4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A válságokat nem Trump indította el, de saját külügyminisztériumának szétzilálása és egyoldalú képe a Közel-Keletről felgyorsította a negatív spirált. Irán azt a következtetést vonta le Trump észak-koreai diplomáciai bakugrásaiból, hogy Washington nem indít háborút egy atomhatalommal szemben. A jelenlegi amerikai vonalvezetés a térségben négy okra vezethető vissza.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Másfél éve lépett hivatalba Trump elnök és a kampányban tett optimista ígéretei ellenére a Közel-Kelet biztonságpolitikailag jóval rosszabb állapotban van, mint Obama idején. Növekvő politikai bizonytalanságot látunk Irakban és Jordániában, véres forrongást Gázában, patthelyzetet Katarban és egy katasztrófát Jemenben. Ezeket a válságokat nem a Fehér Ház jelenlegi ura indította el, de saját külügyminisztériumának szétzilálása és teljesen egyoldalú képe a Közel-Keletről felgyorsította a negatív spirált.

Atombomba kell!

Szemellenzős támogatása a szaúdi zsarnokok és az izraeli jobboldal számára elmélyítette a válságot Jemenben és a palesztin területeken. Az iráni nukleáris megállapodás egyoldalú felrúgása aláásta a reformista iráni kormány legitimitását, hátszelet adott a Forradalmi Gárda héjáinak és elvette a szabadságra vágyó iráni fiatalok millióinak reményét. Az elnök infantilis viselkedése saját szövetségeseivel a G7 csúcson pedig csak megerősítette a véleményt a térségben, hogy Trump politikai vonalvezetésére nem lehet építeni.

Teherán közben azt a következtetést vonta le Trump észak-koreai diplomáciai bakugrásaiból, hogy Washington nem indít háborút egy atomhatalommal szemben. Márpedig ez azt jelenti, hogy minél előbb ki kell fejleszteni a saját atombombát. Az amerikai elnök kétségbe vonta a nemzetközi közösség útitervét az iráni nukleáris fejlesztések felfüggesztéséről (JCPOA) és ezzel kiszabadította a szellemet, gyakorlatilag utat engedve a nukleáris fegyverkezési versenynek.

A Fehér Ház ura ráadásul nyakig merült a térség ideológiai, illetve vallási konfliktusaiba azzal, hogy egyértelműen az arab szunnita iszlámot képviselő csoportok mellé állt a siítákkal szemben. Mit sem törődik azon szunnita politikai foglyok ezreivel, akik a szaúdi, egyiptomi, vagy éppen a bahreini börtönökben sínylődnek. Teherán és a siíta milíciák Irakban, Libanonban és másutt ezt az egyoldalú hozzáállást pótlólagos inzultusnak tartják.

Amerikai konzervatívok is nyugtalankodnak

Káncz Csaba

A jelenlegi amerikai vonalvezetés a térségben négy okra vezethető vissza. Egyrészt Trump fő választási finanszírozóinak intim kapcsolatára a Netanjahu kormányzattal, másrészt a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman több száz milliárd dolláros amerikai fegyvervásárlásaira és befektetéseire, harmadrészt a francia és német szövetségesek üzleti érdekeltségeinek térségbeli kiszorítási kísérletére, negyedszer pedig az Irán-ellenes kormányzati héják (Bolton, Pompeo) megnyugtatására.

Trump feltétlen támogatása a szaúdi rezsim irányába mindenesetre már egyes amerikai konzervatív köröknél is leolvasztja a biztosítékokat. Különösen érvényes ez a három éve tartó jemeni vérzivatarra, ahol 22 millió ember - az ország lakosságának 75 százaléka - szorul humanitárius segítségre. Ennek ellenére Rijád a napokban elkezdte bombázni azt a kikötőt, amelyen keresztül a segélyek 80 százaléka érkezik Jemenbe. Gabriele vom Bruck, a londoni School of Oriental and African Studies kutatója szerint Washington igaztalanul állítja, hogy a huszi felkelők Jelemben iráni bábok. „A huszik önálló Jement akarnak látni, ez a fő mozgatórugójuk, nem akarnak szaúdi vagy amerikai ellenőrzés alatt működni és a szaúdiakat végképp nem akarják lecserélni az irániakra”.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG