5p

A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.

A Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK) ismertette Magyarország 2024. évi finanszírozási tervét, amely szerint a hatályos 2024-es költségvetési törvény alapján a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 2 515 milliárd forint.

A célkitűzések között szerepel többek között az intézményi államkötvény-sorozatok számának csökkentése; 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír sorozat bevezetése, illetve a Magyar Állampapír Plusz átárazása; devizakötvény-kibocsátások; 500 milliárd forintos csereaukciós program; a forint zöldkötvény kibocsátások folytatása.

A költségvetés 2024. évi nettó finanszírozási igénye 2 515 milliárd forint, amelyet 2 643 milliárd forint nettó kibocsátás finanszíroz. A finanszírozási igényt meghaladó nettó finanszírozás a likviditási tartalékokat növeli. A forint lakossági állampapírok 1 528 milliárd forint értékben fedezik a nettó finanszírozási igényt, míg a nettó deviza-finanszírozás 987 milliárd forint értékben járul hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

2024-ben 10 273 milliárd forint összegű bruttó kibocsátás és hitelfelvétel várható a csereaukciókat is figyelembe véve, szemben a 13 358 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves átlagos bruttó államadósság-kibocsátási volumennel.

2024-ben az államadósság szerkezetére vonatkozó benchmark mutatók értékei nem változnak.

Cél a szélesebb befektetői bázis

A Zöld Kötvény Keretprogram 2023. júliusi megújításának bázisán az ÁKK fenntartható pénzügyi stratégiai célja 2024-ben a befektetői bázis szélesítése, a nemzetközi piaci jelenlét biztosítása és erősítése a zöld kötvény kibocsátások folytatásával, továbbá - a piaci körülményektől függően, illetve legjobb piaci gyakorlatok figyelembe vételével - új kötvényinstrumentumok kibocsátásának vizsgálata.

A közlés szerint az ÁKK stratégiai célja az államadósság kamatköltségeinek hosszútávú minimalizálása a kockázatok figyelembe vételével, valamint a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében az ÁKK 2024-ben nettó negatív intézményi forintkötvény kibocsátási volumennel tervez, átlagosan közel 7 éves futamidővel.

A 2025-26-os intézményi lejárati csúcsok mérséklésének céljából 2024-ben 500 milliárd forintos csereaukciós program szerepel a tervben. Tervben van az intézményi államkötvény-sorozatok számának lehetőség szerinti csökkentése, illetve a kereslethez rugalmasabban igazodó DKJ piac kialakítása és fenntartása a piaci likviditás javítása érdekében.

Az elmúlt évhez hasonlóan kevesebb változó kamatozású forintkötvény kibocsátást tervez az ÁKK. Az 1 872 milliárd forintos aukciós forintkötvény-kibocsátási terv jelentősen alacsonyabb a 2023-ban a tervek szerint megvalósuló 3 138 milliárd forintnál. 2023-ban sikeresen megújult Magyarország Zöld Kötvény Keretprogramja, amely keretén belül a forint zöldkötvény-piacon összesen 80 milliárd forintos volumenű kibocsátással tervez az ÁKK

Lakossági állampapír-finanszírozás

Az ÁKK célja 2024-ben a GDP 2 százalékának megfelelő nettó finanszírozás a háztartások állampapír

befektetései által, amely kismértékben haladja meg a 2024-ben a lakosság részére kifizetendő kamatkiadást. A 2023-ra bevezetett a lakossági arányra vonatkozó 20-25 százalékos államadósság-arányos benchmark sáv változatlanul érvényben marad 2024-ben.

A Lakossági Állampapír Stratégiával összhangban az ÁKK célja, az értékpapírszámlával rendelkező, aktív ügyfelek számának és a digitális értékesítési csatornák részarányának növelése, többek között a Magyar Államkincstár által 2023. decembertől biztosított, egyszerűsített számlanyitási lehetőségen keresztül is.

A termékszerkezet átalakításának további folytatása a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír sorozat bevezetésével 2024. januártól, illetve a Magyar Állampapír Plusz piaci átárazása 2024. júniustól és az Egyéves Magyar Állampapír megszűntetése.

Újraszabják a szabályokat. Fotó: MTI
Újraszabják a szabályokat. Fotó: MTI

A vagyoni koncentráció mérséklése végett 2023. január 1-jétől kezdődően a forgalmazókra nézve értékesítési korlát került bevezetésre. Az értékesítési korlát bevezetése hatására a 100 millió forint feletti lakossági állampapír állománnyal rendelkező ügyfelek aránya a 2022. december végi 21,2 százalékról 18,7 százalékra csökkent 2023. október végére a teljes lakossági állampapír állományon belül.

A vagyoni koncentráció okozta kockázat további mérséklése érdekében az értékesítési korlátot az ÁKK a továbbiakban is aktívan tervezi használni minden lakossági állampapírnál.

Devizafinanszírozás

A devizaadósság arányára vonatkozó 30 százalékos felső korlát 2024-ben is változatlanul érvényben marad. 2024 első felében legfeljebb 2 milliárd dollár volumenű nemzetközi devizakötvény-, illetve benchmark méretű zöld eurókötvény kibocsátást tervez az ÁKK kedvező piaci körülmények esetén. A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan devizaprojekt-hitelfelvétel (például EIB, CEB, stb.), illetve körülményektől függően az adósságkezelés céljait elősegítő egyéb devizafinanszírozás (pl. zártkörű kibocsátás, ECP) 2024-ben is elképzelhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG