik egységes pozíciónkat”.

Új kínai stratégiájával Berlin most ismét egy összehangolatlan egyéni erőfeszítést téve halad előre. A külügyminisztérium a dokumentumtervezetében csak azt ígéri, hogy még azelőtt felveszi a kapcsolatot az EU intézményeivel, mielőtt kiterjedtebb megállapodások születnének Pekinggel.

Azt is ígéri: "Továbbra is rendszeresen tájékoztatjuk az uniós partnereket a Kínával folytatott kétoldalú találkozóink eredményeiről". Közös megközelítésről azonban szó sincs. Németország ismét kész tény elé állítja az EU-t és további 26 tagállamát.

A német hadsereg az indo-csendes-óceáni térségben

Az elmúlt években felpörgött a Bundeswehr tevékenysége az indo-csendes-óceáni térségben. A német fegyveres erők regionális partnerekkel és NATO-szövetségesekkel közös gyakorlatokon vettek részt a tengeren és a levegőben.

A Bundeswehr azt tervezi, hogy 2023-ban ismét gyakorlatozik Ausztráliában. A tervek szerint a hadsereg egy különítménye részt vesz a Talisman Saberen, egy nagyszabású gyakorlaton, amelyet Ausztrália és az Egyesült Államok kétévente hív össze. Ennek célja a szövetségesek közötti, több területre kiterjedő műveletek végrehajtása.

A CFR figyelmeztet

Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) tavaly megjelentetett jelentése mindenesetre figyelmeztet arra, hogy Washington nem számíthat NATO szövetségeseinek segítségére egy esetleges katonai konfrontáció esetén Kínával.  A jelentés leszögezi, hogy egy amerikai-kínai háború esetén Japán esetleg nem csatlakozik a harchoz, tekintve belpolitikáját és alkotmányos korlátait. A dolgozat figyelmeztet, hogy amerikaiak milliói veszthetik életüket az emberiség történelmének első nukleáris összecsapásában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG