<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismét kamatot emelt. Ezúttal az egyhetes betéti rátát vitte feljebb, vagyis azon eszközét, amelybe a kereskedelmi bankok tehetnek pénzeket. A lépés szigorításnak felel meg, ennek hatására a bankok kihelyezései csökkenhetnek, ami a jegybank reménye szerint az e hónapban várhatóan 8,5-9 százalékos inflációra enyhítően hathat. Ez azonban a forintot nem hatotta meg, a kamatdöntés előtti erősödését hamar ledolgozva, az euróval szemben még a reggeli szintnél is lejjebb találta magát.

Két nappal azután, hogy az MNB 100 bázisponttal, 4,4 százalékra vitte fel az alapkamatát - mely mértékű szigorításra 2008 októbere óta nem volt példa -, ma ismét emelt. Ezúttal az egyhetes betétek kamatát, 30 bázisponttal, 6,15 százalékra. A lépés célja az infláció fékezése, amelynek éves mértéke (8,3 százalék) februárban 15 éves csúcsra szaladt.

Kevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.hu
Kevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.hu

S a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke, Virág Barnabás a Monetáris Tanács keddi kamatdöntését követő sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy márciusban még magasabb, 8,5-9 százalék lehetett az éves pénzromlás mértéke. Sőt, később még ennél is nagyobb számok jöhetnek, májusban akár 11 százalék is. Összességében az MNB a ma 10 órakor publikálandó Inflációs jelentésében (melyről mi is beszámolunk) a három hónappal korábbi, 4,7-5,1 százalékos prognózisát brutálisan, 7,5-9,8 százalékosra rontotta.

A sáv szokatlan szélessége arról árulkodik, hogy a ma pont egy hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt rendkívül nagy a bizonytalanság, szinte lehetetlen megmondani, hogy annak már eddig is negatív gazdasági következményei mennyire lesznek súlyosak, s például az infláció milyen mértékű lehet.

Ahogy Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, Benchmark rovatunk állandó szerzője, az ellenzék gazdasági kabinetjének társvezetője fogalmazott a Klasszis Klub tegnapi rendezvényén, a széles sávval az MNB gyakorlatilag azt mondta: nem tudunk semmit.

Mindenesetre a mai kamatemelés egyáltalán nem volt meglepő, sőt azt biztosra lehetett venni. Annak ismeretében, hogy az MNB monetáris tanácsa kedden az alapkamat megemelésével együtt kiszélesítette a betéti és a hitelkamatai közötti folyosót. Ráadásul ezúttal nemcsak a lépés, hanem a mérték is tökéletesen megegyezett a piaci várakozásokkal.

Ennek tudható be, hogy a forint erősödni tudott. Míg reggel óra előtt például az euróval szembeni árfolyama a 375-ös szintet karistolta, addig a kamatdöntést már több mint méfél egységgel magasabban, 373,2-nél várta.

Az e heti kamatemelések egyébként azért is erősítették a hazai monetáris politika hitelességét, kiszámíthatóságát, mert beleillenek az MNB által korábban felvázolt forgatókönyvbe. Miszerint az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot fokozatosan közelíteni kell egymáshoz, hogy azok ismét egy szintre kerüljenek.

E két ráta utoljára tavaly november közepén egyezett meg egymással. Akkor még mindkettő 1,8 százalékon állt. Ám míg azt követően az alapkamatot a Monetáris Tanács 30 bázisponttal emelte, addig az egyhetes betéti kamatot az MNB igazgatósága 70 bázisponttal. Ez utóbbi - melynek személyi összetétele erős átfedést mutat a tanácséval - azért tette, hogy besegítsen az akkor jelentősen, az euróval szemben a 370-es határra meggyengült forintnak. Bár a hazai jegybank folyamatosan azt sulykolja, hogy nincs árfolyamcélja, a gyenge forint az olyan, erősen nyitott gazdaságban, mint a magyar, az import megdrágulásán keresztül veszélyes lökést adhat az inflációnak. 

Az árfolyamon keresztüli nyomást volt hivatott tompítani az egyhetes betéti kamat tavaly november közepétől. Ez az eszköz ugyanis a rövid távú pénzpiaci mozgások befolyásolására szolgál, szemben az alapkamattal, amelynek hatása hosszabb távon érvényesülhet. 

Az egyhetes betéti kamat 2021 végéig fokozatosan távolodott el az alapkamattól, nemcsak az emelés mértéke, hanem amiatt is, hogy az hetente változott, míg az alapkamat továbbra is csak havonta.

Ez év elejétől viszont ismét visszaállt az eredeti, havi ütemezés, egészen február közepéig, amikor az orosz-ukrán háború miatti spekulációs támadás egészen a 400-as lélektani szintig vitte el az euró árfolyamát, amelyre az MNB ismét a rövid távon ható, egyhetes betéti kamat emelésvel válaszolt. Ez megdrágította a spekulatív pozíciók finanszírozását, amelynek hatására aztán a forint visszaerősödött a 370-375 közötti tartományba.

Ezt követően az MNB ismét visszatérhetett a januárban meghirdetett forgatókönyvéhez, miszerint a két rátát egy szintre hozza. Ez magyarázza az e heti kamatemelések eltérő mértékét. A különbség még így is 175 bázispont, s kérdés, a jegybank tudja-e tartani a 70 bázispontos ütemet. Ez alapvetően természetesen - mint már említettük - az orosz-ukrán háború fejleményeinek a függvénye.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG