7p

Bollywood közel egy évszázada az indiai filmipar egyik központja: itt készül a hindi nyelvű alkotások jelentős része. Az elmúlt években azonban a politikai célú gyűlöletkeltés érezhetően beszivárgott a kulisszák mögé, és erőteljesen áthatja a bollywoodi filmek egy részét. 

Az amerikai filmuniverzum központja, Hollywood után nemes egyszerűséggel csak Bollywoodnak becézett Mumbaiban – régi nevén Bombay-ben – közel egy évszázada virágzik a világ legtermelékenyebb filmipara. Ugyan az indiai mozgóképgyártás nem korlátozódik kizárólag Bollywoodra – az összbevétel 43 százalékát termelik ki az itt gyártott produkciók –, mégis ez számít “a” fellegvárnak, már csak azért is, mert ez a hindi nyelvű filmgyártás egyik bázisa.

Az évi többmilliárd dolláros forgalmat lebonyolító indiai filmiparban egyébként nem aprózzák el a dolgokat, és figyelembe véve az ország körülbelül 1,5 milliárdos lakosságát, erre nem is nagyon lenne lehetőség. Évente mintegy 1500-2000 produkció készül  “futószalagon”, körülbelül húsz nyelven - írja a témát feldolgozó cikkében a CNN. A húsz nyelv első hallásra meghökkentően soknak tűnhet, de mivel Indiában 22 hivatalos nyelvet és több ezer regionális dialektust használnak, nem számít túlzásnak. Különösen annak fényében, hogy naponta 14 millió indiai vált mozijegyet.

Hírük és helyük a világban

Az elmúlt évtizedekben a világ több mint 90 országába jutottak el, és futottak nagy sikerrel sajátos hangulatú és mondanivalójú, érzelmes és színes, zenés-táncos betétekkel gazdagított bollywoodi filmek. Gondoljunk csak például a nemzetközi "karriert" befutott koprodukciós romantikus vígjátékra, az Esküvő monszun idején-re (2001), a Devdas című romantikus drámára (2002), vagy a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Lagaan, Once upon a time in India című (2001) filmre. 

A felkapott bollywoodi sztárok közül többen is szép nemzetközi karriert futottak be
A felkapott bollywoodi sztárok közül többen is szép nemzetközi karriert futottak be
Fotó: Depositphotos

Természetesen még rengeteg alkotást említhetnénk, ez csak három azok közül, amelyek a kétezres évek elején széles körben ráirányították a figyelmet a bollywoodi filmgyártásra. Ezzel együtt pedig olyan fiatal indiai színésznők kerültek nemzetközi reflektorfénybe és produkciókba, mint Priyanka Chopra, Aishwarya Rai, Deeapika Padukone, Padma Lakshmi vagy Freida Pinto; az indiai színészek közül pedig mások mellett Aamir Khan és Anil Kapoor neve csenghet ismerősen a filmrajongók számára. 

Bollywood az alfa és az omega 

A bollywoodi produkciók tükröt tartanak az indiai társadalom elé, és nagy hatással vannak az ország kultúrájára, gazdaságára, az indiaiak identitására, éppen ezért nem mindegy, mit és hogyan közvetítenek.

Noha az indiai filmekről a legtöbb embernek elsősorban a széles rétegekhez szóló színpompás és bohókás, romantikus, könnyed, zenés produkciók ugranak be, sok alkotás dolgozza fel egy adott korszak politikai, vallási és társadalmi kérdéseit.

Ám míg korábban az indiai filmiparban is demokratikus szelek fújdogáltak, a kritikusok szerint az elmúlt évtizedben látványos változás indult. A világi értékeken alapuló irány helyett a hangsúly “jobbra” tolódott, mégpedig a jelenlegi politikai elit, a 2014 óta hatalmon lévő miniszterelnök, Narendra Damodardas Modi és pártja, a hindu-nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) nyomására. Iparági bennfentesek szerint aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban számos olyan kasszasiker készült Bollywoodban, ami a hatalom szöcsővéül szolgált, háttérbe szorítva például az ellenzéki nézeteket, felerősítve a muszlimellenes sztereotípiákat - írja a CNN.

Ezeket a széles közönségnek szánt produkciókat ugyan nem közvetlenül a BJP finanszírozza vagy gyártja, ám nyilvánosan támogatja: több államban elengedik például a mozijegy után fizetendő adót. A kritikusok szerint propagandaeszközként működnek a harmadik ciklust is megnyerni szándékozó BJP kezében. Amint arról a CNN beszámolt: a korábban megszokott, romantikus és ábrándos tekintetű szívtipró helyett olyan karaktert állítanak a középpontba, aki Modi pártpolitikáját támogatja, míg a lakosságot és a békét fenyegető gonoszok szinte mindig muszlimok. 

"Mostanában rengeteg ilyen film készül" - nyilatkozta Raja Sen díjnyertes indiai rendező, aki a közelmúltban videóinterjúban fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a választás évében ilyen alkotásokkal kampányolnak. Hasonlóan vélekedik a Mumbaiban élő és dolgozó indiai filmkritikus, Tanul Thakur is. Véleménye szerint “az, ahogyan a politika átitatja a népszerű hindi filmeket, és ahogy ezekben semmibe veszik az Indiában élő vallási kisebbségek jogait, nagyon nyugtalanító”.  

A háttérben zajló folyamatok sok filmest aggasztanak

Amint arról korábban írtunk,a világ legnépesebb országában június elsejéig több fázisban zajlanak a választások: közel 970 millió állampolgár adhatja le a voksát. India közel 200 milliós muszlim lakosságának jelentős része aggódik Narendra Modi lehetséges győzelme miatt, és nem alaptalanul: emberi jogi csoportok szerint ugyanis a BJP által az elmúlt években kezdeményezett törvénymódosítások indokolatlanul megnehezítik a muszlimok helyzetét. Az indiai Wire ennek alátámasztására összeszedett az elmúlt évből tíz olyan alkalmat, amikor a BJP vezetői beszédüket iszlámellenes kijelentésekkel “tarkították”. Mint írták, mára a muszlimellenes retorika túlságosan elterjedt ahhoz, hogy át lehessen siklani felette.

A CNN megkereste az indiai Kulturális Minisztériumot, a jelenleg is hatalmon lévő BJP-t és a filmgyártást szabályozó filmminősítő testületet, hogy reagáljanak a kritikusok állításaira. A BJP országos szóvivője annyit közölt, hogy a pártnak nincsenek előítéletei a muszlimokkal szemben, hozzátéve: "India alkotmánya védi az indiai demokráciát". A CNN-nek nyilatkozó szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az elmúlt két ciklusban felgyorsult a kormánypárti és muszlimellenes filmek gyártása. Példaként két elhíresült filmet, a 2022-es hindi nyelvű drámát, a "The Kashmir Files"-t és a 2023-as The Kerala Story-t említették. Előbbi jócskán behozta a 3 millió dolláros gyártási költséget: összesen 30 milliót hozott a konyhára.

Mindkettőt heves bírálat érte egyrészt a muszlimok becsmérlése, a negatív sztereotípiák állandósítása, másrészt a vallási feszültségek súlyosbítása és a történelmi tények elferdítése miatt. Amint arról a Librarius is írt, a The Kerala Story három, India déli részén élő nőről szól, akik csatlakoznak az Iszlám Állam terrorszervezethez. A témaválasztás már a bemutató előtt heves vitákat generált Indiában. Míg az alkotók szerint a filmet valós események ihlették, és készítése előtt alapos kutatómunkát végeztek, addig indiai ellenzéki politikusok szerint hamisan ábrázolja a muszlimokat és Keralát.  

Mi lesz veled Bollywood?

A bollywoodi filmgyártás rossz irányba "kanyarodását" mi sem mutatja jobban, minthogy a közelmúltban számos filmkészítő és streamingszolglátató kényszerült öncenzúrára. Ennek részben az volt az oka, hogy a szélsőjobboldali hindu nacionalisták erőteljesen támadják az érzékenységüket sértő filmeket: azokat, amelyek a kormány működését kritizálják.

Az elmúlt években több olyan nagy visszhangot kiváltó eset is volt, amikor a filmforgalmazók indiai vallási csoportok nyomásgyakorlásával szembesültek. Ezek közé tartozik a Netflix idén bemutatott Annapoorani: az étel istennője című sorozata, ami a legmagasabb kasztba tartozó hindu nőről szól, aki szakácsnak készül, ezért a szokások ellenére főz és húst is eszik. A Netflix a „licenszadó kérésére” viszonylag gyorsan eltávolította a filmet kínálatából a "hindu vallási érzelmek megsértése" miatt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG