<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A válságokat nem Trump indította el, de saját külügyminisztériumának szétzilálása és egyoldalú képe a Közel-Keletről felgyorsította a negatív spirált. Irán azt a következtetést vonta le Trump észak-koreai diplomáciai bakugrásaiból, hogy Washington nem indít háborút egy atomhatalommal szemben. A jelenlegi amerikai vonalvezetés a térségben négy okra vezethető vissza.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Másfél éve lépett hivatalba Trump elnök és a kampányban tett optimista ígéretei ellenére a Közel-Kelet biztonságpolitikailag jóval rosszabb állapotban van, mint Obama idején. Növekvő politikai bizonytalanságot látunk Irakban és Jordániában, véres forrongást Gázában, patthelyzetet Katarban és egy katasztrófát Jemenben. Ezeket a válságokat nem a Fehér Ház jelenlegi ura indította el, de saját külügyminisztériumának szétzilálása és teljesen egyoldalú képe a Közel-Keletről felgyorsította a negatív spirált.

Atombomba kell!

Szemellenzős támogatása a szaúdi zsarnokok és az izraeli jobboldal számára elmélyítette a válságot Jemenben és a palesztin területeken. Az iráni nukleáris megállapodás egyoldalú felrúgása aláásta a reformista iráni kormány legitimitását, hátszelet adott a Forradalmi Gárda héjáinak és elvette a szabadságra vágyó iráni fiatalok millióinak reményét. Az elnök infantilis viselkedése saját szövetségeseivel a G7 csúcson pedig csak megerősítette a véleményt a térségben, hogy Trump politikai vonalvezetésére nem lehet építeni.

Teherán közben azt a következtetést vonta le Trump észak-koreai diplomáciai bakugrásaiból, hogy Washington nem indít háborút egy atomhatalommal szemben. Márpedig ez azt jelenti, hogy minél előbb ki kell fejleszteni a saját atombombát. Az amerikai elnök kétségbe vonta a nemzetközi közösség útitervét az iráni nukleáris fejlesztések felfüggesztéséről (JCPOA) és ezzel kiszabadította a szellemet, gyakorlatilag utat engedve a nukleáris fegyverkezési versenynek.

A Fehér Ház ura ráadásul nyakig merült a térség ideológiai, illetve vallási konfliktusaiba azzal, hogy egyértelműen az arab szunnita iszlámot képviselő csoportok mellé állt a siítákkal szemben. Mit sem törődik azon szunnita politikai foglyok ezreivel, akik a szaúdi, egyiptomi, vagy éppen a bahreini börtönökben sínylődnek. Teherán és a siíta milíciák Irakban, Libanonban és másutt ezt az egyoldalú hozzáállást pótlólagos inzultusnak tartják.

Amerikai konzervatívok is nyugtalankodnak

Káncz Csaba

A jelenlegi amerikai vonalvezetés a térségben négy okra vezethető vissza. Egyrészt Trump fő választási finanszírozóinak intim kapcsolatára a Netanjahu kormányzattal, másrészt a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman több száz milliárd dolláros amerikai fegyvervásárlásaira és befektetéseire, harmadrészt a francia és német szövetségesek üzleti érdekeltségeinek térségbeli kiszorítási kísérletére, negyedszer pedig az Irán-ellenes kormányzati héják (Bolton, Pompeo) megnyugtatására.

Trump feltétlen támogatása a szaúdi rezsim irányába mindenesetre már egyes amerikai konzervatív köröknél is leolvasztja a biztosítékokat. Különösen érvényes ez a három éve tartó jemeni vérzivatarra, ahol 22 millió ember - az ország lakosságának 75 százaléka - szorul humanitárius segítségre. Ennek ellenére Rijád a napokban elkezdte bombázni azt a kikötőt, amelyen keresztül a segélyek 80 százaléka érkezik Jemenbe. Gabriele vom Bruck, a londoni School of Oriental and African Studies kutatója szerint Washington igaztalanul állítja, hogy a huszi felkelők Jelemben iráni bábok. „A huszik önálló Jement akarnak látni, ez a fő mozgatórugójuk, nem akarnak szaúdi vagy amerikai ellenőrzés alatt működni és a szaúdiakat végképp nem akarják lecserélni az irániakra”.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos