5p

Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.

A Kommerszant lap egészen más megközelítésből is foglalkozik a kérdéssel: a cikkíró szerint mind gyorsabban növekszik külföldön az orosz informatikusok iránti kereslet, ami azt is jelenti, hogy az európai országokban történő tartózkodási engedély megszerzésére irányuló törekvések erősödtek: idén, csak az első negyedévben, a kérelmek számának növekedése 233 százalékot tett ki, elsősorban Franciaországba.

Egyre többen lépnek le
Egyre többen lépnek le
Fotó: Kommerszant/Alekszandr Mironov

Ez persze több kérdést is felvet: a háború során volt-e lehetősége az orosz szakembereknek képeznie magukat, amikor bizonyos tekintetben még akkor is el voltak zárva bizonyos friss szakmai eredményektől, ha az interneten sok minden elérhető? A második kérdés, hogy Oroszország miért engedné el legjobb szakembereit, ha egy XXI. százaid háború során kulcsemberek lettek? A harmadik, amiről a cikkben nem esik szó, hogy mennyire vannak védve ezek a fiatalok attól, hogy a lövészárkokba küldik őket? Vagy az a veszély csak a képzetleneket veszélyezteti?

Kitörni egy elszigetelt piacról

Ezekre a kérdésekre nem tér ki a lap, a cikkíró úgy fogalmaz, hogy „a politikai helyzet ellenére” külföldön van kereslet az orosz informatikusok iránt. A HR-szakértők szerint elsősorban a magasan képzett munkavállalók távoznak, többek között azért, hogy kitörjenek egy elszigetelt piacról.

A Garant In tanácsadó iroda adatai szerint 2024 elején meredeken megnőtt az orosz informatikusok igénye az európai tartózkodási engedély megszerzésére: az első negyedévben a kérelmek száma az említett kiugróan magas arányra nőtt (az abszolút számokat, azaz, hogy ez hány embert takar, nem hozták nyilvánosságra.) Tavaly is érezhető volt már a tendencia: 2023-ban az elvándorlás 44 százalékkal nőtt. A tartózkodási - és bizonyára munkavállalási - kérelmek körülbelül 80 százaléka Franciaországba irányult, további 10 százaléka pedig Olaszországba.

Franciaország, de miért is?

A kiugróan keresett kivándorlási úti cél, Franciaország ugyanakkor nem követeli meg az országban való fizikai tartózkodást, - másutt is dolgozhat, aki megkapja az engedélyt, ennek megfelelően a helyi adókat sem kell megfizetni. Ráadásul itt nincs befektetési kötelezettség a tartózkodási engedély megszerzéséhez, csak a bevétel, azaz a sikeres munkavégzés igazolása szükséges”– magyarázza a trend népszerűségét Andrej Bojko, a Garant In vezérigazgatója.

Megjegyezte azt is, hogy más országok elkezdték korlátozni az oroszok számára elérhető programokat, de az „áthelyezési” igény továbbra is fennáll”. Mindez különösen annak fényében furcsa, hogy az orosz-francia politikai kapcsolatok manapság nem igazán pozitív irányba haladnak.

Nem tudni, hányan térnek haza

Az oroszországi Digitális Fejlesztési Minisztérium vezetője, Maksut Shadajev tavaly, nagy informatikai cégekre hivatkozva, kijelentette, hogy az informatikai szakemberek saját kezdeményezésükre visszatérnek Oroszországba. A minisztérium azonban nem közölt adatokat a hazatérők számáról.

2023 kilenc hónapjában a Belügyminisztérium adatai szerint legalább 68 ezer orosz kapott külföldön állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt, ami kétszer annyi, mint egy évvel korábban. ( Ezek a hivatalos számok, lehet, hogy „feketén” még nagyobb volt az elvándorlás.)

„Az orosz informatikusok a geopolitikai helyzet ellenére továbbra is keresettek a nyugati vállalatok körében” – mondta Fedor Csemaskin, a Yakov and Partners Digital műszaki igazgatója. Azt is hozzátette, ma már inkább magánszemélyek kérnek segítséget a külföldi munkavégzéshez, mintsem cégek. Ehhez a kivándorlóknak könnyű letelepedési és egyéb jogi szabályokra, valamint alacsony adókra van szükségük.

A kivándorlás tehát folytatódik, annak ellenére, hogy Oroszországban az IT-szektor állami támogatása „vonzóbbá és jövedelmezőbbé teszi a munkát, és a fejlett technológiákhoz való hozzáférés helyzete fokozatosan javul” – jegyezte meg a műszaki igazgató.

Nem akarnak szakmailag lemaradni

Irina Levova, az Internetkutató Intézet stratégiai projekt igazgatója elismerte, hogy bár „Oroszországban magas az informatikai szakemberek állami támogatásának szintje, de az ellenőrzési moratórium, bizonyos bírságok és a büntetőjogi felelősség, amely fenyegetheti az informatikust bizonyos adatok kiszivárogtatásáért." – is felelősek a jelenlegi helyzetért.

Mivel az orosz IT-ágazat elszigetelődött a világpiactól, számos, magasan kvalifikált informatikus azért akar távozni Nyugatra, mert nem akar lemaradni a szakma új tudásszintjétől. A First, HR-tanácsadásra szakosodott cég képviseletében Alekszander Ponomarjov hangsúlyozta: „nagyon nehéz úgy fejleszteni az informatikát, hogy közben kívül legyünk a globalizált ágazaton, de korszerű terméket hozzunk létre”.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG