5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismét kamatot emelt. Ezúttal az egyhetes betéti rátát vitte feljebb, vagyis azon eszközét, amelybe a kereskedelmi bankok tehetnek pénzeket. A lépés szigorításnak felel meg, ennek hatására a bankok kihelyezései csökkenhetnek, ami a jegybank reménye szerint az e hónapban várhatóan 8,5-9 százalékos inflációra enyhítően hathat. Ez azonban a forintot nem hatotta meg, a kamatdöntés előtti erősödését hamar ledolgozva, az euróval szemben még a reggeli szintnél is lejjebb találta magát.

Két nappal azután, hogy az MNB 100 bázisponttal, 4,4 százalékra vitte fel az alapkamatát - mely mértékű szigorításra 2008 októbere óta nem volt példa -, ma ismét emelt. Ezúttal az egyhetes betétek kamatát, 30 bázisponttal, 6,15 százalékra. A lépés célja az infláció fékezése, amelynek éves mértéke (8,3 százalék) februárban 15 éves csúcsra szaladt.

Kevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.hu
Kevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.hu

S a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke, Virág Barnabás a Monetáris Tanács keddi kamatdöntését követő sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy márciusban még magasabb, 8,5-9 százalék lehetett az éves pénzromlás mértéke. Sőt, később még ennél is nagyobb számok jöhetnek, májusban akár 11 százalék is. Összességében az MNB a ma 10 órakor publikálandó Inflációs jelentésében (melyről mi is beszámolunk) a három hónappal korábbi, 4,7-5,1 százalékos prognózisát brutálisan, 7,5-9,8 százalékosra rontotta.

A sáv szokatlan szélessége arról árulkodik, hogy a ma pont egy hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt rendkívül nagy a bizonytalanság, szinte lehetetlen megmondani, hogy annak már eddig is negatív gazdasági következményei mennyire lesznek súlyosak, s például az infláció milyen mértékű lehet.

Ahogy Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, Benchmark rovatunk állandó szerzője, az ellenzék gazdasági kabinetjének társvezetője fogalmazott a Klasszis Klub tegnapi rendezvényén, a széles sávval az MNB gyakorlatilag azt mondta: nem tudunk semmit.

Mindenesetre a mai kamatemelés egyáltalán nem volt meglepő, sőt azt biztosra lehetett venni. Annak ismeretében, hogy az MNB monetáris tanácsa kedden az alapkamat megemelésével együtt kiszélesítette a betéti és a hitelkamatai közötti folyosót. Ráadásul ezúttal nemcsak a lépés, hanem a mérték is tökéletesen megegyezett a piaci várakozásokkal.

Ennek tudható be, hogy a forint erősödni tudott. Míg reggel óra előtt például az euróval szembeni árfolyama a 375-ös szintet karistolta, addig a kamatdöntést már több mint méfél egységgel magasabban, 373,2-nél várta.

Az e heti kamatemelések egyébként azért is erősítették a hazai monetáris politika hitelességét, kiszámíthatóságát, mert beleillenek az MNB által korábban felvázolt forgatókönyvbe. Miszerint az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot fokozatosan közelíteni kell egymáshoz, hogy azok ismét egy szintre kerüljenek.

E két ráta utoljára tavaly november közepén egyezett meg egymással. Akkor még mindkettő 1,8 százalékon állt. Ám míg azt követően az alapkamatot a Monetáris Tanács 30 bázisponttal emelte, addig az egyhetes betéti kamatot az MNB igazgatósága 70 bázisponttal. Ez utóbbi - melynek személyi összetétele erős átfedést mutat a tanácséval - azért tette, hogy besegítsen az akkor jelentősen, az euróval szemben a 370-es határra meggyengült forintnak. Bár a hazai jegybank folyamatosan azt sulykolja, hogy nincs árfolyamcélja, a gyenge forint az olyan, erősen nyitott gazdaságban, mint a magyar, az import megdrágulásán keresztül veszélyes lökést adhat az inflációnak. 

Az árfolyamon keresztüli nyomást volt hivatott tompítani az egyhetes betéti kamat tavaly november közepétől. Ez az eszköz ugyanis a rövid távú pénzpiaci mozgások befolyásolására szolgál, szemben az alapkamattal, amelynek hatása hosszabb távon érvényesülhet. 

Az egyhetes betéti kamat 2021 végéig fokozatosan távolodott el az alapkamattól, nemcsak az emelés mértéke, hanem amiatt is, hogy az hetente változott, míg az alapkamat továbbra is csak havonta.

Ez év elejétől viszont ismét visszaállt az eredeti, havi ütemezés, egészen február közepéig, amikor az orosz-ukrán háború miatti spekulációs támadás egészen a 400-as lélektani szintig vitte el az euró árfolyamát, amelyre az MNB ismét a rövid távon ható, egyhetes betéti kamat emelésvel válaszolt. Ez megdrágította a spekulatív pozíciók finanszírozását, amelynek hatására aztán a forint visszaerősödött a 370-375 közötti tartományba.

Ezt követően az MNB ismét visszatérhetett a januárban meghirdetett forgatókönyvéhez, miszerint a két rátát egy szintre hozza. Ez magyarázza az e heti kamatemelések eltérő mértékét. A különbség még így is 175 bázispont, s kérdés, a jegybank tudja-e tartani a 70 bázispontos ütemet. Ez alapvetően természetesen - mint már említettük - az orosz-ukrán háború fejleményeinek a függvénye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG