5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Üzletemberek tömegei rohamozzák Kubát, befektetési lehetőségek iránt érdeklődve, de az országban még inkább a szürke, mint a fehér gazdaság jellemző. A kubai vezetés nemcsak Amerikával békül, de az oroszokkal is üzleteket köt, nem is kicsiket. A kompforgalom megindulhat, de még nem tudni, kiket szállítanak, a turizmus embargós tilalma elvileg érvényben maradt.
Varadero, az egyik leghíresebb beach (Fotó: Wikimedia Commons)

Magyarországra Ady Endre óta gyakran mondják, hogy „komp-ország”, mivel a történelem során hol a nyugati civilizációhoz, hol pedig a Kelethez közeledett. Ám úgy tűnik, erre a szerepre más is pályázik, például most Kuba. Tavaly év végén nagy feltűnést keltett, hogy az USA és Kuba mintegy öt évtizednyi hidegháború után a kapcsolatainak fokozatos normalizálása mellett döntött.

Ennek a soklépcsős folyamatnak új foka következett el a héten, amikor az amerikai hatóságok több mint fél évszázad óta először engedélyezték mintegy tucatnyi hajózási társaság számára, hogy kompjáratokat indítsanak Kubába. (A Havanna-Miami távolság mintegy 367 kilométer, de a két országot elválasztó tengerszoros legkeskenyebb pontján csak 150 kilométeres).

Ötven évig nem volt járat

Az AFP jelentése szerint ehhez azonban még a kubai hatóságok engedélyére is szükség lesz. A kompok szimbolikus jelentőséggel is bírnak, a forradalom előtt hatalmas forgalmuk volt.

Az USA 1962, a híres embargó óta tiltja állampolgárainak a Kubába menő turizmust, bár ezt egyesek kikerülték úgy, hogy Kanadán vagy Mexikón, esetleg valamelyik karib-tengeri szigeten keresztül utaztak. A nemzetközi sajtóban már azt találgatják, hogy fogja bírni a kubai turisztikai infrastruktúra az amerikai turisták rohamát az eddiginél jóval nagyobb forgalmat.

Komp turisták nélkül

Ám az első kompok még valószínűleg nem jenki turistákkal lesznek tele, az USA ugyanis hivatalosan nem oldotta fel a turizmustilalmat – hívja fel rá a figyelmet a The Guardian. Bár eddig is számos indokkal lehetett Kubába utazni, családlátogatásra, üzleti útra, vallási vagy oktatási célokkal, ráadásul ezek igazolását sem vették nagyon komolyan. Viszont ha valakire rábizonyították az embargó megszegését, több tízezer dolláros büntetést kaphatott.

Nevezz csak CUC-nak!

Kubában jelenleg kettős pénzrendszer működik, amelynek felszámolását, a nemzeti deviza lebegtetését, liberalizációját már célul tűzte ki a vezetés. Sőt, 1994 előtt ötféle pénzt használtak. Cikkünk itt: >>>>>>>

A szabályozás tehát inkább egyelőre a szürkezónába tartozik, és így van ez sok más területen is. Sok vállalkozás és bank áll ugrásra készen a kubai megjelenésre várva, ám nem akarnak ingoványos jogi területre tévedni, így inkább kivárnak. A 2013-as adatok szerint több mint félmillió amerikai látogatott Kubába, nagyrészt rokonok, és további ötvenezerre becsülik azok számát, akik kerülő úton, harmadik országokon keresztül érkeztek. Kuba gazdaságában egyre nagyobb szerepet játszik a turizmus. Utazási irodák jelzései szerint az érdeklődés máris óriási az amerikaiak részéről.

Putyinnal jobban kvaterkáznak?

Ám úgy tűnik, amerikai enyhülés ide vagy oda, Kuba régi szövetségesével, Oroszországgal sem szeretne szakítani, sőt ellenkezőleg. Raúl Castro államfő már a hét derekán Moszkvába érkezett a szombati grandiózus Győzelem napi ünnepségek apropóján, amelyekre Vlagyimir Putyin elnök hívta meg. Saját nyilatkozatai szerint is azért, hogy „megerősítse a két ország közötti stratégiai szövetséget gazdasági síkon” – írja az EFE hírügynökség. Tegnap találkozott Putyin elnökkel is.

Oroszok Kuba egén

A találkozók nem csupán formálisak. A két ország között konkrét projektek vannak napirenden, méghozzá nagyok. Így két vízi erőmű felújítása 1,2 milliárd euróért, egy tengeri kikötő és egy fémipari-kohászati kombinát modernizálása. A turizmus fejlődéséhez nagy szükség lenne további infrastruktúrára, egy új havannai repülőtér kiépítéséről is folynak tárgyalások. „Az oroszok ismét megjelennek Kuba egén” – írja egy kubai internetes portál. Az új reptér leváltaná a régit.

Eközben az amerikaiak Kuba utcáin jelentek meg. A latin-amerikai ügyekben hagyományosan nagyon jól tájékozott spanyol El País beszámolt róla, hogy üzletemberek garmadája lepi el Havannát, és vizsgálja, hogyan tudna bizniszt csinálni a kubai nyitásból. Köztük volt például Andrew Cuomo is, New York kormányzója. De az egész világról jönnek – teszik hozzá. Most nyitott nagykövetséget a szigetországban például a Salamon-szigetek és az Arab Emirátusok.

Szűz ország mesés hozamkilátásokkal

Mások az ingatlanszektor iránt érdeklődnek, sok külföldön élő kubai főleg, akik újra honosítani igyekeznek magukat, hogy vásárolhassanak. Azt remélik, hogy amikor a jelenleginél húszszor több turista lesz az országban, az ingatlanárak is sokszorosukra fognak felmenni. „Ez egy szűz ország” – mondja egy Rómában élő kubai.

Amerika bordélya és kaszinója…?

A kubai forradalom annak idején hazafias, nemzeti jellegű volt, a kubaiak megelégelték, hogy országuk csak az amerikaiak szórakoztatóközpontjaként szolgált, miközben sokan nyomorogtak. Az országban az üdülőhelyeken virágzott a prostitúció, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés.

Bár névleg független állam volt, a legtöbb dolog az amerikai érdekek szerint történt, rengeteg minden amerikai tulajdonban volt. Nem tudni, honnét származik a mondás, de az internet dugig van olyan idézetekkel, melyek szerint Kuba 1959-ig, a forradalom győzelméig az USA bordélyháza volt.

A forradalom győzelme után viszont Fidel Castro újdonsült elnökként először még az USA-ba utazott, és nyugtatni próbálta a világ közvéleményét: "Tudom, hogy a világ mit gondol rólunk, hogy kommunisták vagyunk és természetesen én már világosan, nagyon világosan megmondtam, hogy nem vagyunk kommunisták." Később azonban az USA-val való kapcsolatok megromlása után mégis a Szovjetunió és a kommunizmus felé fordult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG