<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A bevándorlás-ellenes svéd párt először előzte meg a kormányzó Szociáldemokratákat a közvéleménykutatásokban. Az 1950-es évek óta először a Svédországból átáramló szervezett bűnözői csoportok miatt Dánia határőrizetet vezetett be. Káncz Csaba jegyzete.
Gyertyák egy malmöi étterem előtt, ahol egy 15 éves fiatal életét vesztette egy lövöldözésben november 9-én. EPA/JOHAN NILSSON

Svédország történetében először fordult elő, hogy a 102 éves, jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Pártot a friss közvélemény-kutatásban megelőzte a bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus Svéd Demokraták (SD) pártja.  Az SD ezek szerint 24 százalékon áll, míg a Szociáldemokraták 22.2 százalékon.  Akárcsak számos más európai országban, az idén tavasszal megtartott általános választásokon a Szociáldemokraták 25 százalékos eredményükkel az elmúlt száz év leggyengébb választási szereplését produkálták.

Lena Rådström Baastad, a Szociáldemokraták főtitkára a friss közvélemény-kutatási eredményeket egyrészt a sorozatos – sőt fokozódó intenzitású – lövöldözéseknek és robbantásoknak tulajdonította, másrészt azon vitatott politikai kompromisszumoknak, amivel a választások után több hónapos huzakodás eredményeképpen végre kormányt lehetett alakítani.

Svéd fasiszta gyökerek

Az 1988-ban alapított SD első vezetője egy neonáci párttól (Nordic Realm) jött, egyik alapítója pedig a Waffen SS veteránja volt. A párt jelenlegi vezetője, Jimmie Åkesson korábban a muszlimok beáramlását hazájába úgy jellemezte, hogy az

a második világháború óta a legnagyobb külső fenyegetés.

A svédek többségét meglepte, az SD viszont ujjongott, amikor 2017-ben Trump elnök célkeresztbe vette országukat, kijelentve, hogy a bevándorlás és a növekvő bűnözés között közvetlen összefüggés van.

Az SD legvitatottabb álláspontja nem is a bevándorlás visszaszorításához kötődik, hanem a svéd EU-tagságról szóló népszavazáshoz.  A pártelnök szerint az EU „a korrupció egyetlen nagy hálózata”, és egyébként is nagyon keveset kap vissza Stockholm a befizetéseiből.

Ezzel az álláspontjával viszont a párt defenzívába került: egyrészt a többi párt a Brexit káoszát vágta a fejéhez, másrészt a közvéleménynek is csupán 27 százaléka szeretné hazáját az EU-n kívül látni.

Dánia besokallt

Az SD szárnyalásához hozzájárult, hogy Dánia nem bír a Svédországból átáramló – többségében muszlim szervezett bűnözői – csoportokkal, és miután dél-svédországi Malmöben a közelmúltban elszabadult a pokol a gyilkosságok és robbantások miatt, ezért a Koppenhágát Malmövel összekötő hídon határállomást állítottak fel.

Káncz Csaba

Dánia az 1950-es évek óta először kényszerült ezen lépések megtételére. A múlt kedden kezdődött, hat hónapig tartó ellenőrzés a Koppenhágát a svéd Malmö városával összekötő Oresund hídra, valamint kompkikötőkre vonatkozik.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: február óta 13 robbantás történt Koppenhágában. A hatóságok szerint a dán adóhivatalnál augusztus 6-án történt robbantást olyan bűnözők követték el, akik Svédországból léptek be Dánia területére – a hatóságok két svéd állampolgárt vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.  Ezenkívül Nick Haekkerup dán igazságügy-miniszter szerint rivális svéd bandák közötti leszámolás volt az a június 25-én történt kettős gyilkosság, amely során agyonlőttek két svéd állampolgárt Koppenhága külvárosi részén.

A 320 ezer lakosú Malmö Svédországnak a bűnözéstől legjobban fertőzött részéhez tartozik, tavaly a lakosság csaknem 30 százaléka jelentette, hogy valamilyen bűntett áldozata lett. Országosan 300 lövöldözés történt 45 halálos esettel, és 135 sebesüléssel.  Idén az első 10 hónapban 100 robbantásos esetet jelentettek Svédországban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG