TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A forrófejű koronaherceg arról akarja meggyőzni Trump csapatát, hogy legyen „rugalmas” az urán-dúsítás kérdésében, amely lehetővé tenné nukleáris fegyver előállítását. A kérdés azért is rendkívül aktuális, mivel mind Trump, mind új külügyminisztere, a neokonzervatív Mike Pompeo az iráni nukleáris megállapodás májusi felrúgása mellett áll.
Donald Trump. (Kép forrása: EPA, Peter Folay)

A 32 éves Mohammed bin Salman (MBS) szaúdi koronaherceg, az ország de-facto vezetője tegnap kezdte meg kéthetes tárgyalásait az Egyesült Államokban. Órákkal ezelőtt ért véget az első és egyben legfontosabb programja, amelynek keretében Washingtonban Trumppal találkozott. A két fél megtárgyalta a véres jemeni polgárháborút – amelyet Rijád és Washington továbbra is fegyverekkel támogat -, az amerikai pozíciót a szaúdi-katari kapcsolatokban és Iránnal kapcsolatban a fegyver-fejlesztéseket, valamint a perzsa állammal szembeni szankciók esetleges visszavezetését. A koronaherceg útját beárnyékolja, hogy a világ legértékesebb vállalata, a Saudi Aramco olajóriás nyilvános részvénykibocsátására mégsem kerül sor idén.

Csábítaná a befektetőket

Mindkét országot meggondolatlan és indulatok által hajtott vezető irányítja. A forrófejű MBS három hete rúgta ki a szaúdi hadsereg vezető parancsnokait és mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül lapátra tette a vezérkari főnököt is. MBS ezzel másra fogta saját felelősségét a három éve zajló jemeni háború kirobbantásában, amely folyamatosan vérezteti ki a szaúdi költségvetést, hogy a jemeni nép tragédiáját már ne is említsük.

MBS több amerikai óriás-cég – Uber, Amazon, GE – vezetőivel is találkozik, hogy megerősítse saját reformer imázsát és befektetéseket csábítson az ambíciózus terveihez, különös tekintettel a „Vision 2030” névre keresztelt reformcsomagjához. Kellenének a külföldi befektetések, hiszen a 19 millió szaúdi polgár 60 százaléka 20 év alatti fiatal, növekvő munkanélküliséggel. A legtöbb munkát a 8.5 millió migráns dolgozó végzi el, akik többsége Dél-Kelet Ázsiából érkezik évekre és szolgai körülményeket biztosítanak számukra, de az utóbbi időben egyre kevesebb a munkalehetőség.

A fegyverek kérdése mindenekelőtt

Az amerikai fegyverexport közel fele az elmúlt öt évben a Közel-Keletre áramlott. Azon belül is Rijád óriási felvevőpiac, hiszen tavaly a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. A régió fegyver-importja az elmúlt évtizedben megkétszereződött és a világ teljes fegyverimportjának 32 százalékát szívja föl.

Káncz Csaba

A Trump-MBS tárgyalások egyik legfontosabb kérdése a nukleáris fegyverek témája volt. Rijád 16 atomerőművet akar építeni az elkövetkező 20-25 évben több, mint 80 milliárd dollár értékben. Rijád arról akarja meggyőzni tavaly november óta Trump csapatát, hogy legyen „rugalmas” az urán-dúsítás kérdésében, amely lehetővé tenné nukleáris fegyver előállítását abban az esetben, ha Irán ezt megteszi. Trump attól is tart, hogy Peking és Moszkva elhalássza a zsíros szaúdi üzletet, ha Amerika túl szigorú a nukleáris proliferáció ügyében.

A kérdés azért is rendkívül aktuális, mivel mind Trump, mind új külügyminisztere, a neokonzervatív Mike Pompeo az iráni nukleáris megállapodás (JCPOA) májusi felrúgása mellett áll. Ez Iránban természetesen a keményvonalasok megerősödéséhez vezetne, akik eredetileg sem támogatták a nemzetközi megállapodást az ország nukleáris programjáról. Nem kerülne ezek után sok időbe, hogy a perzsa állam nukleáris fegyvert állítson hadrendbe – az amerikai neokonzervatívoknak tehát újra érdemben sikerülne destabilizáni a Közel-Keletet.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél