6p

Ahhoz, hogy megnyerje Michigan szövetségi államot novemberben, az elnöknek meg kell hallgatnia a választókat. Márpedig a demokrata szavazók 75 százaléka nem támogatja, ahogyan Izrael vezeti a gázai  háborút. Káncz Csaba jegyzete.

Joe Biden elnök novemberben komoly kihívással néz szembe Donald Trump volt elnök részéről, aki a felmérések szerint vezet a kulcsfontosságú ingadozó államokban, amelyek meghatározhatják a választás menetét. Nehéz egyetlen olyan témát kiemelni, amely az aktivista demokrata bázist aggasztja: a diákhitelek, az infláció és a bevándorlás mind-mind eszünkbe jutnak a különböző szövetségi államokban.

Belebukhat Biden a gázai vérontásba
Belebukhat Biden a gázai vérontásba
Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

A Rozsdaövezet panasza

De Michiganben és Wisconsinban könnyebb az okot meghatározni, ahol a választók egyértelmű üzenetet küldenek a hivatalban lévő elnöknek arról, hogy elégedetlenek Izrael Gáza elleni háborújának kezelésével. A kérdés az, hogy vajon hallgatni fog-e rájuk?

2020-ban Biden kis különbséggel nyerte meg a versenyfutást a Fehér Házért, mégpedig azzal, hogy Michigan, Wisconsin, Georgia és Arizona visszakerült a demokratákhoz. Idén legalább a két felső középnyugati államra szüksége lesz ahhoz, hogy legyőzze Trumpot, akinek 2016-ban a térségben aratott győzelmei segítettek neki Hillary Clinton legyőzésében. Ehhez pedig arra lesz szüksége, hogy ugyanazok a szavazók, akik 2020-ban is őt támogatták, visszatérjenek a szavazó- urnákhoz.

Ezek a szavazók azonban egyre dühösebbek az elnökre a Gázával kapcsolatos politikája miatt. Nemtetszésüknek úgy adtak hangot, hogy a februári demokrata előválasztáson "nem elkötelezettekre" szavaztak, vagy üresen hagyták a szavazólapokat.

Az emberek száma, akik ezt tették, nem volt elég ahhoz, hogy megváltoztassa az előválasztási verseny kimenetelét - Biden könnyedén nyert -, de azt mutatja, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség az Izraelt egyoldalúan támogató  elnökkel szemben.

Michiganben, ahol Biden mintegy 152 ezer szavazattal előzte meg Trumpot, 101 623 szavazó választotta a „nem elkötelezett” nevű, tiltakozó szavazattípust. Ez kétharmada annak a szavazatnak, amelyre legutóbb szüksége volt, egy olyan államban, amely alapvető fontosságú az újraválasztási esélyei szempontjából. Michigan viszonylag nagyszámú muszlim lakossága 2020-ban nagy többséggel Bidenre szavazott, de a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy napjainkban nagyrészt elhagyják a hivatalban lévőt.

Kis különbségek

Wisconsinban nem ugyanazok a demográfiai aggályok merülnek fel a demokraták számára, de 2020-ban szűkebb volt a hibahatár. Biden egy hajszállal - mintegy 28 ezer szavazattal - nyerte meg az államot.

A hivatalban lévő elnök számára aggasztó, hogy 47 800 wisconsini választotta az előválasztáson a "nem elkötelezett" opciót. Az elégedetlenség bizony valós.

Az arizonai és a georgiai szavazók is tiltakozó szavazatokat adtak le. Arizonában nincs "nem elkötelezett" opció, ezért a választókat arra bíztatták, hogy a hirtelen beugró Marianne Williamsonra szavazzanak - ő 15 837 szavazatot kapott, többet, mint a nagyjából 10 500 szavazat, amellyel Biden legutóbb Trumpot legyőzte. Georgia némileg fényesebb volt, ahol csak körülbelül 6000 szavazó hagyta üresen a szavazólapját tiltakozásul; az államban így is 11 779 szavazattal Biden nyert 2020-ban.

Ennek meg kellene kongatnia a vészharangot a Fehér Házban. Biden négy évvel ezelőtt csak egy orrhosszal nyerte meg a versenyt, és idén a közvélemény-kutatások aggasztóak számára. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatási átlagai szerint Trump hárompontos előnyben van Michiganben, egy-négypontos előnyben Georgiában és hárompontos előnyben Arizonában. Wisconsinban egyenlő az állás.

Ha ezek a számok kitartanak, Bidennek minden szavazatra szüksége lesz, amit csak megszerezhet - és motiválnia kell leghűségesebb támogatóit, hogy erőteljesen kiálljanak mellette.

Szembenézni a valósággal

A bázis motiválásának jó módja a kritikával való őszinte szembenézés. Az elkötelezetlen szavazat - beleértve a tiltakozó szavazatok minden megnyilvánulási módját - a demokraták jelzése arra, hogy elégedetlenek a kormányzat gázai politikájával.

Bár nem hatalmas számú szavazóról van szó, ez elég ahhoz, hogy megforduljon a kocka egy billegő államban. A tiltakozásnak ezt a formáját választó demokrata szavazók nagyrészt azt üzenik az elnöknek, hogy még mindig elérhető szavazók. De figyelmeztetik őt arra is, hogy ne tekintse magától értetődőnek a támogatásukat.

A sajtónak kiszivárgott történetek ellenére, amelyek az elnök személyes antipátiájáról szólnak Netanjahu miniszterelnökkel szemben, és "aggodalmát" fejezi ki a civil áldozatok száma miatt a területen, az amerikai politika valósága továbbra is az, amely szilárd és rendíthetetlen támogatást nyújt ahhoz a gázai politikához, amelyet a muszlim szavazói mészárlásként és népirtásként értelmeznek.

Három hete ugyanazon a napon, amikor a World Central Kitchen hét tagja meghalt egy izraeli hármas dróncsapásban, a Biden-kormányzat jóváhagyta, hogy további ezer bombát küldjenek az izraeli hadseregnek. Az azt megelőző héten pedig a Fehér Ház hatalmas, 900 kilogrammos bombákat küldött Izraelnek a Gáza elleni támadáshoz. A retorika és a tettek egyszerűen nem passzolnak.

Az amerikai közvélemény pedig odafigyel. Izrael támogatása a háborúban egyre csökken, ahogy az ország hadserege továbbra is rommá bombázza Gázát és éhezteti a lakosságot.

A demokraták - Biden pártja - megdöbbentő 75 százaléka nem támogatja, ahogyan Izrael vezeti a háborút. Ráadásul van egy további aggodalom is.

Az infrastruktúra lerombolása és a küszöbön álló rafahi beavatkozás miatt Gáza a tömeges éhínség felé tart. A szétbombázott épületekről készült fotókkal és videókkal ellentétben, amelyek a háború áraként racionalizálhatók, az éhínségről készült képek valószínűleg felháborodást és dühöt váltanak ki a választókból.

A média nyomása

E politikai fenyegetés sürgősségét legjobban az mutatja, ahogyan a "Morning Joe", a jobboldali MSNBC reggeli műsorának házigazdái – amely műsort Biden rendszeresen néz -, az elmúlt napokban Izraelre támadtak, egyértelművé téve, hogy az elnöknek nagyobb távolságot kell tartania a szélsőséges kormány lépéseitől.

A "Morning Joe" erőfeszítései talán befolyásolták az április 4-i "feszült" telefonbeszélgetést az elnök és Netanjahu között, amely után Izrael bejelentette, hogy beenged némi segélyt Gázába. Hiba lenne Biden és kormánya részéről, ha ezt az elégtelen fejleményt elegendőnek tartaná a dühös szavazók megnyugtatására.

Ha megállnak a félmegoldásoknál, és hagyják, hogy a mészárlás folytatódjon, akkor csak magukat okolhatják, ha Trump az ingadozó szövetségi államok erejével visszalopózik a Fehér Házba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG