6p

A szerb bányászati és energiaminiszter jelentette be a projekt kiemeltté nyilvánítását, miután múlt hétfőn találkozott Románia szerbiai nagykövetével. Meghosszabbítják a Vaskapu 1 és a Vaskapu 2 vízerőmű működési idejét is.

„A Vaskapu 3 szivattyús vízerőmű építése nemcsak Szerbiában, hanem a régióban is az egyik legnagyobb vállalkozás. Elkészült az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és az általános projektterv, és Szerbia kormánya kiemelt jelentőségű projektnek nyilvánította az erőmű megépítését” - jelentette be Dubravka Đedović Handanović bányászati és energiaügyi miniszter, miután múlt hétfőn találkozott Románia szerbiai nagykövetével, Silvia Davidojaval - ismertette a minisztérium honlapján.

A Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott vizét használnák
A Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott vizét használnák
Fotó: wikipedia

„Egy ilyen komplex projekt megvalósításához nagyon fontos lesz a román kollégákkal való egyeztetés, ezért olyan csoportokat alakítottunk ki a szerb és román oldalon is, amelyek a jövőben is szorosan együttműködnek majd" – tette hozzá az energiaminiszter.

A Vaskapu 1 vízerőmű felújítása sikeresen befejeződött, a jövő évben pedig a Vaskapu 2 felújítása is elindul. A Vaskapu 1-et 1972 májusában helyezték üzembe, míg a Vaskapu 2 1985 óta üzemel. Az erőművek élettartamát 30 évvel hosszabbítják meg.

A miniszter szerint az új, tárolókapacitással is rendelkező vízerőművek építése különösen fontos annak érdekében, hogy az energiaátállási folyamatban elegendő tartalékenergia álljon rendelkezésre a megújuló energiaforrások változékony termelésének kiegyensúlyozásához.

Kiemelte, hogy Szerbia és Románia két hagyományosan baráti ország, amelyek az elmúlt 10 évben megkétszerezték a kereskedelmi forgalom volumenét, valamint fontos, közös érdekű energiaprojektekben is együttműködnek, amelyek közül a Vaskapu 3 a legfontosabb.

„Megállapodást kötöttünk a szerb és román gázrendszer összekötésének megvalósításával kapcsolatban is, amely javaslat a kormány előtt van, és várhatóan hamarosan aláírják. Ez az összekapcsolás fontos a gázellátás diverzifikálása és a fogyasztók ellátásának további biztonsága szempontjából. A Homokrévtől (Mokrin) a román határig tartó 12,8 kilométer hosszú szakasz beruházásának értéke 12 millió euró, a kivitelezést 2026-ra tervezzük” – mondta Đedović Handanović.

A román oldalon 85,6 kilométer hosszú az új szerb-román gázvezeték, amelynek megépítéséhez az Európai Unió támogatását is biztosították.

Megtárgyalták a villamosenergia-átviteli kapacitás növelésének terveit is, tekintettel a két ország közötti jelentős villamosenergia-kereskedelem volumenére. Mindkét ország része a balkáni villamosenergia-átviteli folyosónak, és a Beogrid projekt révén a szerb-román határon mintegy 500 megawattal növelnék az átviteli kapacitást.

Románia is részt venne az építkezésben

A román Energiaügyi Minisztérium a román Szabad Európának megerősítette, hogy tárgyalt a szerb féllel a Vaskapu 3 vízerőmű esetleges megépítéséről. A minisztérium ugyanakkor rámutatott, hogy a megbeszélések még kezdeti fázisban vannak, és - jelenleg - még nincs közös román-szerb munkacsoport a projekttel kapcsolatban. Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter és szerb kollégája az év elején egy athéni találkozón tárgyalt a projektről. Ezt követően írásbeli levelezés folyt a két fél között.

„A szerb fél tájékoztatta a román feleket arról a szándékáról, hogy felépítse a Vaskapu 3 szivattyús tározós vízerőművet… (Egyrészt) Románia is hajlandó lehet a csatlakozásra, egyenlő részvétellel. Másrészt azonban a környezetre és a hajózhatóságra gyakorolt következményeket is gondosan számításba kell venni, és ezt a projektet a szerb fél csak Romániával szoros együttműködésben valósíthatja meg” – közölte a román Energiaügyi Minisztérium.

Az új földgázszállító vezeték építése tekintetében a projekt előrehaladottabb – tette hozzá a román minisztérium. Az új vezeték biztosítja a kapcsolatot a BRUA földgáz-fővezeték és a szerbiai Homokrév Technológiai Csomópont között. A határt a román oldalon Nagykomlósnál (Comloșu Mare) keresztezi és a BRUA vezetéket Temespéterinél (Petrovaselo) éri el.

A tervek

A szerb elektromos művek, a Elektroprivreda Srbije (EPS) honlapja szerint a Vaskapu 3 egy szivattyús vízerőmű lesz a Duna 1007-es folyamkilométerénél, Dobra falu közelében. A vizet a Vaskapu 1 erőmű felduzzasztott tavából fogják felszivattyúzni két felső tárolómedencébe, azokban az időszakokban, amikor a szerb energiarendszerben áramfelesleg van. Az energiatárolóként funkcionáló vízerőmű a csúcsterhelési napokban termelne áramot. A tervek szerint a Vaskapu 3 rendszerben működő három részerőmű összteljesítménye 2400 megawatt lesz, ami Szerbia teljes éves villamosenergia-termelésének 20 százaléka.

A Vaskapu 3 erőmű két tározótavat alakítana ki
A Vaskapu 3 erőmű két tározótavat alakítana ki
Fotó: EPS

A Vaskapu 3 meghaladja Szerbia igényeit, és regionális vagy európai projektként is értelmezhető – mondta korábban Nikola Rajaković, a Belgrádi Villamosmérnöki Kar professzora, az Energiaszövetség elnöke a Balkan Green Energy Newsnak.

„Jó lenne a régió és Európa igényeinek, kiválóan kiegyensúlyozná a szél- és naperőművek változó termelését. Ez azt jelenti, hogy a finanszírozás is származhat erről az oldalról. Nehéz megbecsülni, hogy ez mennyibe kerülne” – mutatott rá a szakértő.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter 2022-ben azt montta, hogy az erőmű 2200 megawattos beépített teljesítménnyel, és további 200 megawatt összteljesítményű naperőművel és szélerőművel épülhet meg. A hibrid szivattyús tározós erőmű építésének első szakasza 600 megawatt teljesítményt nyújtana. A Vaskapu 3 építését akkor 2 milliárd euróra becsülte.

Az építkezés megkezdéséhez több akadályt is le kell győzni – sorolja a Bloomberg Adria. Először is egy nagy projektről van szó, amelyet Szerbia egyedül sem anyagilag, sem technikailag nem tudna megvalósítani, többek között azért sem, mert a tervezett vízerőmű a román vízfelhasználást is érinti. A következő probléma, hogy az építkezést a Vaskapu Nemzeti Parkban tervezik. Továbbá megfontolandó, hogy a 2010-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a vízerőműnek a megépítése 13 évig is eltarthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Magyar Péter leleplezte Orbán Viktort, megint
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 16:38
Közösségi oldalán posztolva védte meg Manfred Webert.
Nemzetközi Nem kér a Fideszből az új jobboldali frakció az Európai Parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 16:06
Mégis lesz magyar tagja a csoportnak.
Nemzetközi Közel a skót függetlenség? Felhatalmazás már van rá
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 13:33
A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe - mondta vasárnap John Swinney skót miniszterelnök.
Nemzetközi Putyin felbőszült – Ukrajnát kisegíti egy fegyvergyártó nagyhatalom
Káncz Csaba | 2024. június 23. 10:01
Szöul már eddig is képes volt segíteni a lőszerek Ukrajnába jutását anélkül, hogy közvetlenül Ukrajnába kellett volna halálos segélyt szállítania. A Putyin-Kim paktum miatt átalakuló szöuli politika most lehetővé tenné a fejlett fegyverrendszerek és a lőszerek gyors, közvetlen eljuttatását Kijevbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kormányváltást! Kormányváltást! - követelték tízezrek Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 09:29
Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők.
Nemzetközi Egyre több szerb lőszer jut el Ukrajnába Nyugat-Európából
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 08:25
Megint rakétatámadás érte Kijevet.
Nemzetközi Macron bevallotta: súlyos döntést kellett hoznia
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 06:58
Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.
Nemzetközi „Így fog égni az országotok is” – mondták az átnevelő táborban az elrabolt ukrán gyerekeknek
Kormos Olga | 2024. június 23. 05:44
Anasztáznak fogalma sem volt, hogy Irina – az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő gyerektábor felelőse – miért vágta pofon. Csak azt tudta, hogy hiányzik neki az édesanyja, és haza akart menni az ukrán Herszon városába. Öt ukrán gyermek visszatért az orosz száműzetésből és elmesélték, mit éltek át.
Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG