<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Újabb települések felszabadítását jelentette be Volodimir Zelenszkij, Herszon orosz kormányzója szerint ez nem visszavonulás, hanem csak "taktikai átcsoportosítás". A cehek további fegyvereket adnak, az USA segíthet az Északi Áramlat felrobbantásához kapcsolódó nyomozásban. Összefoglaló.

  • Az ukrán erők keleten és délen is nyomulnak előre, mindkét fronton visszavonulásra kényszerítve az orosz csapatokat. Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt héten jelentős és gyors előrenyomulást hajtott végre az orosz erőkkel szemben, és több tucat várost foglalt vissza az Oroszország által elcsatoltnak nyilvánított déli és keleti régiókban. Zelenszkij egy szerda esti beszédében megerősítette Novovoszkreszenszke, Novohrihorivka és Petropavlivka falvak visszafoglalását, mondván, hogy a településeket "felszabadították az ál-népszavazás alól és stabilizálták".
  • Herszon régió Moszkva által kinevezett kormányzója, Kirill Sztremousov szerint Oroszország visszavonulása taktikai "átcsoportosítás" volt, hogy "megtorló csapást mérhessenek". Az orosz visszavonulás mértékét egyelőre nem tudják megállapítani a szakértők.
  • A Hromadszke hírportál beszámolója szerint a nemrég orosz megszállás alól felszabadított Donyeck megyei Liman városban több mint ötven sírt találtak civil holttestekkel. Nem azonosítottak mindenkit, akit eltemettek, több síron szám van az elhunyt neve helyett. A hírportál hozzátette, hogy számos halott orosz katona holttestét hagyták hátra temetetlenül a városban. Az utcákon heverő tetemekről és a sírokról fotókat is közzétett a hírportál.
  • Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője hamarosan Kijevbe érkezik, hogy az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról tárgyaljon. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis elrendelte, hogy az orosz kormány vegye át az irányítást Európa legnagyobb atomerőműve felett, és vegye azt "szövetségi tulajdonba". Grossi várhatóan a következő napokban Moszkvába is ellátogat, hogy az erőmű biztonságáról tárgyaljon - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.
  • Jana Cernochová cseh védelmi miniszter bejelentette, hogy újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának - számolt be a Jveropejszka Pravda hírportál a cseh Novinky hírportálra hivatkozva. A tárcavezető tájékoztatása szerint az új segélycsomagban nehézfegyverek is szerepelnek, de Csehország biztonsági okokból nem közöl részleteket. Megjegyezte, hogy a katonai felszerelés exportja Ukrajnába 2022-ben meghaladta az 1,9 milliárd eurót, Prága Kijevnek nyújtott támogatása pedig összesen 4,2 milliárd eurót tett ki.
  • Két, az ügyet jól ismerő forrás szerint az Egyesült Államok fontolgatja, hogy felajánlja legfejlettebb víz alatti hangelemző technológiájának használatát az Északi Áramlat gázvezetékek szabotázsának idejéből származó hangfelvételek elemzésére - írja a CNN. A Svédország és Dánia által rendelkezésre bocsátott szonárjelzések amerikai feldolgozása lendületet adhatna a vizsgálatoknak, mivel részletesebb képet adhatna arról, hogy mi zajlott a térségben a gázvezeték-robbanások idején és mi okozta azokat - mondták a források. Bár számos ország rendelkezik a víz alatti hangok feldolgozására alkalmas képességgel, a források szerint az Egyesült Államok rendelkezik a legfejlettebb rendszerrel.
  • Az Egyesült Államok hírszerző szervei úgy vélik, hogy az ukrán kormány bizonyos tagjai engedélyezték az augusztusi, Moszkva melletti autóbombás merényletet, amelyben meghalt Darja Dugina, egy ismert orosz nacionalista lánya - írja a The New York Times. Az Egyesült Államok nem vett részt a támadásban, nem volt előzetes tudomása róla, és utólag emiatt "elmarasztalta" az ukrán tisztviselőket - írta a The New York Times, hozzátéve, hogy az USA ellenezte volna a gyilkosságot, ha tudott volna a tervről.

(The Guardian, CNN, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG