7p

A magyar lakosság döntő többsége az Európai Unió és a NATO tagjaként képzeli el a jövőjét, szereti a demokráciát, de nem elégedett vele - tárja fel a Globsec legfrissebb kelet-európai felmérése.

A pozsonyi székhelyű, globális agytröszt, a Globsec legutóbbi, a közép- és kelet-európai (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Románia) lakosság körében készített felméréséből jól látszik, hogy a magyarok attitűdjei nem teljesen illeszkednek a régiós trendhez. A magyarországi adatfelvételre 2024. február 13-a és 20-a között került sor, ezer fős mintán, amely nem, életkor, iskolai végzettség, lakhely és településméret tekintetében reprezentatív a magyar lakosságra nézve. A Globsec Trends idei felmérését a minap ismertette budapesti sajtótájékoztatóján a szervezet. A pozsonyi, brüsszeli, kijevi, bécsi és washingtoni irodával is rendelkező testület küldetése - saját megfogalmazása szerint - a jövő alakítása új ötletek és megoldások megfogalmazása révén egy jobb és biztonságosabb világ reményében.

Úgy tűnik, az EU diktál kormányzati narratívát feltűnően kevesen fogadják el
Úgy tűnik, az EU diktál kormányzati narratívát feltűnően kevesen fogadják el
Fotó: Privátbankár

Egyértelműen a Nyugatot választjuk, és az EU nem diktál

A Globsec Trends 2024-es felmérése alapján a magyar lakosság 86 százaléka támogatja hazánk európai uniós tagságát, NATO-tagságunkat pedig még ennél is többen, 91 százaléknyian. Magyarország a felmérésben résztvevő 9 közép- és kelet-európai állam között egyedülálló abban, hogy a válaszadók abszolút többsége nem ért egyet azzal a népszerű EU-kritikus narratívával, miszerint hazánknak az Unió diktálja, mit csináljon, anélkül, hogy az országnak erre bármilyen befolyása volna.

Míg Magyarországon a válaszadók 57 százaléka utasítja el az 'EU-diktátum' narratívát, a következő, az Unió szemszögéből nézve legkedvezőbb adat 42 százalék, Csehországban és Lengyelországban.

Kevéssé, de egyre jobban szeretjük Ukrajnát

Míg az EU és a NATO egyértelműen kiáll Ukrajna mellett, a magyar válaszadók meglehetősen megosztottak ebben a kérdésben: 55 százalékuk teszi elsősorban Oroszországot felelőssé az ukrajnai háborúért, ami alacsonyabb, mint a regionális átlag (61 százalék). Hazánkban a lakosság mindössze 36 százaléka látná Ukrajnát szívesen az Európai Unió, a NATO vagy mindkét szervezet tagjaként. Ez ugyan 13 százalékponttal több, mint 2022-ben volt, de a 2024-es eredmény még mindig 16 százalékponttal alacsonyabb az 52 százalékos regionális átlagnál.

Ez az érték annak ellenére ilyen alacsony, hogy a magyar kormányfő végül nem vétózta meg az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, és sokkal inkább azzal a gyakran ismételt kormányzati narratívával esik egybe, miszerint az ország keleti szomszédja még nem áll készen a nyugati intézményekhez való csatlakozásra.

Németország, Kína a partnerünk, és nem félünk az oroszoktól

A magyar lakosság abszolút többsége (56 százaléka) említette Németországot hazánk két legfontosabb stratégiai partnere között, második helyen azonban egy keleti hatalom, Kína végzett, regionálisan is kiemelkedő, 34 százalékos értékkel. A harmadik és negyedik legtöbbször említett stratégiai partner az Egyesült Államok (23 százalék) és Oroszország (22 százalék). Magyarország stratégiai partnereinek rangsora tekintetében kirívó, hogy hazánk legnagyobb katonai szövetségese, vagyis a NATO a válaszadók szemében Oroszországgal kerül egy polcra, mint stratégiai partner.

Azonban a magyarok 47 százaléka biztonsági fenyegetésnek tekinti Oroszországot. Ez lényegesen magasabb a 2021-es 25 százaléknál, ami nyilvánvalóan Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának következménye. Regionális összevetésben azonban ez az eredmény még mindig meglehetősen alacsony. Jelenleg csak a bolgárok tartanak kevésbé Oroszországtól. Mindez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államoktól jobban tartanának a magyarok: a válaszadók mindössze 16 százaléka tekinti Washingtont biztonsági fenyegetésnek, a regionális átlag pedig 19 százalék.

Szeretjük a demokráciát, de talán nem a jelenlegit

A magyar válaszadók 84 százaléka véli úgy, hogy az egyenlőségre, az emberi jogokra és a szabadságjogokra, valamint a jogállamiságra épülő demokrácia jó hazánknak. Mindössze 10 százalék támogatna egy rendszeres választások nélküli totalitárius rezsimet.

A vizsgált országok közül a magyar lakosság értett egyet a legnagyobb mértékben (91 százalék) azzal az az állítással, hogy „az egymással szembeni tisztelet és tolerancia fontos, függetlenül a másik ember szexuális orientációjától vagy bőrszínétől".

Ennek ellenére az LMBTQ+ közösség jogainak (például a melegházasságnak) a biztosítását már csak a lakosság 58 százaléka támogatta.

Míg a magyar lakosság nagy többsége támogatja a demokratikus berendezkedést, kevesen elégedettek a demokrácia jelenlegi állapotával: a felmérésben résztvevők 36 százaléka mondta, hogy elégedett azzal, ahogy a mai magyar demokrácia működik, ami lényegesen alacsonyabb, mint a 2022-ben mért 54 százalékos érték.

Szlovákiában idén jobban szeretik az EU-t és a NATO-t

A Fico-merénylet miatt a napokban fókuszba került Szlovákiában a 2023-as meredek csökkenés után jelentősen megemelkedett az EU- és NATO-tagság támogatottsága, mindkét intézmény esetében elérte a 70 százalékot. „Az EU és a NATO támogatottságának 2023-as jelentős visszaesését Szlovákiában valószínűleg a parlamenti választások előtti politikai kampány okozta” – magyarázta Katarína Klingová, a Globsec vezető elemzője és a Globsec Trends társszerzője.

Azonban, amikor Ukrajna támogatásáról van szó, Szlovákia eltér a régió trendjétől. Ukrajna EU- és/vagy NATO-tagságának támogatottsága csökkent az elmúlt két évben – míg 2022-ben a válaszadók 40 százaléka szerette volna Ukrajnát a nyugati intézményekben tagként látni, addig idén már csak 30 százalékuk, ami a legalacsonyabb arány a régióban. Arra a kérdésre, hogy elsősorban ki a felelős az ukrajnai háborúért, már két éve a szlovákiai válaszadók mindössze 40 százaléka gondolta úgy, hogy Oroszország, 51 százalékuk a Nyugatot vagy magát Ukrajnát hibáztatja.

„Annak ellenére, hogy a szlovákok folyamatosan tettekkel bizonyítják szolidaritásukat Ukrajnával, például több mint 4 millió euró adományt gyűjtöttek lőszervásárlásra, a lakosság többségét befolyásolják a Kreml-barát kijelentések" – tette hozzá Dominika Hajdu, a Demokrácia és Ellenálló-képesség Központ vezetője.

Az autoriter rendszerről is jó a véleményük

A szlovákok a demokrácia és a kulcsfontosságú intézmények és értékek támogatásának kérdésében megosztottak. Míg a túlnyomó többség – 80 százalék – úgy gondolja, hogy az egyenlőségen, az emberi jogokon és szabadságjogokon, valamint a jogállamiság támogatásán alapuló demokratikus rendszer jó Szlovákiának, addig 36 százalékuk ugyanezt gondolja a választások nélküli totalitárius rendszerről is. Hasonlóan magas totalitarizmus iránti nyitottság csak Csehországban és Romániában volt mérhető.

A nonprofit szervezetek, a migránsok és az LMBTQ+ személyek elleni dezinformációs-, és gyűlöletkampányok Szlovákiában is visszhangot kapnak. A szlovákok 38 százaléka – a régióban a legmagasabb arányban – gondolja úgy, hogy a nonprofit szervezetek úgynevezett „külföldi ügynökök”, és csak 51 százalékuk tartja a szerepüket fontosnak a társadalom számára. „Ma Szlovákiában láthatjuk azoknak a politikai kampányoknak a hatását, amelyek mesterséges félelmet keltettek egyes egyénektől és embercsoportoktól a társadalom manipulálására.

A szlovákok nem ismerik fel a nonprofit szervezetek fontosságát a társadalom számára, félnek a migránsoktól és az LMBTQ+ emberektől, akiket a politikai spektrum nagy része szisztematikusan démonizál” – tette hozzá Viktoria Musilová, a Globsec elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG