<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Kinek van ideje és pénze követni az újabban gyakran változó konyhai lakberendezési trendeket?

A lakás eme fontos helyiségét nem gyakori stílusváltásra tervezzük, hanem minimum 10 évre, persze akkor, ha éppen nem veszünk új otthont, építettünk házat, vagy állunk felújítás előtt. Akik a fészekrakás előtti boldog állapotban leledzenek, van rá pénzük és kedvelik az újdonságokat, azoknak különösen érdemes figyelni az aktuális divatra.

Hajdanán szinte adottak voltak a konyhák: a falvakban sokszor örökölték a fiatalok a nagyszülőktől a házat a kredenccel együtt, a nagyvárosokban pedig a panelekbe eleve be voltak építve a bútorok, és a csempe színéről sem folyhatott vita.

A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el. Fotó: Depositphotos
A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el. Fotó: Depositphotos

Milliókba kerülhet az otthon szíve, lelke

 A konzervatívabb, hagyománytisztelő réteg szerint ma is akkor lesz e helyiség berendezése harmonikus, ha egyezik a lakás stílusával, nem zavaróan kiabáló, és jól érezzük magunkat benne. Ezzel persze nem vitatkozik senki, ám az új koncepciók ennél sokkal rafináltabbak, nem mellesleg, a megvalósításuk sem olcsó.

Ami az árakat illeti, nehéz az összehasonlítás, akár a két évvel ezelőttihez is, mindenesetre, aki mondjuk 10 év után újjá akarja varázsolni a konyháját, milliós tételekben számoljon.,

A március elejei Konyhakiállítás előzetese hosszan sorolja az újdonságokat, aztán lehet dönteni, kinek éppen melyik tetszik. Abban mindnyájan egyetérthetünk, hogy a konyha az otthon szíve és lelke, egy olyan helyiség, ahol ízek, élmények és érzelmek születnek.

Keverni a követ, a festett és natúrfát

Ezt a hívogató atmoszférát újabban vörös tónusokkal hangsúlyozzák. E szín árnyalatai képesek az érzelmek talán legszélesebb skáláját előidézni bennünk: közvetíthetnek szeretetet, szenvedélyt, merészséget, erőt, melegséget, inspirációt is. Ha igazán drámai, markáns hatást szeretnél elérni, egy vörös szekrénnyel vagy fronttal biztosan sikerülni fog. Elvégre ma már szükségtelen mindennek fehérnek lenni, nem orvosi műtőben vagyunk.

A biztonságos, hagyományos anyagpárosításoknak is búcsút inthetünk, az eklektikus kombinációk uralkodnak. Divatossá vált a burkolatokon belüli keveredés, a többféle kő, vagy a festett és natúr fafelületek társítása. A tégla a csempe burkolatokkal, a különböző fémek és a természetes kövek a gyönyörű fa erezetekkel szintén jól mutathatnak együtt, izgalmas, nem mindennapi karaktert kölcsönöznek.

A különleges növények feldobják a teret

Az előbb vörösekről szóltunk, ám nagy divat a zöld márvány és általában a kövek használata, amely természetes, kortalan luxust, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat sugároz. E szín tengernyi árnyalatával és textúrájával találkozhatunk a modern otthonokban, a mentába hajló tónusoktól a sötét smaragd és méregzöldig.

Ha már a zöldnél tartunk, a konyhánk szépségét nagyban emeli – és divatossá teheti – egy-két különleges növény. Ne a megszokott hagyományos magyar szobanövényekre gondoljunk, és főleg ne futtassuk fel a drága design bútorra, mert ezzel inkább retro hatást érünk el, ami például nem illik az elegáns fémfelületekhez.

Egy-egy különleges szobanövény feldobhatja az egész enteriőrt. Előtte tudjuk meg, hogy nem mérgezők-e a levelei - mert némelyiknek erősen - ahol kisgyerek van, erre is figyelni kell. Country stílushoz különösen jól illenek a mutatós fűszernövények, amelyek nemcsak díszként  funkcionálnak.

Márvánnyal, rézzel, arannyal párosítva

Még mindig színek: hízelgőek a világos rózsaszín és a pasztell tónusok, amelyek sokféle  stílus ba beilleszthetők. Míg régen a rózsaszín a baba- vagy lányszobák kedvenc árnyalata volt, ma jól mutat egy klasszikus vagy country stílusú térben, de akár a skandináv puritán világhoz is illik. A lakberendezők szerint fával párosítva bensőséges hatást érhetünk el általuk, kövekkel, márvánnyal, arany vagy réz kiegészítőkkel kombinálva kifinomult atmoszférát érhetünk el,  de fiatalos, bohém térbe is kiválóan illenek.

A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Ezek szigorúságát természetes kövekkel, szép fafelületekkel, organikus, lágy formákkal lehet lágyítani.

A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Fotó: Depositphotos
A monokróm konyhákat a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. Fotó: Depositphotos

Falikarok és nyitott polcok

Míg Amerikában és Nyugat-Európában nagy divat a nyitott polc, nálunk annyira nem terjedt el, talán mert nem praktikus, hiszen ahol gyakran és sokat főznek, sütnek, - és nemcsak melegítenek a mikróban, vagy házhoz rendelnek ételt  - ott a zsíros pára hamar felszáll, lerakódik, és a porral egyesülve ráragad a tárgyakra, emiatt azokat gyakrabban kell elmosni.

Ennek ellenére azt tanácsolják a szakemberek, hogy helyezzük el kedvenc kerámia, üveg vagy porcelán tárgyainkat jól látható helyen, és emeljük ki természetes fénnyel.

Eddig falikarokat főleg a szobákban használtunk, de a konyha - bár továbbra is a sütés-főzés központja - szerepe átalakult és kibővült az évek során  Megváltoztak a funkciók: sokszor itt írja a gyerek a leckét, van, amikor e helyiség home office-szá lép elő, a laptop a konyhapulton van a kezünk ügyében, a középső polcon meg a tévé – olyannyira, hogy a mozgatható, állítható és látványos falikarok ide is betüremkedtek

Gondoljon egy színre!

Ami az anyagokat illeti, divat a bordázott üveg, amely megjelenhet a felsőszekrények frontjaként, kiegészítőkben, sőt, akár nagyobb felületeken is, például egy kamrát rejtő tolóajtón.

A szálcsiszolt rozsdamentes acél konyhák önmagukban gyakran rideg benyomást keltenek. Más természetes anyagokkal, például márvánnyal és kiváltképpen fával együttesen alkalmazva megőrizhető ez a szupermodern megjelenés, miközben bensőségesebbé válik az összhatás. Tovább lágyíthatjuk organikus, íves formákkal.

Miért kell egy hűtőszekrénynek vagy tűzhelynek fehérnek illetve feketés acélszínűnek lennie?  Sokan vásároltunk volna eddig is például színes hűtőt, de sajnos méregdrágák. Újabban színes tűzhellyel is igazán egyedivé tehetjük a teret. Egy ilyen látványos, masszív szerkezet az egész konyhát öltözteti, kiemelve a helyiség egyik legfontosabb területét, ahol az igazán különleges fogások készülnek.

Valami régi, valami új

A kályhafülkék a tizenkilencedik században terjedtek el, amikor egyre több helyen alkalmazták a sütő-melegítőfülkék beépítését az előző század behemót kályháiba. A tűzhely fülkébe való behelyezése elősegítette a kályha hőjének visszatartását és a konyha tűzállóságát. Most ismét divatba jöttek.

A tudatos vásárlók körében egyre nő a használt konyhabútorok iránti kereslet, és az elmúlt évek fenntarthatósági törekvéseinek nyomán ez a csoport folyamatosan bővül, miközben a  pénztárcánkat is kíméli.

A meglévő bútorok felújítása mellett természetesen variálhatjuk a mait a régivel, amivel személyes és eklektikus hatást érünk el. Jelen sorok szerzője nagy híve ennek – büszke a 120 éves kerámia fűszertartóira csakúgy, mint a régi Vígszínházból származó vörös plüss zsöllyeszékre.

Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG