5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.

A háború napi fejleményei szinte teljesen elfedik, hogy az ukrán vezetés egy másik fronton, a pénz gyűjtésén is teljesíteni akar. Kevés szó esik azokról a háttértárgyalásokról, amelyeken Ukrajna igyekszik minél több gyors pénzt besöpörni a nemzetközi pénzügyi világból. Az egyik ilyen kísérlet éppen ezen a héten zajlik Washingtonban, ahol a kijevi kormányfő és a pénzügyminiszter is látványos kalapozásba kezdett.

Az Ukrán Nemzeti Bank főépülete, előtérben az Európai Unió és Ukrajna zászlója. Az EU és az IMF is elvárja a pénzügyi rendszer átláthatóvá tételét és további liberalizálását
Az Ukrán Nemzeti Bank főépülete, előtérben az Európai Unió és Ukrajna zászlója. Az EU és az IMF is elvárja a pénzügyi rendszer átláthatóvá tételét és további liberalizálását
Fotó: Depositphotos

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap soros tavaszi értekezletén az ukrán költségvetés sürgős megsegítése volt a középpontban, azt szem előtt tartva, hogy Kijev hogyan teljesíti a dollármilliárdok átutalásának feltételeit, amit az úgynevezett Kiterjesztett Finanszírozási Alap (EFF) létrehozásakor rögzítettek egy szerződésben. Idén 5,4 milliárd dollár jut ebből az alapból az állami kiadásokra, ebből eddig 800 millió dollárt már átutaltak, miután nemrégen áttekintették a teljesítést, s azt megfelelőnek találták. A Világbank 2022 eleje óta 36 milliárd dollárt utalt át költségvetési célokra, további 6 milliárd dollárt pedig lekötött, ennek az átutalása idénre várható.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint a makrofinanciális stabilitás e dollárok nélkül megoldhatatlan lenne, ezért az ukrán kormány mindent megtesz, hogy eleget tegyen a kívánalmaknak. Mik is ezek? 

  • a közszféra létszámának karcsúsítása
  • a fiskális és monetáris politika kiszámíthatósága
  • a privatizáció folytatása
  • a kritikus infrastruktúra újjáépítése és fejlesztése
  • a bankrendszer további tisztítása
  • a szociális kiadások átstrukturálása

Marcsenko ismertette az idei költségvetés főbb számait, amelyek közül kiemelkednek a katonai kiadások a maguk 46 milliárd dollárjával, ez a teljes büdzsé kicsit több mint fele. Kijevben 4,6 százalékos gazdasági növekedést terveztek idénre, és mintegy 43,6 milliárd dolláros hiánnyal számolnak. A költségvetés bevételeit 1,8 billió ukrán hrivnyára, a kiadásokat pedig 3,4 billió hrivnyára tervezik (1 hrivnya=9,5 forint). A miniszter közvetve elismerte, hogy a nemzetközi pénzügyi partnerek gyors segítsége nélkül nem tudnák kifizetni a nyugdíjakat és más szociális pénzügyi kötelezettségeiknek sem tudnának eleget tenni.

Marcsenkot fogadta az Európai Bizottság szintén Washingtonban tartózkodó alelnöke, Valdis Dombrovskis is. A találkozón az ukrán politikus megköszönte, hogy az EU 2022 februárja óta 30 milliárd eurót adott kifejezetten költségvetési célokra. 

„Idén márciusban 4,5 milliárd eurót utaltak át Brüsszelből egy áthidaló finanszírozási csomag részeként. Áprilisban további 1,5 milliárd eurót várunk” – mondta.

Az amerikai főváros ugyancsak ezen a héten adott otthont az Amerikai-Ukrán Partnerségi Fórum nevű üzleti találkozónak. Ezen ott volt Denisz Smihal miniszterelnök és a kormány több tagja, köztük Marcsenko is. Nyilvánvalóvá tették, hogy további cégeket szeretnének bevonni az újjáépítésbe, különösen a védelmi iparban és az energetikai szektorban. Mások mellett eddig a Westinghouse jelezte, hogy egy kísérleti projektbe beszállna.

Smihal ugyanakkor kiterjesztené az amerikaiak jelenlétét az IT, az agrár, a logisztika és a kritikus nyersanyagok területére is. Azt nem tudni, hogy az amerikaiak ezekben a szektorokban milyen együttműködésre hajlandóak, például tovább mennek-e a technológiatranszfernél és vegyes vállalatokat hoznak-e létre speciális projektekre.

A kormányfő viszont elmondta, hogy az exportban lassan elérik a háború előtti volumeneket, főleg annak köszönhetően, hogy működik a gabonafolyosó a Fekete-tengeren és felélesztik a dunai kikötőket, de ehhez például jól jönne amerikai logisztikai segítség is. Kijev azzal tud gyorsítani a folyamatokon, hogy egyszerűsítette a szabályozásokat és eltörölte az engedélyeztetést.

"A nagybefektetők egyedi adókedvezményeket kaphatnak és a projektjeiket egyéb adminisztratív módon is segítjük"

- próbált udvarolni az amerikai partnereknek a kormányfő.

Az ukránok a tárgyalások alatt bejátszották Volodimir Zelenszkij elnök videóüzenetét, amiben az államfő elég sarkosan fogalmazott:

„Hatékony pénzügyi pajzsra van szükségünk Putyin ellen. Ehhez az is kell, hogy ne csak ígérgessék a befagyasztott orosz vagyon mobilizálását, hanem meg is tegyék. Nekünk már 2025-re kell terveznünk. Új gazdasági kapacitásokra van szükségünk. Már bebizonyítottuk, hogy a háború alatt is képesek vagyunk komplex reformokra és átalakításokra. Az újjáépítéshez szükséges pénzeken kívül exportbiztosításokra is gondolni kell, ezeket is várjuk az önök erre szakosodott ügynökségeitől.”

Smihal külön tárgyalt a Világbank elnökével, Ajay Bangával az ukrán energetikai rendszer átalakításáról, illetve aláírtak egy szándéknyilatkozatot a lakásépítés, valamint néhány alap infrastrukturális létesítmény finanszírozásáról.

Továbbra is nagy kérdés, hogy egyrészt milyen gyorsan folynak be a most beígért pénzek, másrészt lesz-e elegendő ember a programok végrehajtásához, ha közben a hadsereg mind több embert igényel az erősödő orosz nyomulás feltartóztatása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG