5p

A katonai felajánlások növelhetik az esélyt egy valamikori újjáépítés kezdetéhez. A mindennapi élet fenntartásához azonban kevés euró vagy dollár érkezett.

Egy nagy zsák ígérettel térhetett haza az ukrán delegáció a múlt heti londoni nagyszabású újjáépítési konferenciáról: mintegy 60 milliárd dollárt ajánlottak fel az ott részvevő országok, (59 ország, köztük Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Németország, EU) üzleti és civil szervezetek. A pénz nagyobb része hitel, csak elenyésző a kézzelfogható pénz, márpedig Ukrajnában a napi kiadásokra (a közszféra fizetései, az állam fizikai üzemeltetése és a hitelkamatok) sürgősen kellene pénz. Arról nem is beszélve, hogy hetente folyamatosan felfelé kúszik a teljes infrastruktúra újjáépítésének becsült költsége, most 420 milliárd dollárnál tartanak.

Lerombolt egészségügyi intézmény a kelet-ukrajnai Dnyipróban. Ezt is le kell bontani és újból felépíteni. Fotó: EPA/DMYTRO FEDORIV
Lerombolt egészségügyi intézmény a kelet-ukrajnai Dnyipróban. Ezt is le kell bontani és újból felépíteni. Fotó: EPA/DMYTRO FEDORIV

Tavaly ősz óta a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is mozgósította forrásait, de ezek együttesen sem lépték túl a 20 milliárd dollárt. Az összeg háromnegyedét a valutalap adja egy négyéves program keretében. Denisz Smihal kormányfő a hét végén a közösségi platformokon megerősítette, hogy a Világbank 1,76 milliárd dolláros segélyt ad az azonnali szociális kiadásokra – erről az Ukrinform hírügynökség számolt be.

Jó hír, hogy a Világbank által legsürgősebbnek ítélt 14 milliárd dolláros kezdeti újjáépítési finanszírozás előteremtésében haladást sikerült elérni a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7), az Európai Unió és a globális pénzügyi szervezetek vállalásai révén. 

Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tőkeemelést kért a tagoktól összesen 3-5 milliárd euró erejéig. Az EBRD a várakozások szerint e tőkepótlás négyszeresét tudja majd mozgósítani társfinanszírozási forrásokból ukrajnai beruházásokra a következő években. Smihal szerint ez a bank 600 millió eurót ajánlott fel a Naftohaz, az Ukrenergo és az Ukrhidroenergo nevű energetikai cégeknek. Van egy másik kezdeményezése az EBRD-nek. Kétszázmillió euró hitelt folyósít az Ukrzaliznyitcja ukrán állami vasúttársaságnak az EU-ba irányuló vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére. Ennek felét 100 millió euró sürgősségi finanszírozásra szolgál, a másik 100 millió eurós rész működőtőke-támogatás formáját ölti.

Az Európai Bizottság a múlt héten 1,5 milliárd eurót utalt át a tavaly elfogadott 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag részleteként. De ez sem adomány, hanem csupán kölcsön. A pénz iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használható fel. Ursula von der Leyen, az EB elnöke egy négy évre szóló, 50 milliárd eurós programról is beszélt a londoni konferencián, ezt az összeget a 27 tagállam adná össze - nyilvánvalóan az egyes országok gazdaságával arányosan. Talán ősszel ismerhetjük meg ennek részleteit és az egyes országok által bevállalt terheket. 

Az ország működéséhez elengedhetetlen a kritikus fontosságú infrastruktúra (energiaszektor, közművek, hidak, építőipari alapanyaggyárak) visszaépítése. Annyit tudni jelenleg, hogy az EU fent említett hitelén kívül az Egyesült Államok 1,3 milliárd dollár értékű segítséget helyezett kilátásba ezen a téren. Korábban kilenc európai ország és Kanada hídépítési szakembereket és eszközöket ígért, ezek közül többen már dolgoznak is a harcok által jelenleg nem érintett területeken.

Németország 381 millió eurót ad aknamentesítésre, ehhez Svájc 20 millió eurót ígért még, ugyanez az ország 1,5 milliárd svájci frankot juttat egy nem konkretizált középtávú támogatási programra. Smihal örömmel közölte, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 840 millió eurós alapot hoz létre a vízművekben, a közlekedési infrastruktúrában keletkezett károk orvoslására, valamint a kíber biztonsági rendszer védelme érdekében.

Mi lesz az elkobzott orosz vagyonnal?

Továbbra is kérdéses mindemellett, hogy Ukrajna milyen gyorsan tudja értékesíteni az országban lefoglalt orosz vagyonelemeket, továbbá a külföldön - Kijev kérésére – zár alá vett vagy elkobzott vagyontárgyakat és üzleti érdekeltségeket. Az előbbiről már törvényt is hoztak Ukrajnában, de az utóbbinak lehetnek nemzetközi jogi akadályai is.

Tavasszal Varsóban is volt egy jelentős újjáépítési konferencia. Az főleg az építőiparra összpontosított, jelen volt több közép-európai ország is, kivéve Magyarország!!!. Az ukrán építőipari szakszövetség természetesen nagy küldöttséggel vett részt és ukrán kormánytagok is elmentek. Egyértelmű, hogy a vezető nyugati építőipari vállalkozások hatalmas, sok évig tartó üzleti lehetőségek kapujában állnak, még úgy is, hogy a kijevi kormány inkább a technológiai segítségre vágyik és ragaszkodik ahhoz, hogy a piacra lépő nyugati cégek kötelezően alkalmazzanak nagy számú ukrán vállalatot is.

A fizikai infrastruktúrát ért támadásokon kívül a rendkívül fontos mezőgazdaság is súlyos károkat szenvedett. A Kiev School of Economics (KSE) szerint idén áprilisig 8,7 milliárd dollárt tett ki a pusztítás. Leginkább a gépek és berendezések terén vannak nagy veszteségek, ezt közel ötmilliárd dollárra becsülik, összesen 110 ezer gép semmisült meg részben vagy teljesen. 

Mintegy négymillió tonna készterméket elloptak vagy megsemmisítettek az oroszok, ezek legalább 1,9 milliárd dollárt érnek. Ezen felül csaknem 8,5 millió tonna gabona és 3,3 millió tonna tárolókapacitás vált semmivé. Ezek újra előállítása legalább 1,4 milliárd dollárba kerül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG