<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismét kamatot emelt. Ezúttal az egyhetes betéti rátát vitte feljebb, vagyis azon eszközét, amelybe a kereskedelmi bankok tehetnek pénzeket. A lépés szigorításnak felel meg, ennek hatására a bankok kihelyezései csökkenhetnek, ami a jegybank reménye szerint az e hónapban várhatóan 8,5-9 százalékos inflációra enyhítően hathat. Ez azonban a forintot nem hatotta meg, a kamatdöntés előtti erősödését hamar ledolgozva, az euróval szemben még a reggeli szintnél is lejjebb találta magát.

Két nappal azután, hogy az MNB 100 bázisponttal, 4,4 százalékra vitte fel az alapkamatát - mely mértékű szigorításra 2008 októbere óta nem volt példa -, ma ismét emelt. Ezúttal az egyhetes betétek kamatát, 30 bázisponttal, 6,15 százalékra. A lépés célja az infláció fékezése, amelynek éves mértéke (8,3 százalék) februárban 15 éves csúcsra szaladt.

Kevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.huKevésnek tűnik a mostani kamatemelés. Fotó: Privátbankár.hu

S a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke, Virág Barnabás a Monetáris Tanács keddi kamatdöntését követő sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy márciusban még magasabb, 8,5-9 százalék lehetett az éves pénzromlás mértéke. Sőt, később még ennél is nagyobb számok jöhetnek, májusban akár 11 százalék is. Összességében az MNB a ma 10 órakor publikálandó Inflációs jelentésében (melyről mi is beszámolunk) a három hónappal korábbi, 4,7-5,1 százalékos prognózisát brutálisan, 7,5-9,8 százalékosra rontotta.

A sáv szokatlan szélessége arról árulkodik, hogy a ma pont egy hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt rendkívül nagy a bizonytalanság, szinte lehetetlen megmondani, hogy annak már eddig is negatív gazdasági következményei mennyire lesznek súlyosak, s például az infláció milyen mértékű lehet.

Ahogy Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, Benchmark rovatunk állandó szerzője, az ellenzék gazdasági kabinetjének társvezetője fogalmazott a Klasszis Klub tegnapi rendezvényén, a széles sávval az MNB gyakorlatilag azt mondta: nem tudunk semmit.

Mindenesetre a mai kamatemelés egyáltalán nem volt meglepő, sőt azt biztosra lehetett venni. Annak ismeretében, hogy az MNB monetáris tanácsa kedden az alapkamat megemelésével együtt kiszélesítette a betéti és a hitelkamatai közötti folyosót. Ráadásul ezúttal nemcsak a lépés, hanem a mérték is tökéletesen megegyezett a piaci várakozásokkal.

Ennek tudható be, hogy a forint erősödni tudott. Míg reggel óra előtt például az euróval szembeni árfolyama a 375-ös szintet karistolta, addig a kamatdöntést már több mint méfél egységgel magasabban, 373,2-nél várta.

Az e heti kamatemelések egyébként azért is erősítették a hazai monetáris politika hitelességét, kiszámíthatóságát, mert beleillenek az MNB által korábban felvázolt forgatókönyvbe. Miszerint az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatot fokozatosan közelíteni kell egymáshoz, hogy azok ismét egy szintre kerüljenek.

E két ráta utoljára tavaly november közepén egyezett meg egymással. Akkor még mindkettő 1,8 százalékon állt. Ám míg azt követően az alapkamatot a Monetáris Tanács 30 bázisponttal emelte, addig az egyhetes betéti kamatot az MNB igazgatósága 70 bázisponttal. Ez utóbbi - melynek személyi összetétele erős átfedést mutat a tanácséval - azért tette, hogy besegítsen az akkor jelentősen, az euróval szemben a 370-es határra meggyengült forintnak. Bár a hazai jegybank folyamatosan azt sulykolja, hogy nincs árfolyamcélja, a gyenge forint az olyan, erősen nyitott gazdaságban, mint a magyar, az import megdrágulásán keresztül veszélyes lökést adhat az inflációnak. 

Az árfolyamon keresztüli nyomást volt hivatott tompítani az egyhetes betéti kamat tavaly november közepétől. Ez az eszköz ugyanis a rövid távú pénzpiaci mozgások befolyásolására szolgál, szemben az alapkamattal, amelynek hatása hosszabb távon érvényesülhet. 

Az egyhetes betéti kamat 2021 végéig fokozatosan távolodott el az alapkamattól, nemcsak az emelés mértéke, hanem amiatt is, hogy az hetente változott, míg az alapkamat továbbra is csak havonta.

Ez év elejétől viszont ismét visszaállt az eredeti, havi ütemezés, egészen február közepéig, amikor az orosz-ukrán háború miatti spekulációs támadás egészen a 400-as lélektani szintig vitte el az euró árfolyamát, amelyre az MNB ismét a rövid távon ható, egyhetes betéti kamat emelésvel válaszolt. Ez megdrágította a spekulatív pozíciók finanszírozását, amelynek hatására aztán a forint visszaerősödött a 370-375 közötti tartományba.

Ezt követően az MNB ismét visszatérhetett a januárban meghirdetett forgatókönyvéhez, miszerint a két rátát egy szintre hozza. Ez magyarázza az e heti kamatemelések eltérő mértékét. A különbség még így is 175 bázispont, s kérdés, a jegybank tudja-e tartani a 70 bázispontos ütemet. Ez alapvetően természetesen - mint már említettük - az orosz-ukrán háború fejleményeinek a függvénye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG