<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Felértékelte az ország szerepét az energiaválság, de demokrácia terén még lenne mit tanulnia az országnak.

Parlamenti választás kezdődött vasárnap Türkmenisztánban, a szavazólapokon nem szerepelnek ellenzéki jelöltek.

A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kell megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. Több helyütt helyhatósági választásokat is tartanak.

A türkmén választási bizottság szerint a szavazás első négy órájában már a jogosultak több mint 47 százaléka leadta voksát.

 Sadir Japarov kirgiz, Vlagyimir Putyin orosz, Kasszim-Jomart Tokajev kazah, Shavkat Mirzijojev üzbég, Emomali Rahmon tadzsik és Serdar Berdimukhamedov türkmén elnök egy 2022-es találkozón. Fotó: EPA/VALERIY SHARIFULIN / KREMLIN/SPUTNIK
Sadir Japarov kirgiz, Vlagyimir Putyin orosz, Kasszim-Jomart Tokajev kazah, Shavkat Mirzijojev üzbég, Emomali Rahmon tadzsik és Serdar Berdimukhamedov türkmén elnök egy 2022-es találkozón. Fotó: EPA/VALERIY SHARIFULIN / KREMLIN/SPUTNIK

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik voksolást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek. A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Berdimuhamedow tavaly márciusban adta át a hatalmat fiának, Serdar Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben. Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a "türkmén nép legfőbb vezetőjének" nevezték ki.

Az ország vezetése rendszeresen bizonygatja, hogy Türkmenisztán demokratikus berendezkedésű, amit Gurbanguly Berdimuhamedow szerint az is fémjelez például, hogy a lakosság aktívan részt vesz a választási folyamatban. Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt "a demokratikus alapelvekkel, a helyi törvényekkel és a nemzetközi joggal összhangban" bonyolítják le.

Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.

Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG