6p

Ahhoz, hogy megnyerje Michigan szövetségi államot novemberben, az elnöknek meg kell hallgatnia a választókat. Márpedig a demokrata szavazók 75 százaléka nem támogatja, ahogyan Izrael vezeti a gázai  háborút. Káncz Csaba jegyzete.

Joe Biden elnök novemberben komoly kihívással néz szembe Donald Trump volt elnök részéről, aki a felmérések szerint vezet a kulcsfontosságú ingadozó államokban, amelyek meghatározhatják a választás menetét. Nehéz egyetlen olyan témát kiemelni, amely az aktivista demokrata bázist aggasztja: a diákhitelek, az infláció és a bevándorlás mind-mind eszünkbe jutnak a különböző szövetségi államokban.

Belebukhat Biden a gázai vérontásba
Belebukhat Biden a gázai vérontásba
Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

A Rozsdaövezet panasza

De Michiganben és Wisconsinban könnyebb az okot meghatározni, ahol a választók egyértelmű üzenetet küldenek a hivatalban lévő elnöknek arról, hogy elégedetlenek Izrael Gáza elleni háborújának kezelésével. A kérdés az, hogy vajon hallgatni fog-e rájuk?

2020-ban Biden kis különbséggel nyerte meg a versenyfutást a Fehér Házért, mégpedig azzal, hogy Michigan, Wisconsin, Georgia és Arizona visszakerült a demokratákhoz. Idén legalább a két felső középnyugati államra szüksége lesz ahhoz, hogy legyőzze Trumpot, akinek 2016-ban a térségben aratott győzelmei segítettek neki Hillary Clinton legyőzésében. Ehhez pedig arra lesz szüksége, hogy ugyanazok a szavazók, akik 2020-ban is őt támogatták, visszatérjenek a szavazó- urnákhoz.

Ezek a szavazók azonban egyre dühösebbek az elnökre a Gázával kapcsolatos politikája miatt. Nemtetszésüknek úgy adtak hangot, hogy a februári demokrata előválasztáson "nem elkötelezettekre" szavaztak, vagy üresen hagyták a szavazólapokat.

Az emberek száma, akik ezt tették, nem volt elég ahhoz, hogy megváltoztassa az előválasztási verseny kimenetelét - Biden könnyedén nyert -, de azt mutatja, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség az Izraelt egyoldalúan támogató  elnökkel szemben.

Michiganben, ahol Biden mintegy 152 ezer szavazattal előzte meg Trumpot, 101 623 szavazó választotta a „nem elkötelezett” nevű, tiltakozó szavazattípust. Ez kétharmada annak a szavazatnak, amelyre legutóbb szüksége volt, egy olyan államban, amely alapvető fontosságú az újraválasztási esélyei szempontjából. Michigan viszonylag nagyszámú muszlim lakossága 2020-ban nagy többséggel Bidenre szavazott, de a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy napjainkban nagyrészt elhagyják a hivatalban lévőt.

Kis különbségek

Wisconsinban nem ugyanazok a demográfiai aggályok merülnek fel a demokraták számára, de 2020-ban szűkebb volt a hibahatár. Biden egy hajszállal - mintegy 28 ezer szavazattal - nyerte meg az államot.

A hivatalban lévő elnök számára aggasztó, hogy 47 800 wisconsini választotta az előválasztáson a "nem elkötelezett" opciót. Az elégedetlenség bizony valós.

Az arizonai és a georgiai szavazók is tiltakozó szavazatokat adtak le. Arizonában nincs "nem elkötelezett" opció, ezért a választókat arra bíztatták, hogy a hirtelen beugró Marianne Williamsonra szavazzanak - ő 15 837 szavazatot kapott, többet, mint a nagyjából 10 500 szavazat, amellyel Biden legutóbb Trumpot legyőzte. Georgia némileg fényesebb volt, ahol csak körülbelül 6000 szavazó hagyta üresen a szavazólapját tiltakozásul; az államban így is 11 779 szavazattal Biden nyert 2020-ban.

Ennek meg kellene kongatnia a vészharangot a Fehér Házban. Biden négy évvel ezelőtt csak egy orrhosszal nyerte meg a versenyt, és idén a közvélemény-kutatások aggasztóak számára. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatási átlagai szerint Trump hárompontos előnyben van Michiganben, egy-négypontos előnyben Georgiában és hárompontos előnyben Arizonában. Wisconsinban egyenlő az állás.

Ha ezek a számok kitartanak, Bidennek minden szavazatra szüksége lesz, amit csak megszerezhet - és motiválnia kell leghűségesebb támogatóit, hogy erőteljesen kiálljanak mellette.

Szembenézni a valósággal

A bázis motiválásának jó módja a kritikával való őszinte szembenézés. Az elkötelezetlen szavazat - beleértve a tiltakozó szavazatok minden megnyilvánulási módját - a demokraták jelzése arra, hogy elégedetlenek a kormányzat gázai politikájával.

Bár nem hatalmas számú szavazóról van szó, ez elég ahhoz, hogy megforduljon a kocka egy billegő államban. A tiltakozásnak ezt a formáját választó demokrata szavazók nagyrészt azt üzenik az elnöknek, hogy még mindig elérhető szavazók. De figyelmeztetik őt arra is, hogy ne tekintse magától értetődőnek a támogatásukat.

A sajtónak kiszivárgott történetek ellenére, amelyek az elnök személyes antipátiájáról szólnak Netanjahu miniszterelnökkel szemben, és "aggodalmát" fejezi ki a civil áldozatok száma miatt a területen, az amerikai politika valósága továbbra is az, amely szilárd és rendíthetetlen támogatást nyújt ahhoz a gázai politikához, amelyet a muszlim szavazói mészárlásként és népirtásként értelmeznek.

Három hete ugyanazon a napon, amikor a World Central Kitchen hét tagja meghalt egy izraeli hármas dróncsapásban, a Biden-kormányzat jóváhagyta, hogy további ezer bombát küldjenek az izraeli hadseregnek. Az azt megelőző héten pedig a Fehér Ház hatalmas, 900 kilogrammos bombákat küldött Izraelnek a Gáza elleni támadáshoz. A retorika és a tettek egyszerűen nem passzolnak.

Az amerikai közvélemény pedig odafigyel. Izrael támogatása a háborúban egyre csökken, ahogy az ország hadserege továbbra is rommá bombázza Gázát és éhezteti a lakosságot.

A demokraták - Biden pártja - megdöbbentő 75 százaléka nem támogatja, ahogyan Izrael vezeti a háborút. Ráadásul van egy további aggodalom is.

Az infrastruktúra lerombolása és a küszöbön álló rafahi beavatkozás miatt Gáza a tömeges éhínség felé tart. A szétbombázott épületekről készült fotókkal és videókkal ellentétben, amelyek a háború áraként racionalizálhatók, az éhínségről készült képek valószínűleg felháborodást és dühöt váltanak ki a választókból.

A média nyomása

E politikai fenyegetés sürgősségét legjobban az mutatja, ahogyan a "Morning Joe", a jobboldali MSNBC reggeli műsorának házigazdái – amely műsort Biden rendszeresen néz -, az elmúlt napokban Izraelre támadtak, egyértelművé téve, hogy az elnöknek nagyobb távolságot kell tartania a szélsőséges kormány lépéseitől.

A "Morning Joe" erőfeszítései talán befolyásolták az április 4-i "feszült" telefonbeszélgetést az elnök és Netanjahu között, amely után Izrael bejelentette, hogy beenged némi segélyt Gázába. Hiba lenne Biden és kormánya részéről, ha ezt az elégtelen fejleményt elegendőnek tartaná a dühös szavazók megnyugtatására.

Ha megállnak a félmegoldásoknál, és hagyják, hogy a mészárlás folytatódjon, akkor csak magukat okolhatják, ha Trump az ingadozó szövetségi államok erejével visszalopózik a Fehér Házba.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG