4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.

Az elmúlt két évben egymást érték az olyan közvélemény-kutatások, amelyek azt taglalták, hogy az amerikaiak egyre inkább kiábrándulnak a Biden-adminisztrációból, ráadásul nyugtalanok a gazdasági helyzet miatt, és fiatalabb politikai vezetőkre vágynak – kezdi cikkét a New York Times.

Mindez tehát arra utalna, hogy amikor eljön a voksolás ideje, ez az elégedetlenség megjelenik az eredményeken is: nos, ez nem így történt, sőt, a demokratáknak az elmúlt időszak rendkívüli választásai egyáltalán nem adtak okot panaszra. A Demokrata Törvényhozási Kampánybizottság (D.L.C.C.) jelentése szerint a párt jelöltjei az állami törvényhozási tisztségekért tartott rendkívüli választásokon 27-ből 21 esetben felül tudták múlni Joe Biden eredményét.

A demokraták állami törvényhozási választásokért felelős kampányszervének tanulmánya szerint ezek az eredmények, nem elfelejtve azt, hogy Wisconsinban a párthoz köthető legfelsőbb bírósági jelölt 11 ponttal tudott győzni, valamint azt, hogy egy olyan ohiói népszavazáson, amely lényegében a terhességmegszakítás törvényellenességéről szólt, szintén alulmaradt az abortuszellenes álláspont; mind ellentétes tendenciát mutat azzal, hogy Biden mennyire népszerűtlen az újraválasztási kampány előtt.

Felemás helyzetben a demokraták és Joe Biden. Fotó: EPA/Oliver Contreras
Felemás helyzetben a demokraták és Joe Biden. Fotó: EPA/Oliver Contreras

Kellemes a környezet

Mit mutatnak tehát az eredmények? Leginkább azt, hogy a Demokrata Párt számára jelenleg rendkívül kedvező a politikai légkör, mindez elsősorban az amerikai abortusz-ügyekben jogalkotási precedensként használt Roe kontra Wade perben született döntés érvénytelenítésének köszönhető továbbra is, hiszen az abortuszhoz való jog megvonása szövetségi szinten rengeteg nőt, és a fiatalabb generáció képviselőinek többségét is felháborította, és a hagyományosan választáspárti demokraták táborába sorolta őket.

A D.L.C.C ideiglenes elnöke, Heather Williams szerint a Roe kontra Wade ítéletének érvénytelenítése alapvetően rengette meg az emberek gondolkodását olyan dolgokról, amelyeket addig adottnak véltek. Hozzátette, a választók felismerik, mi a tétje a választásoknak.

Arra pedig, hogy egy megosztó, nemzeti szintű ügy mentén sikerül tematizálni a közéletet a választásokra, rendkívül sikeresen, korábban is volt példa: a republikánus Scott Brown például még 2010-ben úgy tudott nyerni a demokrata fellegvár Massachusetts államban, hogy sikeresen kampányolt az Obama-kormány által tervezett egészségügyi reform ellen.

A demokraták kezében tehát ott az adu, hiszen az abortuszjog támogatottsága rendkívül magas Amerikában a társadalom egészében (legalább 61 százalék), így ez a kérdés nemcsak saját szavazótáboruk, hanem a mérsékeltebb republikánusok megmozgatására is elég lehet.

Még korán van kihirdetni a 2024-es végeredményt

Bizakodni lehet, de előre inni a medve bőrére nem érdemes – talán így lehet a legjobban megfogalmazni a demokraták helyzetét jelenleg, hiszen a rendkívüli választásokon messze nem lehet olyan mennyiségű szavazószámmal kalkulálni, mint szövetségi szinten: egy hete New Hampshire állam képviselőházi választásán például kevesebb mint 2800 voksot adtak le.

A szakértők így arra figyelmeztetnek, hogy ezek a választások leginkább azt mutatják meg, hogy melyik oldalnak sikerült jobban a mozgósítás, hiszen a szavazók a kisebb döntések esetében nagyobb számban jelentek meg.

Nyertek már hasonló helyzetből

Összességében tehát úgy tűnik, hogy szakadék alakult ki a demokrata szavazók és Joe Biden népszerűsége között, a feladat tehát most ennek áthidalása, akár az abortuszkérdés 2024-es kampánytémává tételével, akár az öregedő, és a fiatalok számára sokszor szenilis nagypapának tűnő jelenlegi elnök gatyába rázásával.

Újraválasztást nyerni népszerűtlen elnökként egyáltalán nem lehetetlen: a nagy demokrata előd Barack Obama elégedettségi rátája 2011 nyarán ugyanazon a 43-44 százalékon mozgott, mint Bidené 2023-ban.

(New York Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG